Чоловіча нижня білизна. У нього теж є історія

0
272

Історія нижньої білизни — тема делікатна, але цікава. Найчастіше пишуть і розповідають про нижньому білизна жіноче. Прикро, мужики! Спробуємо заповнити пробіл.

На початку…
Найстаріший приклад чоловічої нижньої білизни, пов’язка, відноситься до часу, коли люди ще жили в печерах. Нам це відомо, тому що в 1991 році в Альпах була знайдена шкіряна пов’язка поряд з останками стародавньої людини, арктичного мандрівника, який жив приблизно до 3300 до н. е. Його назвали Этци (Otzi). Вчені виявили, що Этци носив пов’язку на стегнах під тканинним плащем з трави.
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Група дослідників з Ірландії та Італії проаналізували генетичний матеріал, який був виділений зі шкур тварин, що служили одягом «крижаної людини». Дослідники встановили, що для одягу Еці використовувалися п’ять видів тварин. Пов’язка була зроблена з овчини, ремінці з коров’ячої шкіри, гетри, які він носив замість штанів, з козячої шкіри, а довга безрукавка — з овець і кіз, причому в ній були зшиті шкури не менше чотирьох різних тварин.
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Шкіряна пов’язка Этци. Ех і натирала ж вона напевно хлопцеві шкіру в «зоні бікіні» )))
Стародавня Греція
Одного разу журнал «National Geographic» запитали: «Чому Олімпійські атлети змагалися в голому вигляді?» Неможливо повірити, але поважне видання відповіло: «Правда в тому, що цього ніхто не знає».
У продовження відповіді було додано: «Ми знаємо наскільки нагота була фундаментальній в Грецькій культурі. Це насправді адресує нас до ексгібіціонізму і марнославству Греків. Тільки варвари боялися демонструвати своє тіло.» Винахід бандажа, захисту для атлетів або будь-якої іншої форми чоловічої білизни ніколи не приходило їм у голову, тому що історики кажуть нам, що й поза ігор греки ходили оголеними. Простіше кажучи, вони не носили нижню білизну ніколи.
Стародавній Рим
На початку другого століття до н. е. римляни зазнали роздвоєння одягу. Це сталося, коли Тевтони перемогли одну з їхніх армій.
Ці воїни з Півночі були закутані в туніки, під якими були бриджі або мішкуваті штани, які носили як варіант чоловічої нижньої білизни. Це було для Римлян впевнене доказ того, що ті були варварами.
Всупереч звичаю, коли завойовники нав’язують підкореним свої порядки, тут все відбулося навпаки. Загарбники незабаром почали носити щось нагадує римське сукню. Однак римляни поступово брали довгі і короткі штани як свою спідню білизну.
Вони були прийняті спочатку солдатами, які визнали їх практичність – це найважливіше, коли ми розглядаємо відповідний стиль,форму або тканина, з якої зроблено чоловіча нижня білизна.
В консервативному Римі, тим часом, чоловіки і жінки продовжували носити багатошарові туніки і тоги, хоча чоловіки іноді носили невелике доповнення під тунікою. Вони були зазвичай коротше, ніж ті, які носять жінки, пристосовані для більш активного способу життя.
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Настегнові пов’язки (subligaculum) також були свого роду аналогом чоловічої нижньої білизни, яке носили стародавні Римляни, про що свідчить латинський префікс «sub», що перекладається як «під».
Однак гладіатори, атлети та актори театру часто носили їх як предмети зовнішнього одягу – «заради пристойності». Subligaculum найбільш близька за своїм виглядом до шортів або брючинам, або це могла бути проста набедрена пов’язка, загорнута навколо нижчою черевної області.
Мої улюблені Середні століття
Чоловіча білизна Середніх віків, основа його — сорочка і те, що можна назвати французьким словом «braies», «бре». Просто кажучи — підштаники. У різних регіонах, і вже тим більше в різний час — а Середні століття дуже тривалий період — фасони, зрозуміло, розрізнялися. Довгі, коротше, вужчий, поширше… А ще багато чого залежало і від соціального стану людини, і від пори року.
До XV століття чоловіча білизна стало нагадувати сучасні чоловічі труси-плавки. Так-так! Причому занижені на животі. Навіщо? А для зручності носіння.
Гумок не було, зате можна було затягнути «куліску». І в результаті вони досить щільно облегали тіло.
Ось, наприклад, деталь картини, що зображає муки Святого Кукуфаса — в ті часи героїв минулого писали зазвичай в костюмах більш-менш сучасних, так що художник зобразив святого в тому білизна, яке знав.
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Або ж прекрасний Святий Себастьян (святі взагалі на рідкість благодатний матеріал):
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Або Свята Катерина і Святий Рох, захисник від чуми. Його штани-панчохи (які як раз і прикріплювалися до бре або верхньому одязі) спущені, і видно, що бре у нього дуже короткі:
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
У знаменитому «Чудовому часослові герцога Беррійського», на сторінці, присвяченій лютого, ми бачимо селянина, задравшего поділ довгого одягу заради зручності. А під одягом…
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Ну і, нарешті, алегорія, люди, які купаються у фонтані юності:
Мужское нижнее белье. У него тоже есть история
Словом, якщо вам здається, що короткі зручні труси придумали нещодавно, то це тільки здається.