Що може вийти, якщо відомий виробник смартфонів спробує зробити кнопковий телефон

0
267


Фактично будь-реліз товару від Xiaomi зараз викликає величезний інтерес і змітається в Китаї з полиць, навіть якщо є більш цікаві аналоги. Не дивно, що і перша кнопкова модель телефону Xiaomi привертає до себе увагу.
Хоча тут все складно: Qin 1s – це начебто телефон Xiaomi. Але начебто і не зовсім. Як я писав у спеціальній статті, Xiaomi сьогодні – це гігантський конгломерат, в який входить велика кількість стартапів, дочірніх компаній і незрозумілих проектів. Ні до розвитку, ні до виробництва багатьох продуктів сама компанія стосунку вже не має.
В мережі пишуть, що на виробництво телефонів Qin 1 і Qin 1s гроші збирали всім Китаєм на краудфандингової платформі Xiaomi – Youpin. Зібрали близько двох з половиною мільйонів доларів, хоча планували менше.
Про те, що Qin 1s, все ж, продукт Xiaomi, говорить кілька моментів: доступ до віртуального асистентові Xiao AI (інтегрований в багато продуктів Mi в Китаї, причому не тільки в смартфона), аналогічна скріпка для лотка під картки, схожим оформленням коробки (з QR-кодом, який веде на mi.com).
Видно, що Xiaomi доклала до цього продукту руку. Але його можна порівняти з сайд-проектами музикантів. Є, наприклад, група Arctic Monkeys, у вокаліст якої Alex Turner у вільний час займається групою The Last Shadow Puppets, а барабанщик Matthew Helders підіграє на альбомі Іггі Попу.
Что может получиться, если известный производитель смартфонов попробует сделать кнопочный телефон hi-tech and devices
Дизайн, екран, якість виготовлення
Трубка Qin 1s виконана в стилі «сучасний китайський мінімалізм», який хоч і озирається на Nokia, але є самобутнім продуктом.
Телефон має екран з роздільною здатністю 240 х 320 і діагоналлю 2,8″ (дисплей начебто і IPS, але IPS найдешевший).
Корпус зроблений з полікарбонату – пластику на дотик нагадує щось на зразок крейдованого паперу. Колірних варіантів багато. Найбільше поширення отримали чорний і білий апарати, але зустрічаються також жовтий і червоний.
Клавіатура зручна, кнопки великі і плоскі.
Апаратні особливості
Принадність і недолік Qin 1s в тому, що його створювали з огляду на сучасні смартфони, наділивши його як перевагами, так і недоліками сучасних пристроїв.
У Qin 1s, на жаль, немає ліхтарика. Є режим, коли екран світиться білим світлом, але ось окремий світлодіод, який можна використовувати як ліхтарик, відсутня. Акумулятор у Qin 1s незнімний, тобто замінити його в домашніх умовах не вийде.
Телефон зроблений на базі дешевого китаезного двоядерного процесора Spreadtrum SC9820. Як і у смартфонів, слоти для NanoSIM і MicroSD комбінований: можна поставити або дві SIM, або одну SIM-карту і карту пам’яті (карти на 32 ГБ телефон читає нормально). В даному випадку флешка обов’язкова в апараті заявлено 512 Мб пам’яті, з яких доступно всього в районі 100. Вистачить на десяток пісеньок в більш-менш нормальній якості, не більше того.
Что может получиться, если известный производитель смартфонов попробует сделать кнопочный телефон hi-tech and devices
Сама операційна система Android 4.4 KitKat, на якій зроблено пристрій, вже давно виведена з обігу. Але це і не чистий Android, а щось під назвою Mocor 5 – авторська варіація на основі відкритого коду Android.
Є підтримка LTE, телефон може виступати в якості роутера і роздавати Інтернет. В принципі, все нормально працює.
GPS-приймач в апараті є, в налаштуваннях можна дозволити визначення місцеположення в тому числі і по супутниках. Але толку від цього ніякого, оскільки карт в телефоні немає. У перших прошивках GPS використовувався тільки для погоди – апарат повинен був визначати місце розташування і видавати релевантний прогноз. Але за фактом все це в російських реаліях не працює.
Про мультимедійні можливості: 3,5-мм роз’єму для навушників немає! Є порт USB Type-C (мабуть, перший випадок, коли цей стандарт дістався до кнопкових телефонів). На першій прошивці до Qin 1s можна було підключити дротові навушники через перехідник USB Type-C -> 3,5 мм, однак потім прилетіло оновлення, і тепер перехідники не працюють. Залишаються Bluetooth-навушники – з ними все нормально, звук йде.
Что может получиться, если известный производитель смартфонов попробует сделать кнопочный телефон hi-tech and devices
З динаміками все цікаво: їх відразу два– і той, що під решіткою (на нижній грані корпусу) і розмовний. Ефекту стерео при таких габаритах, звичайно, чекати не доводиться, але в цілому звук дуже гідний, не кожен кнопковий телефон такий звук здатний видати.
C тим, що називається «FM-радіо», все дивно: в англійській такий пункт є, але насправді це не FM-радіо, а збірка китайських інтернет-радіостанцій. Є Інтернет – звук йде, вимикаєш – звук пропадає.
Батарея у Qin 1s начебто цілком солідна для кнопочника – на 1 480 маг. Але працює телефон день-півтора-два, навіть у тому випадку, якщо він просто лежить на столі і їм не користуються. З автономною роботою залишає бажати кращого. Ймовірно, тут всьому виною старий Android або, точніше, кривувата прошивка на його основі.
Ще в Qin 1s є ІНФРАЧЕРВОНИЙ порт для керування технікою. Що, знову ж таки, ріднить його зі смартфонами Xiaomi – у них ця функція часто зустрічається.
Меню апарату у сіре з біло-сіро-блакитними іконками. Виглядає нудно і зовсім не ошатно. А поміняти кольорову гаму не можна. Можна змінити тільки шпалери на робочому столі.
Програмне забезпечення.
У телефоні є мінімальний набір необхідних для сучасного користувача опцій. Календар, диктофон, функція запису розмов, пара ігор, калькулятор, замітки, читалка, аудіоплеєр, провідник, фотогалерея, чорний список.
Скрізь в Мережі пишуть про якийсь перекладач на 17 мов, але переводить він з китайської на інші мови (і навпаки), а от з перекладом з англійської на іспанську вже не впорається. І потім: для роботи цього перекладача потрібна реєстрація, а ввести телефон у форматі «+7…» (тобто в російському форматі) він не дає.
Введення тексту
Є якась система предикативного введення. Спершу вона пропонує ієрогліфи, потім вже латиницю, і це реально суще пекло. Набирати текст за допомогою Qin 1s поки малореально. Введення тексту доступний лише англійською та китайською (набирати російською не можна), хоча повідомлення з кирилицею, теги MP3-файлів і контакти відображаються коректно.
Браузер теж дуже дивний і складний в освоєнні. Замучишся вводити адреси – див. вище про незручну систему набору тексту.
Найголовніше – ніяких звичних нам сервісів Google в апараті немає. Є функція синхронізації контактів з китайськими серверами, яка в нашому регіоні марна. Додатки ставити не можна. При спробі відкрити APK-файл за допомогою файл-менеджера телефон лається, що установка заблокована.
Зі швидкістю роботи інтерфейсу все неоднозначно. Іноді натискаєш на якусь кнопку, коли екран вимкнений, а він включається тільки через дві-три секунди.
Что может получиться, если известный производитель смартфонов попробует сделать кнопочный телефон hi-tech and devices
Висновки
Телефон Qin 1s у його поточному вигляді може викликати інтерес, але хіба що у технологічних ентузіастів, яким подобається боротися з труднощами. Модель «не дуже» навіть для ринку Китаю, а в нашому регіоні користуватися їй – справжнє випробування.
Робота над стабілізацією йде ПО – оновлення по 4-5 Мб прилітають раз в тиждень-два. Але що вони змінюють і привносять – не зовсім зрозуміло. Чейнджлоги на китайському, і переклад з допомогою Google Translate і камери смартфона толком не дозволяє нічого зрозуміти.
Хлопці з 4pda довго колупатися, і в підсумку начебто знайшли спосіб активувати функцію установки додатків. Хтось поставив російську клавіатуру, але вона працює частково – не можна видаляти набрані букви. Можливо, наші умільці в майбутньому расковыряют телефон в програмному плані і зроблять його більш працездатним в наших реаліях. Але я б особливо на це не розраховував.
Для шанувальників кнопок існує більш дешева модель Qin 1 без Android, з підтримкою тільки 2G-мереж, з меншими об’ємами пам’яті і на залозі MediaTek. Спробуємо дістатися до неї наступного разу.
Матеріал підготовлений спільно з гаджет-гуру Олексієм Стародымовым.
***
Основна тема мого блогу – виробництво в Китаї. Я ділюся реальним досвідом, розповідаю про особливості і специфіку роботи китайських постачальників і життя в сучасному Китаї.
Завжди радий новим передплатникам.
Даний пост і всі фото в його контексті створені мною і є об’єктом мого авторського права. Я не проти перепостів та копіювання інформації, але прошу давати посилання на оригінал. © el-gato.livejournal.com