Унікальна камера дозволяє бачити світ очима птиці

0
375

Пристрій дало можливість зрозуміти, як бачать світ істоти, чиї очі влаштовані зовсім не так як наші.
У людини в сітківці ока три типи колбочок, які відповідають за сприйняття кольору. У птахів на один тип колбочок більше, а це означає, що навколишній світ виглядає зовсім не так, як для нас. Біологи з Лундського університету в Швеції створили камеру, яка дозволяє побачити, що відбувається навколо так, як це бачать пернаті.

Чи ти бачиш те ж, що і я, людина? Фото: Oregon Dairy
Завдяки будові сітківки птахи можуть сприймати світло в ультрафіолетовому діапазоні. Це допомагає їм, наприклад, орієнтуватися в густому лісі. Де людина бачить просто зелену стіну листя, птахи помічають безліч нюансів і контрастних ділянок. Для цих істот різниця між верхньою і нижньою стороною листя набагато більш істотна, ніж для людей: верхня площина набагато більше світла, а нижня — значно темніше.
«Ми з’ясували дещо дуже важливе для птахів, і продовжимо досліджувати, як навколишній світ бачать інші істоти», — каже Дан-Ерік Нільссон, керівник наукової групи Lund Vision Group, яка створила унікальну камеру. «Нам здається, що реальність — те, що ми бачимо, але це дуже олюднена реальність. Інші тварини існують в іншій реальності, і тепер ми можемо дивитися на світ їх очима».
Уникальная камера позволяет видеть мир глазами птицы гаджеты
Уникальная камера позволяет видеть мир глазами птицы гаджеты
Зображення праворуч було зроблено за допомогою камери, що імітує пташине око.