Роботи-доглядальниці, годинник-тонометр і розумний унітаз. Медичні технології завтрашнього дня

0
276


Багато компаній, від дрібних стартапів до глобальних мегакорпораций, розробляють технології, які будуть допомагати нам підтримувати своє здоров’я в найближчому майбутньому. У цьому місяці ми побачили багато нових медичних пристроїв і технологій, які років через десять можуть стати для нас такою ж буденністю, як смартфони.
Роботи-доглядальниці
Роботи завжди привертають до себе чимало уваги. У цьому році компанією Samsung був представлений милий робот Getty Bot Care, здатний не тільки відстежувати частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск людини, але також контролювати цикли сну і неспання, підбирати композиції для музикотерапії, нагадувати про прийом лікарських препаратів, а також при необхідності зателефонувати рідним чи в швидку допомогу.

Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Робот Pria від Stanley Black & Decker хоч і не вміє самостійно пересуватися, та й взагалі більше схожий на дисплей на незвичайній підставці, проте також може надати істотну допомогу в догляді за людьми, яким це потрібно.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Pria реагує на голосові команди, видає ліки (до 28 доз), нагадує про необхідність здійснення тих чи інших дій, а також може працювати як пристрій для відеодзвінків, оскільки у робота є вбудована камера, динамік і мікрофон. Завдяки таким роботам у багатьох випадках може відпасти необхідність у цілодобовому перебуванні опікуна поруч із хворою людиною. Pria допомагає доглядати за людиною та інформувати його родичів про все за допомогою спеціального додатка на телефоні або планшеті.
Пов’язка від болю
Люди, які відчувають постійні болі в спині, руках або ногах, часто приймають чимало знеболюючих засобів, піддаючи себе ризику виникнення побічних ефектів. За словами творців пов’язки Quell 2, їх винахід є гарною альтернативою знеболювальних препаратів.


Пов’язку накладають на ногу, після чого вона починає періодично через шкіру впливати на нервові закінчення слабкими електричними імпульсами, що опосередковано активує певні зони мозку, завдяки чому блокує больові сигнали. Людина при цьому не відчуває неприємних ударів струмом. Проведені випробування показують гарну ефективність пристрою. Пару років тому була представлена перша версія пов’язки Quell. Тоді більшість користувачів відзначали, що вони стали приймати істотно менше знеболюючих засобів після початку використання пов’язки. А ефективність другої версії пов’язки, за словами розробників, зросла вдвічі.
Окуляри від болю в шиї
Ви читаєте цю статтю з екрану телефону або монітора комп’ютера? Тоді, можливо, у вас вже з’явилося це неприємне відчуття напруги або навіть болю в шиї.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Здавалося б, яким чином окуляри зможуть контролювати нашу поставу, яка нерідко прямо пов’язана з виникненням болю в шиї та інших відділах хребта? Окуляри Eyeforcer використовують сенсори, які відстежують положення голови, завдяки чому з’являється можливість коректувати кут, під яким користувачі дивляться на екрани своїх пристроїв. Якщо людина починає горбитися, його шия набуває положення, що негативно впливає на поставу, а невеликий світлодіодний індикатор, розташований на дужці окулярів, починає блимати, поки голова людини не прийме фізіологічне положення.
Окуляри Eyeforcer забезпечені лінзами, фільтруючими синій світло, який може чинити негативний вплив на очі, а також порушувати біологічні процеси, пов’язані з циркадными ритмами (наприклад, відхід до сну).
Добре почистити зуби за 10 секунд
Шкода витрачати час на чищення зубів, але і мати проблеми в ротовій порожнині не хочеться? Можливо, рішенням стане пристрій Y-Brush. Ця незвичайна «зубна щітка», виконана у формі капи, забезпечує якісну чистку зубів всього за 10 секунд

Годинник або тонометр?
Нарешті пристрої для вимірювання тиску стали стильними. Компанія Omron недавно представила світу «годинник» HeartGuide, здатні вимірювати артеріальний тиск і пульс. Незважаючи на те, що принцип роботи пристрою такий же, як і у стандартного тонометра, за зовнішнім виглядом абсолютно не сказати, що ми маємо справу з медичним приладом.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Фото: CNET
Розумними годинами вже нікого не здивуєш. Але в наш час все частіше компанії додають у свої гаджети можливості реєструвати різні показники здоров’я людини. Приміром, PowerWatch 2 від компанії Matrix володіє всіма функціями, які ви очікуєте від розумних годин, а також вимірює частоту серцевих скорочень і вважає кроки. При цьому годинник здатні заряджатися від сонячної енергії і тепла людського тіла.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Гаджети, які відслідковують показники життєдіяльності
Стартап Xandar Kardian створив пристрій, здатне безконтактно стежити за багатьма показниками життєдіяльності і спілкуватися з користувачем, так як гаджет забезпечений голосовим помічником Alexa від Amazon. Не можете або не любите говорити з технікою? Не проблема — пристроєм можна керувати за допомогою жестів.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Представлений девайс може вимірювати частоту серцевих скорочень, частоту дихання та визначати індекс руху. Також є можливість поєднати це пристрій з іншою розробкою стартапу, що дозволяє відстежити падіння людини з ліжка, що особливо актуально для людей у віці. З допомогою системи, відстежує дихання, гаджет допомагає аналізувати сон і контролювати такий патологічний стан, як синдром обструктивного апное сну. Якщо людина відчує себе погано, то, натиснувши на спеціальну кнопку або звернувшись до голосовому помічнику, він може викликати допомогу. Якщо пристрій зафіксує падіння, то звернення за допомогою буде виконано автоматично.
Компанія Aulisa Medical також створила систему для відстеження показників життєдіяльності, яка називається Guardian Angel (назву можна перекласти як «ангел-хранитель»).

Система представляє собою бездротове переносна пристрій, здатний безперервно моніторити показники життєдіяльності дорослих і дітей. При використанні дорослими Guardian Angel кріпиться на палець, однак гаджет також можна забезпечити ремінцем, що дозволяє закріпити його на ніжці немовляти. Девайс постійно стежить за пульсом і насиченням крові киснем. За словами виробника, система подає звукові та візуальні сигнали тривоги, коли показники виходять за межі нормальних значень.
Прилад підкаже, коли йти в туалет
При деяких проблемах зі здоров’ям люди перестають відчувати, коли їх сечовий міхур наповнений досить, щоб сходити в туалет. Впоратися з проблемою допоможе гаджет DFree, що складається з ультразвукового датчика, який визначає змінюється розмір сечового міхура і повідомляє, коли його слід спорожнити.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Мобільний додаток для аутистів
Додаток Helpicto переводить повсякденний мову в картинки. Розроблений алгоритм здатний розпізнавати жести і мова для перетворення їх в піктограми.

Людям з аутизмом набагато простіше позначити свій стан або вказати на виконувану дію за допомогою піктограм. Додаток реєструє і запам’ятовує такі щоденні процедури людини, як одягання і відхід до сну. Під час активності додаток вимовляє вголос дії людини, що дозволяє легше починати спілкування.
У додатку користувачі можуть створити свій особистий профіль та користуватися колекцією з 3000 піктограм. Також є можливість повністю персоналізувати свій обліковий запис, використовуючи фотографії навколишніх предметів і членів сім’ї.
Прийшла листівка… можна зробити аналіз сечі!
На різних технологічних виставках в останні роки різні компанії демонструють чимало гаджетів, які дозволяють відслідковувати найрізноманітніші показники крові і сечі прямо на дому. Але найбільш незвичайним з цих пристроїв, напевно, є «листівка» для проведення аналізу сечі TestCard.

Листівка містить три смужки з нанесеними на них QR-кодами. Щоб використовувати TestCard, потрібно відірвати одну із смужок, занурити її певним кінцем урину, а потім просканувати цю смужку з допомогою свого смартфона, на якому буде встановлено додаток TestCard.
Творці листівки запевняють, що в результаті таких маніпуляцій будь-яка людина негайно отримає результат аналізу, який буде розписаний зрозумілими для нього словами. В даний час TestCard дозволяє визначити вагітність, виміряти рівень глюкози, виявити ряд інфекцій, що передаються статевим шляхом, вказати, чи вживав людина деякі наркотичні засоби, визначити показники, які вказують на стан передміхурової залози і нирок.
Доповнена реальність
Компанія Aris MD розробила систему, здатну «накладати» зображення, отримані в ході таких діагностичних процедур, як КТ, МРТ, рентгенографія і УЗД, на тіло пацієнта, щоб допомогти хірургам краще орієнтуватися при операціях.

Погодьтеся, було б здорово, якщо б хірурги завжди знали, в якому конкретно місці потрібно зробити надріз, щоб відразу потрапити до ураженого органу. Знову ж таки, знаючи заздалегідь всі тонкощі взаємини анатомічних структур у конкретного пацієнта, можна детально спланувати операцію.
Гаджети для хорошого сну
Компанія Pulsewear створила схоже на годинник пристрій DreamOn, яке було розроблено, щоб допомогти людям з безсонням заснути без прийому ліків. Гаджет, виконаний у формі наручного годинника, випускає низькочастотні імпульси, які нормалізують природний процес сну і допомагають гарненько відпочити.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
За словами представників компанії, пристрій DreamOn буде корисно для людей, які часто прокидаються по ночах, страждають від безсоння або не відчувають себе відпочилими по пробудженні. DreamOn здатний синхронізуватися з природними ритмами організму людини, що допомагає гаджету починати випускати імпульси в потрібний час, забезпечуючи тривалий і якісний сон.
Якщо не підійдуть «годинник», то привчити мозок до якісного сну може компанія Urgo Group зі своїм «обручем» на голову Urgonight. За заявою розробників, вам навіть не треба носити це пристрій під час сну. Потрібно тільки знайти час для трьох сеансів на тиждень по 20 хвилин, під час яких людина з надітим на голову Urgonight, зчитувальним імпульси головного мозку (або електроенцефалограму), вчиться за допомогою програми на телефоні або планшеті тренувати свій мозок для досягнення хорошого сну.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Розробники стверджують, що необхідний результат досягається через 3 місяці регулярного використання приладу. Також Urgonight може встановити наявність деяких хвороб, які супроводжуються зміною активності головного мозку.
Заважає храпящий сусід? Є рішення! Маска для сну Hupnos зв’язується зі спеціальним додатком, яке слухає дихання людини під час сну. Як тільки додаток чує хропіння, вбудований в маску акселерометр визначає позу, в якій людина спить, і змушує маску злегка вібрувати, з-за чого людина (часто і сам того не усвідомлюючи) перевертається і перестає хропіти. Якщо і це не допомагає, маска, захоплююча і ніс, здатна нагнітати повітря в дихальні шляхи.

Mens sana in corpore sano
«В здоровому тілі здоровий дух» — прислів’я, яка дійшла до нас із давніх часів. Можливо, підтримувати наше тіло здоровим в найближчому майбутньому допоможуть і пристрої, описані нижче.

Деякі люди вішають у себе вдома боксерську грушу для регулярних розминок. Цілком імовірно, що в найближчі роки вони будуть встановлювати у себе «розумну» боксерську грушу BotBoxer. Фактично це робот-груша з безліччю датчиків, який здатний адаптуватися до ваших рухів. Ця груша може не тільки ухилятися від ударів, але також навчати боксированию і відображати прогрес. Щось схоже демонструвала і система FightCamp.
А ось бігова доріжка Verde treadmill буде цікава ощадливим людям, адже вона виробляє енергію, поки ви потієте.

Любите потренуватися з гирею? Ні? Може, ви просто не вмієте це робити? Не біда, адже вже створена «розумна» гиря KettlebellConnect. Вага існуючих варіантів від 5,4 до 19 кг. Всередині гирі є сенсори, які відстежують будь-які переміщення снаряда в просторі. В залежності від фізичної підготовленості людини (яку гиря також може визначити) спеціальний додаток вкаже, які вправи і з якою інтенсивністю вам слід робити, щоб підтримувати своє тіло у чудовій формі. Причому гиря може зберігати інформацію про даних 9 різних людей.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
Велосипедистів, та й просто людей, які бояться втратити рівновагу і впасти, може зацікавити Helite B’c Safe — жилет з вбудованими подушками безпеки. Два датчика жилета можуть визначити, коли людина починає падати, після чого відбувається роздування подушок безпеки за 80 мілісекунд.

Оточення
Відомо, що навколишнє середовище впливає на наше здоров’я. Деякі гаджети допоможуть краще дізнатися, чи сприятлива середовище, що оточує конкретно вас. Приміром, пристрій uHoo обладнано датчиками, здатними аналізувати багато параметри навколишнього повітря, включаючи температуру, вологість, атмосферний тиск, кількість вуглекислого та чадного газу, двоокису азоту і озону.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты
В майбутньому навіть туалети зможуть стати домашньої міні-лабораторією. Футурологи пророкують, що до 2030 року в багатьох будинках будуть встановлені унітази, які стануть автоматично виконувати аналізи і давати рекомендації щодо способу життя. Але поки цього не сталося…
Зате був створений розумний унітаз Kohler Numi 2.0, який економить воду, має інтелектуальну підсвічування і, головне, здатний спілкуватися з вами, так як в нього вбудовані високоякісні динаміки, оснащені голосовим помічником Alexa від Amazon.
Роботы-сиделки, часы-тонометр и умный унитаз. Медицинские технологии завтрашнего дня гаджеты