Цікаві факти про фільм «Термінатор»

0
328

35 років на екрани американських кінотеатрів вийшов фільм «Термінатор». Незважаючи на мізерний рекламний бюджет і відсутність на афіші гучних імен, картина завдяки гарному сарафана стала хітом, зібравши майже 100 мільйонів доларів у світовому прокаті.
За минулий час основні складові успіху «Термінатора», особливості його сюжету, історія створення та зйомок неодноразово розбиралися у величезній кількості джерел, а саме слово стало прозивним. Але все ж до такої знаменної дати буде не зайвим згадати основні віхи з історії створення одного з самих значущих фантастичних фільмів усіх часів.

В статті присутні кадри до фільмів Термінатор 1-4.
Ідея «Термінатора» прийшла Джеймсу Камерону уві сні
За твердженням Джеймса Кемерона, ідея «Термінатора» вперше прийшла до нього уві сні. Під час зйомок в Італії нещасливого сиквела «Піраній», режисер зліг з лихоманкою. В одному з викликаних жаром кошмарів йому приснилося вылезающее з вогню металеве чудовисько з ножем.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
«Одного разу мені наснився металевий скелет, що виходить з вогню — человекоподобная конструкція, невразлива і бездушна, одержима єдиною метою — вбивати, змітаючи все на своєму шляху. Образ був настільки об’ємним і реальним, що я прокинувся в холодному поту. Деякий час я не міг прийти в себе від жаху: минуло чимало часу, перш ніж я усвідомив, що мені нічого не загрожує».
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Прокинувшись, Кемерон негайно замалював своє бачення. Повернувшись до США, він вирішив, що цей сон стане основою для його нового проекту. Проблема полягала в тому, що в той час (як, втім, і зараз) на нашій планеті не існувало нічого подібного. Зрозуміло, можна було помістити дія сюжету в майбутнє, але Кемерон, у якого в режисерському послужному списку були лише другі «Піраньї», зі зйомок яких його з тріском звільнили, чудово розумів, що йому ніколи не вдасться роздобути потрібну для цього фінансування.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Тому він і придумав подорож у часі, як спосіб помістити побачене створення в наш світ. Після цього він поступово накидав і решті кістяк сюжету. Що він узяв з свого особистого життя: перша дружина Кемерона працювала офіціанткою, і багато говорять, що саме вона послужила прототипом Сари Коннор. Якісь елементи викристалізувалися під впливом робіт його улюблених авторів-фантастів: Філіпа К. Діка, Ларрі Нівена і Харлана Еллісона. Останній, до речі, пізніше судився з творцями «Термінатора», звинувативши їх у плагіаті, і в підсумку удостоївся неназваною суми грошей і туманною написи «Визнання Харлану Еллісону за його роботи» в титрах картини.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Ленс Хенріксен міг зіграти Термінатора
Загальновідомо, що сумно знаменитий спортсмен і актор О. Джей Сімпсон один час розглядався студією в якості основного претендента на роль Термінатора. Різні джерела наводять також великі списки імен тих, хто ще міг роздобути цю роль. У цих списках фігурують імена Мела Гібсона і Юргена Прохноу. Але все ж до появи Шварценеггера основним претендентом на роль Термінатора був Ленс Хенріксен.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Спочатку Кемерон задумував Термінатора як невеликого людини, здатного загубитися в натовпі — що, загалом-то, логічно, враховуючи його концепцію, як машини, здатної таємно проникнути в людське співтовариство. В цьому амплуа Кемерон бачив актора Ленса Хенріксена, з яким він подружився ще на зйомках сиквела «Піраній». Кемерон навіть зробив кілька скетчів з Хенриксеном в образі Термінатора.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Відомо, що в день проведення переговорів з компанією Hemdale про фінансування фільму, Кемерон попросив Хенріксена влаштувати невеличку виставу: після того, як Хенріксена злегка загримували, нанісши на обличчя порізи і покривши зуби золотою фольгою, одягнений в шкіряну куртку актор буквально ввірвався в офіс компанії, чим неабияк налякав всіх присутніх. Втім, оскільки Кемерон домігся свого та отримав фінансування, то можна зробити висновок, що Хенріксен намагався не дарма.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Проте, погодившись виділити гроші на фільм, студія негайно захотіла, щоб роль машини-вбивці виконував більш відомий актор. Природно, що і роль Риза також повинна була дістатися який-небудь набирає популярність зірці.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
У результаті один із продюсерів запропонував на роль Риза кандидатуру Арнольда Шварценеггера, який на той момент вже був досить відомий у США. Кемерон був категорично проти того, щоб 35-річний австрійський бодібілдер грав 22-річного Риза, і тому, прямуючи на зустріч зі Шварценеггером, планував влаштувати скандал, лише б не допустити, щоб той зіграв роль головного героя. На щастя, сам Шверценеггер при своїй не надто серйозне ставлення до проекту, більше зацікавився роллю Термінатора. Сам же Кемерон, побачивши Шварценеггера, миттю намалював скетч, де той постав в образі машини. Мабуть, немає сенсу розповідати, що було далі.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Витоки i’ll Be Back
На момент зйомок Арнольд Шварценеггер тільки нещодавно отримав американське громадянство і ще не дуже добре говорив по-англійськи — втім, деякі кажуть, що з тих пір ситуація не дуже змінилася. Звичайно, у Термінатора в сценарії було не дуже багато фраз, але у актора все одно виникли певні труднощі з вимовою. Особливі проблеми у залізного Арні були при спробі вимовити культове «i’ll Be Back». До речі, у знімальному сценарії ця фраза звучала як «i’ll Come Back» — історія замовчує, хто саме вирішив змінити її на «i’ll Be Back».
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Як би те ні було, Шварценеггер боявся, що не зможе правильно вимовити фразу і запропонував Кемерону поміняти на репліку «i’ll Back», мотивувавши це тим, що «i’ll Be Back» звучить дуже «по-жіночому». Режисер у відповідь порадив Арні не вчити його писати сценарії. У підсумку Шварценеггеру довелося все ж постаратися і промовити фразу без всяких затримок. Надалі цей навик дуже придався Арні.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Цікавий факт: у фільмі голос Шварценеггера в результаті пролунав лише в шістнадцяти репліках, що складаються з трохи більше сімдесяти слів (в деяких сценах Термінатор говорив голосами інших людей). З урахуванням 750 000 доларового гонорару актора, це становить трохи менше 47 000 доларів за репліку, чи десь 10 000 за слово. Для порівняння, за сиквел, в якому Шварценеггер виголосив 700 слів, він отримав гонорар у 15 мільйонів доларів, або в середньому 21 000 доларів за слово. Як говориться, професійний ріст наявності.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Бюджет Термінатора становив лише 6,5 мільйонів доларів
Бюджети голлівудських фільмів в першій половині 1980-х були набагато менше нинішніх і в середньому порівнянні з сучасною вартістю 30-секундної реклами у фіналі Суперкубка. Але все ж таки бюджет «Термінатора», який в підсумку склало 6,5 мільйонів доларів, був, м’яко кажучи, зовсім невеликим для такого амбітного проекту.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Знімальна група докладала максимальних зусиль, і економила на всьому, аби вкластися в наявні кошти. Відразу після сцени вибуху бензовоза, в сценарії Кемерона були прописані такі рядки:
Герої обіймаються на тлі полум’я.
Це був би чудовий фінальний кадр фільму.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Продюсер картини Джон Дейлі був аналогічної думки. Щоб заощадити грошей, він запропонував Кемерону так і вчинити — завершити картину сценою підриву бензовозу. Відповідь режисера був простий і лаконічний: «[цензура] you! The film isn’t over yet!» Правда, пізніше продюсери все ж знайшли спосіб поквитатися з режисером, вирішивши обмежити рекламний бюджет картини.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
У своїй біографії Арнольд Шварценеггер згадував, як одного разу рано вранці режисер наказав йому сісти в мікроавтобус, після чого актора висадила на безлюдній вулиці, давши такі вказівки: «Бачиш он ту легкову машину? Вона підготовлена до зйомок. По моєму знаку підійдеш до водійських дверей, озирнешся довкола, виб’єш скло, відкриєш двері і сядеш за кермо, заведеш машину і поїдеш».
Як виявилося, у знімальної групи не залишилося грошей, щоб отримати дозвіл влади на зйомки, тому довелося знімати сцену таким «партизанським» методом.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Інший цікавий випадок трапився під час зйомки плану виїжджають вдалину джипом Сари Коннор. Сцену знімали в пустельній місцевості, де не було жодної живої душі. Проте несподівано для всіх з’явилася поліцейська машина, господар якої поцікавився у кіношників, де їх дозвіл на зйомки. Ситуацію врятував один з учасників знімальної групи, який сказав, що допомагає синові зняти «курсовий проект» для кіношколи. Правоохоронець перейнявся ситуацією і навіть надав групі допомогу. У підсумку відзнятий в той день кадр став останнім кадром фільму.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Вирізаний матеріал
У процесі роботи над фільмом його сюжет постійно допрацьовується. Якісь моменти були додані якісь змінені, а від якихось повністю відмовилися — наприклад, від ідеї того, що для підтримки органічної оболонки Термінатору треба їсти; або від подсюжета з напарником Риза, загиблим під час хронопортации.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Але в цілому ж загальна концепція картини залишилася колишньою. Тим не менш, під час монтажу Кемерон прийняв рішення вирізати з картини кілька важливих для сюжету сцен, вирішивши, що краще буде притримати ці задумки для сиквела.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Так, в одній з сцен Різ з Сарою вирішують підірвати «Сайбердайн Системз», щоб змінити хід історії і запобігти війні. В іншому вилученому епізоді один з робочих знаходить процесор знищеного Термінатора, а після того, як камера від’їжджає від будівлі, ми розуміємо, що події фіналу розгорталися на заводі «Сайбердайн системз». Як показала практика, це режисерське рішення повністю себе виправдало.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Кемерон став режисером «Чужих» завдяки «Термінатору»
«Термінатор» дуже тісно пов’язаний з наступним фільмом Кемерона — «Чужі». Можна навіть сказати, що якби не «Термінатор», то відомі нам «Чужі» навряд чи з’явилися б на світ.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Спочатку зйомки «Термінатора» повинні були стартувати восени 1983 року в Торонто. Але з-за того, що продюсер Діно Де Лаурентіс скористався лазівкою в контракті Арнольда Шварценеггера і зміг перехопити актора для зйомок «Конана-руйнівника», у Кемерона у робочому календарі утворилася непередбачене девятимесячное вікно. Щоб не сидіти без діла майже рік, він вирішив скористатися вільним часом, написавши і продавши якийсь сценарій.
Далі була зустріч Кемерона з Уолтером і Девідом Гіллом Гайлером. Сторони обговорювали зовсім інший проект, але в процесі бесіди хтось згадав «Чужого», і незабаром Кемерон вже домовився з продюсерами про те, щоб спробувати написати трітмент для сиквела.
Трітмент дуже сподобався студії, і Кемерон отримав не тільки дозвіл написати на його основі вже повноцінний сценарій, але і неофіційне обіцянку посади режисера в тому випадку, якщо «Термінатор» виявиться хорошим фільмом. А «Термінатор», як відомо, виявився не просто гарною, а прекрасною картиною, після перегляду якої студія вирішила виконати свою обіцянку довірити канадцеві продовження культової картини.
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Цікаво, до речі, що в сценарії «Чужих» андроїд Бішоп, зіграний Ленсом Хенриксеном (режисер повернув акторові старий боржок) повідомляв, що поганий робот Еш з першого фільму був побудований фірмою «Сайбердайн Системз». Цікаво, якби згодом Кемерон не замінив назву компанії, ми б читали сьогодні новини про рішення студії випустити кросовер «Термінатор проти Чужого»?
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино
Любопытные факты о фильме «Терминатор» кино