Яна Троянова: її перипетії долі, серіал Ольга і шлюб з режисером

0
346


Біографія відомої актриси Яни Трояновій — це гримуча суміш. Іноді читаєш — ось, ніби все стандартно: спочатку погана казка закінчується добре, або людина просто проходить свій шлях, який йому призначено. Тут є все — важке, але щасливе дитинство, пошуки себе, потім визнання і слава, сімейні нещастя і щасливі моменти. Навіть, здавалося б, стандартний союз «режисер-акторка» і тут має свої особливості — адже це кіно не для всіх. В цій статті про перипетії долі Яни Трояновій, серіалі «Ольга» і її шлюб з режисером.
Яна Троянова: ее перипетии судьбы, сериал
Яна Троянова
Народилася Яна в Свердловську (нині Єкатеринбург). Батька у дівчинки не було — чоловік був одружений, мати не повідомила йому про своє становище. До 5 років вихованням займалася бабуся, померла від онкології. З дитинства вона хотіла стати актрисою. У школі вчилася погано, її поведінка також залишала бажати кращого.
Отримавши середню освіту, кар’єру актриси довелося відкласти, — 90-ті роки були не найкращим періодом для творчих людей. Тоді Яна Троянова подала документи на філософський факультет, але закінчивши ВУЗ, зрозуміла, що це абсолютно не її.
Яна Троянова: ее перипетии судьбы, сериал
Про свою мрію Яна ніколи не забувала, завжди думала, що вже в ранньому віці стане зіркою, почне зніматися у фільмах, чула по телевізору історії про те, як режисери знаходять своїх муз на вулиці. З нею ж все сталося по-іншому. Яна Троянова розповідала про те моменті життя, як вона все-таки зважилася вступати в театральний:
«І от якось раз сиділа вдома і дивилась фільм «У ліжку з ворогом» з Джулією Робертс. І тут до мене в кімнату входить мама. Придивилася до героїні і говорить: «У неї хороша школа». В цей момент я зрозуміла, що якщо зараз, сьогодні, в цьому році не встану і не зроблю — все, мій поїзд пішов. Я стрибнула в останній вагон мого трамвайчика, тому що діяла інтуїтивно. Відразу. Чому мама заходить в кімнату, чому цей фільм йде? Тому що все під тебе готове в цьому житті, просто треба це брати. Довіритися долі і йти так, як тебе ведуть, — це теж вибір. Просто ми часто звертаємо з дороги і провалюємося не туди».
Яна Троянова: ее перипетии судьбы, сериал
Правда відучилася Яна всього два курсу. Після цього дівчина повністю присвятила себе театру, в якому вже була задіяна будучи першокурсницею. У «Коляда-театр» вона грала у виставі «Чорне молоко», який став для неї знаковим — вона познайомилася зі своїм режисером і майбутнім чоловіком Василем Сигаревым.
Режисер знімає так зване авторське кіно, яке можуть оцінити далеко не всі. Тому і масова популярність до Яні прийшла досить пізно — після 40 років.
Яна Троянова: ее перипетии судьбы, сериал
В образі Ольги
Роль Ольги Терентьєвої в серіалі «Ольга» зробила її зіркою. Історія про матір-одиначку, яка виховує дітей від двох попередніх шлюбів, що має на своєму утриманні того ж батька-алкоголіка. При цьому жінка не сумує і все ще сподівається зустріти просте жіноче щастя.
Хоч Яні і здавалося, що роль ніби написана спеціально для неї, вона довго не могла перебудуватися — та свобода дій, яка була у неї на зйомках раніше (фільми «Дзига», «Жити», «Кококо»), зараз же потрібно було робити так, щоб це сподобалося звичайному обивателю.
Але все вийшло. Відзнято вже три сезони, очікується четвертий.
В особистому житті Яни Трояновій другий шлюб. Перші відносини трапилися ще по молодості — тоді Яна вийшла заміж за свого друга Костянтина Ширинкина, однак разом вони прожили всього два роки. Долі Костянтина не позаздриш — після розставання молодий чоловік запив, а в середині «нульових» помер від виразки. У цьому шлюбі народився син Яни Микола — його біографія також обривається трагічно — зв’язавшись з поганою компанією, в результаті перейняв на себе згубні звички і покінчив життя самогубством.
З 2003 року одружена з режисером Василем Сигаревым, який замінив Миколі батька. Зараз Яні Трояновій 45 років, до речі сама вона вже встигла проявити себе як режисер, знявши короткометражний фільм «Поруч». У 2017 році отримала премію «Жінка року» за версією журналу GQ.