Білогвардійський генерал Денікін у 1946 році навчив США, як правильно стримувати Радянський Союз

0
217


У 1946-му році білий генерал Денікін звернувся з листом до президента США Трумена. У листі генерал викладав план щодо стримування СРСР Заходом. Денікін у боротьбі з Москвою закликає спиратися на «внутрішнього ворога» більшовиків. Генерал застерігає Америку від помилки Гітлера — завоювати безкраї простори Росії. СРСР повинен впасти від внутрішнього перевороту і розвінчання «культу особи». Захід повинен гарантувати територіальну цілісність переможеної Росії. Серед борців з Росією не повинно бути сусідів росіян і Англії.
Головнокомандувач силами Півдня Росії генерал Антон Денікін після втечі з Росії осів у Парижі. У 1939 році він, передбачаючи швидку війну Німеччини та СРСР, писав: «не Можна — кажуть одні — захищати Росію, підриваючи її сили поваленням влади. Не можна — кажуть інші — повалити радянську владу без участі зовнішніх сил, хоча б і переслідують захватні мети. Словом, або більшовицька петля, або чужоземне ярмо. Я ж не приймаю ні петлі, ні ярма. Вірую і сповідую: повалення радянської влади і захист Росії». У 1942 році він відкинув пропозицію німців очолити російські частини, які вели боротьбу проти Червоної Армії. Однак після закінчення Другої світової ставлення Денікіна до СРСР стало більш жорстким. Він вже не сповідував поділ країни на більшовицьку верхівку і простий народ, що видно з його листа президенту США Гаррі Трумена, написаному влітку 1946 року.
Лист Денікіна зберігається в Національному архіві США у фонді адмірала Ліхі. Ми публікуємо уривки з цього листа.
— Нова і особливо серйозна небезпека наростає з-за нової гри, яку Поради затіяли з німцями і з японцями. Заграючи з почуттями національного приниження і вдаючись до обманним обіцянкам, готують полчища найманців.
Белогвардейский генерал Деникин в 1946 году научил США, как правильно сдерживать Советский Союз война и мир
(Денікін з родиною в еміграції)
Постійно змінюючи форму та інтенсивність своїх дій, вдаючись до допомоги пропаганди, локальних збройних конфліктів, заворушень, страйків і повстань, Сталін йде по шляху більшовизації світу. Питання тільки в часі. Обставини можуть прискорити або в кінцевому підсумку затримати насувається бурю. І, очевидно, все буде залежати від ступеня розкладання народів пропагандою більшовиків і їх провокаційною політикою.
— Слід пам’ятати, що якщо тільки Поради зможуть використовувати атомну бомбу у відповідних масштабах, володіння цією зброєю призведе до негайного і відверто антигуманному дії з боку СРСР. Напад буде зроблено без оголошення причин, без попередження, без уваги до можливостей або закликів до умиротворення з боку західних демократій, і навіть незважаючи на повну капітуляцію перед радянськими вимогами.
— Так як майбутнє віщує неминучу боротьбу між демократичними миролюбними країнами та Порадами, які б не були форми боротьби, необхідно негайно зробити кроки, які гарантують найбільш сприятливі умови в ході майбутнього конфлікту. Такі заходи повинні бути прийняті без зволікання:
а.Тісна співпраця, особливо між англомовними державами. Не піддаватися на провокації Рад, які роздмухують і використовують до своєї вигоди розбрат. Завдання першорядної важливості — захистити Францію і Іспанію від комунізації.
б.Відмова від надання СРСР будь-яких кредитів (американських чи англійських), поки не будуть отримані абсолютні гарантії припинення всякої військової, політичної і пропагандистської агресії. Навряд чи доводиться чекати, однак, ефективних гарантій, оскільки більшовицький «план відновлення» СРСР відомий: всі ресурси Росії будуть направлені на гармати, літаки і атомні бомби у відповідності з новим п’ятирічним планом, нещодавно проголошеного Сталіним. З іншого боку, продовольство і запаси, потрібні для забезпечення народу, передбачається одержати в західних демократій, у тих самих країн, проти яких запасається зброю.
Белогвардейский генерал Деникин в 1946 году научил США, как правильно сдерживать Советский Союз война и мир
в. Негайно припинити нинішню опортуністичну політику щодо Рад. Умиротворення не запобіжить конфлікт і тільки призведе до більшої зухвалості з боку Рад та їх васалів — зарубіжних комуністичних партій. Більш того, умиротворення допомагає зміцнити комуністичний вплив в очах одурманених народних мас і послаблює престиж демократичних урядів.
— Якщо станеться так, що війна буде вестися проти Росії з метою розчленування і балканізації країни (Україна, Кавказ і т. д.) і з перспективою відділення російських територій (балтійські землі, західноруські провінції), то в цьому випадку російський народ знову сприйме війну як боротьбу за захист своєї Вітчизни. Найважливіше — не забути уроки недавньої війни. До тих пір поки війна розгорталася під прапором інтернаціоналізму, результати у вигляді безславної фінської кампанії і катастрофи Червоної Армії на шляху до Москви були в наявності. Але коли згодом війна перетворилася на смертельну боротьбу за захист Вітчизни, результатом стала поразка Німеччини.
— Зважаючи величезної потенційної сили Росії і невразливості її нескінченних просторів інтервенція Заходу скінчиться так само, як всі інші попередні вторгнення: польський, шведський, наполеонівське і, нарешті, гітлерівське. Навіть якщо вдасться домогтися тимчасового успіху спочатку, цей успіх буде означати не кінець боротьби, а тільки початок нескінченних війн.
— Якщо буде ясно, що боротьба йде не проти Росії і її суверенітету, якщо недоторканність історичних кордонів Росії буде урочисто проголошено і якщо права Росії, невід’ємні від життєвих інтересів країни, будуть урочисто гарантовані, цілком можливо, що більшовицькі структури зазнають краху в результаті народного повстання або державного перевороту.
— Не можна ігнорувати той факт, що Росія завжди відчувала певну недовіру до російської політиці західних держав, особливо Англії. В даний час це недовіра роздувається інтенсивної більшовицькою пропагандою, що знаходить відгук не тільки в пробільшовицьких, але і в антибільшовицьких російських колах. Необхідно, щоб це недовір’я було розсіяно як словами, так і справами. Необхідні дії потрібно зробити тепер, особливо якщо справа дійде до прямого розриву. В цьому випадку слід:
Белогвардейский генерал Деникин в 1946 году научил США, как правильно сдерживать Советский Союз война и мир
а.Не робити ніяких обіцянок за рахунок Росії, які могли б заохотити захоплення руської землі сусідами.
б.У разі окупації російської території негайно встановити російське самоврядування і при першій можливості заохотити створення на руських землях тимчасової центральної урядової влади, сформованої з громадян Росії з можливою участю особливо відібраних емігрантів.
ст. Ні при яких умовах ні одному з сусідів Росії не повинно бути дозволено брати участь у військовій адміністрації в окупованих провінціях Росії. Тимчасовий військовий уряд має бути сформований виключно під егідою незацікавлених і прихильних великих держав.
— Найбільш бажаним для Росії і найбільш вигідним для світу способом врегулювання кризи був би внутрішній переворот в СРСР. Невпинно захищаючи свою самодержавну владу, Сталін ліквідував або знешкодив всіх можливих конкурентів, не дозволивши нікому досягти загальновизнаною популярності, і за допомогою до смішного улесливою преси та безлічі наближених заохотив власний культ. З цієї причини падіння головної опори більшовицької ієрархії призведе до руйнування і загибелі всієї структури. Штучно інспірований «культ» не переживе цього. Він буде швидко замінений підозрою і ненавистю. Знаючи почуття людей, можна з упевненістю стверджувати, що державний переворот в Росії приведе до фундаментальних змін у режимі, а не одним лише персональних перестановок.
— Тверезі та здорові міркування повинні переконати державних діячів антибільшовицької коаліції, навіть тих, хто може бути ворожим до Росії, що історія свідчить про неможливість її підкорення і поневолення. Також будь-яка спроба отримати вигоди з тимчасової слабкості Росії, викликаної внутрішніми заворушеннями, була б актом нерозсудливості, а для багатьох країн — самогубною політикою. Подібний курс може на роки підштовхнути Європу до кровопролиття і посіяти хаос у всьому світі.
Навпаки, дружнє ставлення з боку західних держав до Росії і її народу в цей критичний момент історії на роки визначить майбутню орієнтацію політики Росії і закладе не тільки матеріальні, але й моральні підстави для майбутніх угод безпрецедентної сили і тривалості.
Белогвардейский генерал Деникин в 1946 году научил США, как правильно сдерживать Советский Союз война и мир
— Лише присутність звільненій від більшовицького ярма, сильної, миролюбної і дружній до західних демократій Росії в родині цивілізованих націй зможе відновити рівновагу в світі, зможе розвіяти зберігається привид «жовтої небезпеки», послабити світова економічна криза, покласти край поширенню комуністичної чуми і принести в світ благословення реального світу.