Одноразові зарядні пристрої. За що нам це?

0
276

Поговоримо про одноразові зарядні пристрої для телефону, які поступово проникають і в роздрібний продаж.

Написати цю коротку замітку мене спонукало це фантастичний винахід невідомого китайського генія. Мета всієї нотатки — розповісти що за пристрої знаходяться на ринку, що в них можна дістати і кому це може знадобитися.
Одноразові зарядки
Хочу вірити, що певний відсоток читачів задумається двічі, перш ніж купувати такий виріб. Крім цього, частина читачів-технарів буде знати де знайти специфічні комплектуючі в разі крайньої необхідності.
Одноразовые зарядные устройства. За что нам это? гаджеты
Мова піде ось такому маленькому зовнішньому зарядний пристрій для телефону. Як виявилося, такі одноразові зарядники досить популярні в мережі (можна знайти за $2 за штуку). Більш того, поступово проникають і в роздрібний продаж.
У перший момент мене вразила сама ідея. Якщо вірити інформації з корпусу, даний девайс аналогічний автомобілю з запаяним баком на 15 літрів — за вичерпання запасів палива авто передбачається до утилізації.
Виробляти такий пристрій це все одно що відібрати у свого дитини чисту річку перед будинком за можливість зробити ковток води зараз.
Використовувати такий пристрій це все одно що мислити в стилі Марії-Антуанетти: «Якщо у кого-то на планеті погана екологія, нехай полетять і колонізують з гарною!»
І у всій цій історії мене вразило не тільки зневажливе ставлення до екології, але і ставлення до техніки.
Одноразовые зарядные устройства. За что нам это? гаджеты
Подивіться самі: банк приховує акумулятор на 1500 маг, плату з підвищувальним перетворювачем і комбінований роз’єм Lightning + Micro USB. Все це передбачається викинути після одноразового використання.
Щоб трохи загострити почуття, можна зазначити що акумулятор можна перезарядити в середньому 500 разів. Таким чином, купуючи це пристрій, що користувач вичерпує ресурс тільки на 1/500 від можливого, а викидаючи — виводить з обігу деякий обсяг літію, який вже навряд чи повернеться в обіг в найближчі 100 років.
Забігаючи трохи наперед, хочу підтвердити, що це дійсно акумулятор і відповідність заявленої ємності було перевірено за допомогою зарядного пристрою HYPERION EOS 0606i (два цикли розряд-заряд акумулятор витримав без помітної втрати ємності).
По-друге, мене здивувала плата перетворювача. Не можна сказати що схемотехніка плати проста: тут стоїть мікросхема захисту Li-Ion батареї від перерозряду і перезаряду (DW01-P), якийсь підвищуючий перетворювач, вимикач і роз’єм. І все це в 2 мікросхеми на платі площею близько 1 квадратного сантиметра:
Вид з лицьової сторони друкованої плати
Одноразовые зарядные устройства. За что нам это? гаджеты
Вид з тильної сторони друкованої плати
Одноразовые зарядные устройства. За что нам это? гаджеты
Провівши дві години в пошуках найменування чіпа за китайським сайтів компонентів відкрилося друге дно.
На подив відкриття виявилося позитивним: застосований чіп (HT4927U, в центрі лицьової сторони плати) вміє заряджати батареї! Документація на китайською, але онлайн перекладачі з цим справляються: для зарядки потрібно подати 5v на той же роз’єм, з якого банк видає напругу. Логіка наступна: кожні 2 секунди мікросхема відключає підвищуючий перетворювач, і перевіряє що на вході є напруга. Якщо є — починає від неї заряджатися.
Але проблема в тому, що звичайний користувач не зможе скористатися цією можливістю — на платі немає вхідного роз’єму, а подати 5V на вихідний фактично неможливо. Більш того, в корпусі є пусте місце, де можна розмістити роз’єм для підключення звичайного Micro-USB шнура. Але, мабуть, продавати такі зарядні пристрої стане складніше. Таким чином, для регулярних користувачів прилад дійсно виходить одноразовим.
В результаті, повноцінний powerbank, з високотехнологічними комплектуючими (наприклад, робоча частота підвищувального перетворювача: 1МГц) має 95% необхідних механізмів для багаторазового використання, але не має єдиного роз’єму, який знищує можливість подальшого використання необоротно. Такі рішення приймаються явно не заради здешевлення, але заради економічної вигоди.
Виходячи з усього цього, можна запропонувати два шляхи:
Якщо ви не можете переиспользовать вміст:
намагайтеся уникати цих виробів. Якщо довелося — не викидайте, віддайте знайомому технаря і покажіть цю статтю. В ідеалі ви отримаєте перехідник для зарядки, але швидше за все батарея буде застосована в довільному DIY рішенні.
Якщо ви можете переиспользовать вміст:
тепер ви знаєте де взяти li-ion акумулятори зі схемою захисту і зарядним пристроєм в компактному корпусі. Для зарядки без вторгнення необхідний USB Micro-B Connector Breakout Board або аналогічний роз’єм з можливістю пайки. Якщо у вас є знайомі, які користуються такими зарядниками можна забезпечити себе невичерпним потоком робочих акумуляторів.
Сподіваюся ця замітка виявиться не марна, і читач замислиться над ідеєю нашого «одноразового» світу.