Верстати з СРСР, які працюють і донині

0
787

Радянські токарні верстати по металу і дереву навіть сьогодні дуже поширені на території Росії і СНД. На багатьох заводах, майстернях, ремонтних виробництвах більша частина парку токарного устаткування становить верстати виробництва СРСР, а де-то їх частка доходить і до 100%.
Ціна на такі верстати доходить до 3 000 000 руб.
Токарно-гвинторізний верстат ІТ-1М
Даний агрегат – одна з найпопулярніших марок, яка знайшла застосування у багатьох майстерень. Навіть навчальні заклади використовують токарний верстат ІТ-1М для розвитку навичок у своїх учнів. Вперше ця модель з’явилася на Іванівському верстатобудівному підприємстві, де співробітники зуміли поєднати найкраще в одному обладнанні: прийнятні габарити, висока потужність, можливість встановлення додаткових вузлів та інше.
Важливо відзначити, що цей апарат належить до токарно-винторезной групі, але має полегшений вагу. Ця особливість дає можливість експлуатувати верстат на пересувних майстерень, де часто проводяться технологічні операції наступного виду:
обробка циліндричних болванок;
осьове свердління;
нанесення різьби;
точіння конічних заготовок і багато іншого.
Зараз в Іваново теж випускають станочную техніку, проте, дана модель вже знята з виробництва. Але на вторинному ринку продається безліч пристроїв у відмінному стані.

Токарно-гвинторізний верстат ТВ-6
Для якісного проведення токарних робіт потрібні певні навички. Токарний верстат ТВ-6 застосовується для навчання азам професії токаря, що визначає його широке поширення в різних навчальних організаціях. Незважаючи на те, що обладнання з’явилося у продажу в 80-х роках, сьогодні шкільний токарний верстат зустрічається досить часто. Розглянемо особливості цього обладнання докладніше.
Той момент, що токарний верстат ТВ-6 розроблявся для навчання, визначає вельми скромні параметри. При застосуванні розглянутого устаткування можна проводити нижченаведені операції:
Свердління отворів.
Підрізання торців.
Нарізування метричної різьби.
Розточення і проточку деталей, які мають циліндричну форму або конічну поверхню.
Відрізка частини заготовки.
Поширений верстат токарний ТВ-6, технічні характеристики якого дозволяють працювати з загартованої сталлю, може застосовуватися для обробки металів, при різанні яких не утворюється летких сполук або пилу
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарні верстати Універсал 2 і 3 Універсал
У продажу можна зустріти досить велика кількість верстатів, які встановлюються в домашніх умовах для проведення самих різних робіт. Протягом тривалого періоду великою популярністю користувався токарний верстат Універсал 2. Конструктивні особливості визначають те, що подібне обладнання може застосовуватися для проведення самих різних робіт. Крім цього, великою популярністю користується модернізований настільний токарний верстат Універсал.
Особливості компонування визначають також те, які саме види робіт можуть проводитися на токарному верстаті. Перелік операцій виглядає наступним чином:
Токарні роботи, чорнові і чистові.
Шліфування і свердління.
Обробка заготовки лобзиком або круглою пилою.
Фугування у разі встановлення дерев’яних заготовок.
Операції заточного типу.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
1Е61М, 1Е61ПМ, 1Е61ВМ токарно-гвинторізні верстати
Для одержання високоточних деталей застосовується спеціальне токарне обладнання. Досить більше поширення отримав токарний-гвинторізний верстат 1Е61М і моделі 1Е61ПМ, 1Е61Мт. Розшифровка маркування вказує на те, що розглянуті верстати відносяться до токарно-винторезной групі, при цьому висота центрів над станиною 175 мм, останні символи вказують на високу і підвищену точність. Призначення токарно-гвинторізного верстата 1Е61ПМ полягає в проведенні механічної обробки точінням. Токарний гвинторізний верстат 1Е61МТ також відноситься до даної групи, характеризується високою точністю точіння і резьбонарізання.
Призначення обладнання
В якості прототипу токарного верстата 1Е61М використовувалася модель ТВ-01М. Розглянуте обладнання відноситься до класу легких моделей, перший варіант виконання з’явився у продажу в 1965 році. Інші варіанти виконання токарно-гвинторізних верстатів з металу з’явилися в 1975 році.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 1М63Н
Верстат токарно-гвинторізний 1М63Н призначений для всіх видів обробки поверхонь обертання заготовок, включаючи виконання конусів і нарізування різьб більшості прийнятих стандартів з одним або кількома заходами.
На відміну від попередника марки 1М63, токарно-гвинторізний верстат 1М63Н має поліпшені характеристики і здатний забезпечувати нормальну точність геометричних розмірів при обробці деталей (індекс Н в кінці найменування).
Універсальне обладнання для токарних робіт переважно для використання на будь-яких машинобудівних і ремонтних підприємствах, як для одиничного, так і штучного (дрібносерійного) типів виробництва. За бажанням замовника виробник може випускати верстати у восьми варіантах, що розрізняються максимально можливою довжиною заготовки (відстань між центрами) – від 750 до 10000 мм. Для обробки довгих заготовок в комплект поставки входять люнети, рухомий і нерухомий з максимальним діаметром заготовки 150 і 250 мм відповідно. Висока ступінь механізації, надійність, блокування від неправильних дій у поєднанні з задовільною точністю обробки, роблять даний верстат досить затребуваним обладнанням.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-револьверний верстат 1341
Токарно-револьверний верстат 1341 відносять до обладнання токарної групи. Використання токарно-револьверного верстата з комплектом інструменту дозволяє проводити комплекс робіт:
проточку зовнішніх і внутрішніх поверхонь, канавок;
засверловку;
обробку зенкером для отримання точних розмірів і уступів;
при використанні розгорток отримувати якісну поверхню;
накатку;
резьбонарезаніе;
обробку фасонних поверхонь.
Їх використовують при виготовленні деталей з великою кількістю операцій технологічного процесу.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 1Н65
Раніше був широко поширене обладнання Рязанського заводу 1М65 — токарно-гвинторізний верстат. Модель 1Н65 — це наступна модифікація з удосконаленими основними вузлами, розширеними можливостями виготовлення складних контурів деталі. Згідно з даними, зазначеними в паспорті, діаметр заготовки може бути не більше 500 мм. Цього розміру достатньо для виготовлення більшості циліндричних виробів видовженої форми.
Виділимо деякі особливості верстата:
В основу верстата закладена підвищена жорсткість станини. Точну кінематику забезпечують шліфовані напрямні з металів підвищеної міцності.
Володарі верстатів попередньої серії 1М65 відзначили надійність конструкції і довговічність окремих вузлів. Цього вийшло досягти за рахунок використання легованих сталей, загартованих і відшліфованих.
У кінематиці пінолі використовується дві швидкості переміщення. Це спрощує обробку методами свердління і зенкерування.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 1М63
Токарно-гвинторізний верстат 1М63 розробили і почали випускати в середині 50-х років. Дане обладнання на той момент мала унікальні технічні характеристики, верстат 1М63 дозволив проводити обробку на високій якості заготовок з різних металів.
Область застосування
Покупцями гвинторізного верстата 1М63 часто ставали машинобудівні заводи з досить великим обсягом виробництва. Це пов’язано з тим, що ходовий гвинт моделі дозволяє проводити обробку заготовки довжиною 750-10000 мм в залежності від РМЦ. Однак сьогодні цей токарно-гвинторізний верстат істотно поступається сучасним винторезным моделям за показником продуктивності і точності обробки. Призначення: можна точити циліндричні і конусоподібні деталі, нарізати різьбу.
Токарний верстат моделі 1М63 може використовуватися для роботи зі складними округлими формами і типами заготовок. Додаткове призначення – нарізка різних типових різьб. Креслення обладнання передбачає дуже зручну конструкцію основного шпинделя і самого різця, крім того допускається установка для роботи наступних інструментів: зенкеров, свердел, мітчиків і плашок. Сама заготівля для подальшої обробки може закріплюватися безпосередньо в патроні або підтримується кріплення в центрах.
До основних переваг машини приписують:
простота виконання будь-якої операції;
не складна конструкція вузлових елементів машини;
станина токарного верстата 1М63 характеризується достатньою жорсткість, також збільшені стандарти температурної стабільності і точності обробки;
характеристики двигунів установки мають високі показники потужності, що полегшує обробку по металу;
зносостійкість кожного окремого вузлового агрегату має високі значення;
швидкість нарізування різьб дуже висока;
кінематична схема відрізняється певною жорсткістю, що позитивно позначається на всій працездатності установки;
у комплектації 1М63 присутні електричні і стандартні механічні блокування, що забезпечують максимальну безпеку при виконанні будь-якої операції.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Верстат токарно-гвинторізний 1А616
В середині минулого століття відзначається сплеск розробок моделей металорізального обладнання вітчизняного виробництва. Ця тенденція спрямована на імпорт заміщення даної категорії продукції. Дефіцит становила категорія токарних верстатів. На це зробили упор конструкторські бюро, і з’явився токарно гвинторізний верстат 1А616. Розроблено агрегат шістдесят років тому, і спочатку призначався для обробки невеликих деталей. Цей момент визначає отвір в шпинделі, і необхідна довжина обробки, обмежена розташуванням задньої бабки.
Токарний верстат 1А616 1952 р технічний паспорт, якого міг порадувати будь-виробничника. На той момент технічні характеристики гвинторізного механізму були одними з кращих. Виробником моделі на той момент був Верстатобудівний завод в місті Самарі. Незважаючи на те, що ця модель випускається протягом декількох десятиліть, токарний верстат 1А616 користується популярністю.
Проводяться на ньому операції з металу відрізняються високою точністю. У механізмі відбувається рух різання, деталь, що піддається обробці, обертається зі шпинделем. Супорт переміщується з різцем, який визначає рух подач, а його рух з різьбовим різцем утворюють гвинтову поверхню. Крім того здійснюються рухи, що виконуються вручну. Це поворот резцедержателя, переміщення пінолі, корпусу, супорта.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат ГС526У
Виготовленням токарного верстата моделі ГС526У займається Гомельський завод з випуску обладнання з металообробки в РБ, який був заснований у 1962 році. Перші моделі розглянутого гвинторізного верстата стали випускати в 1992 році. ГС526 був повним аналогом токарного верстата 16к20.
Токарно-гвинторізний верстат ГС526У використовується для зняття шару металу з поверхонь тіл обертання. Він гвинторізний, що дозволяє створювати різьблення різного типу. Технічний потенціал і відносно невисока вартість ГС526У визначило поширення цієї моделі в самих різних областях промисловості. Незважаючи на те, що токарний гвинторізний верстат технічно поступається сучасному обладнанню, але ремонтопридатність і доступність робить його досить привабливою пропозицією для заводів машинобудівної промисловості.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарний верстат по металу ТБ-7
В якості навчального обладнання для механічної обробки використовують верстат токарно-гвинторізний ТБ-7. Майбутні токарі отримують практичні навички роботи з його використанням. Особливості його конструкції дозволяють забезпечити природне освоєння процесів обробки металів.
Токарний верстат по металу ТБ-7 є найкращим навчальним зразком для шкільних майстерень, ПТУ та вищих навчальних закладів. На ньому вчилися покоління людей, що ставали професійними інженерами і токарями. Недарма його називають «школяр». Виробник — Ростовський ЗАТ КомТех-Плюс.
Верстат ТВ-7 призначений для токарної обробки металів різанням.
Токарний верстат ТВ-7 визначений для навчання таких операцій:
точіння і розточування деталей (циліндр, конус);
обробка торця;
нарізування метричної різьби;
обробка свердлом;
розгортання;
зенкування.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарний верстат ТВ-11
Токарний верстат ТВ-11 входить в серію верстатного обладнання, яке розроблялося як навчальний, для оснащення майстерень шкіл, технічних училищ. Всі вони сконструйовані в настільному варіанті. Але токарний верстат серії ТБ-11 розроблявся не тільки у вигляді навчального, але і з метою використання його в промислових умовах. Тому токарний верстат ТВ-11 знайшов застосування в майстернях малого і середнього бізнесу, а також при комплектації різних пересувних майстерень.
Виготовляється настільний токарний верстат ТВ-11 на верстатобудівному заводі в Ростові на Дону. Порівняно з іншими подібними типами верстатів, токарний верстат ТВ-11 володіє поліпшеними економічними показники і не високими витратами на його експлуатацію.
Настільний токарний верстат ТВ-11 розроблений з метою оброблення на ньому металів та інших матеріалів з високою точністю на чистових і напівчистових режимах. Паспорт верстата передбачає його роботу з будь-якими видами металів. Вага ТБ-11 складає всього 240 кг, що дозволяє використовувати його в приміщеннях, розташованих на поверхах висотних будівель і пересувних майстерень, в яких встановлені електричні щитки з класом напруги 380 Ст.
На гвинторізному верстаті ТВ можна виконувати такі роботи:
проточувати і розточувати поверхні, що мають форму циліндра або конуса;
свердління отворів різних діаметрів;
шліфування виробів з різних матеріалів;
відрізати заготовки необхідних розмірів;
нарізування різних різьб з застосуванням мітчиків і плашок;
підрізування торців заготовок.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 1И611П
Повна назва верстата звучить наступним чином «Універсальний високоточний токарно-гвинторізний верстат 1И611П». Верстат належить до патріархів машинобудування. Токарний верстат ІЖ 1И611П розробив і випустив Іжевський верстатобудівний завод «ИжмашСтанко» ще в 1960 році. Ця модель верстата відноситься до однієї з найбільш популярних ще з часів СРСР. Але, незважаючи на те, що пройшло вже більше півстоліття верстат 1И611П і в даний час застосовується на багатьох підприємствах і виконує роботи по металу різної складності.
Токарний верстат по металу 1И611П розроблений для виконання робіт по обробці металів. Його призначення передбачає роботу з будь-якими видами металів. Особливо його часто використовують на підприємствах дрібного виробництва. Він може обробляти металеві деталі з високою точністю. Компактна конструкція верстата дозволяє встановлювати його в приміщеннях розташованих у висотних будівлях. Верстат має вагу всього 1120 кг, тому він знайшов застосування в оснащенні як автомобільних, так і пересувних залізничних майстерень.
Токарний верстат ІЖ 1И611П і його технічні характеристики забезпечують виконання наступних робіт:
всі види токарних і фрезерних робіт;
шліфування виробів з різних матеріалів;
роботи з використанням кінцевого інструменту, який закріплюється у свердлильному патроні.
Пристрій верстата дозволяє працювати із заготовками, мають циліндричну або конічну форму. Його можливості дозволяють нарізати метричні, дюймові і модульні різьби.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-карусельний верстат 1512
У продажу можна зустріти відносно невелика кількість верстатів, які можуть застосовуватися для обробки великогабаритних деталей. Серед всіх моделей, створених на момент існування СРСР, зазначимо токарно-карусельний верстат 1512. Його призначення полягає у проведенні обробки деталей середніх і великих розмірів. З причини високої надійності і практичності в застосуванні дана модель стала основою при створенні різних модифікацій, активно імпортувалася в різні країни світу.
Технічні характеристики токарно-карусельного верстата 1512 визначають його придатність у машинобудівному, суднобудівним чи іншому виробництві. При установці додаткового оснащення призначення токарно-карусельного верстата 1512 істотно розширюється, його можна застосовуватися для проведення більше 10 видів обробки заготовок з різних сплавів.
Область застосування моделі 1512 вельми обширна. Як правило, вона встановлюється у разі середньосерійного і штучного виробництва різних деталей. Це пов’язано з тим, що у разі точіння заготовок великих розмірів проводиться зняття великого шару матеріалу. Навіть при застосуванні різального інструменту з зносостійкого матеріалу за один прохід може зніматися шар з умовою, що максимальне зусилля не повинно перевищувати показника 35 кН.
Основні операції, які можна провести на даному обладнанні:
Обробка конічних та циліндричних поверхонь.
Виконання операцій за растачиванию.
Прохід ріжучим інструментом по плоскій поверхні, яка являє собою торець.
Виконання роботи по створенню отворів, їх растачиванию.
Вироблялася модель з 1935 року Краснодарським заводом Сивина. Після тривалої експлуатації цієї моделі з’явилася досить велика кількість різних модифікацій, які також стали популярними.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-карусельний верстат 1516
Використання токарно-карусельних верстатів виправдане під час виготовлення деталей, у яких великі діаметр і маса, але мала довжина. Розташована в площині, горизонт, планшайба (стіл з кулачками), спрощує операції по установці, вивіряння, контролю розмірів і зняття.
Загальні відомості
Виготовляє карусельні верстати моделі 1516 верстатобудівний завод в Краснодарі імені Сивина.
Токарно-карусельний верстат 1516 – це верстат, що використовується на виробництвах з невеликою кількістю випущених деталей. На ньому проводять обробку заготовок різанням з металів і сплавів.
Виконання верстата – одностоечное. Для розширення площі обробки площин модель оснащена двома супортами. Один вертикальний. На ньому закріплена револьверна головка на п’ять позицій. Зміна інструменту, віджимання і затиск проходять в напівавтоматичному режимі. Другий супорт — горизонтальний. На ньому закріплений резцедержатель на 4 інструменту.
Можливості верстата 1516 дозволяють проводити наступні види обробки на деталях, які мають циліндричну форму:
точіння зовні і зсередини (пряме, конічне);
розточування зовні і зсередини (пряме, конічне);
точіння торців будь-яким їх супортів.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 1М61
Токарний верстат 1М61производился з 1975 до 1992 р. в Єреван. За технічними характеристиками верстат 1М61 орієнтований для обробки деталей d до 320 мм з різноманітними поверхнями. Також на верстаті нарізають різьблення. Монтувалися вони на підприємствах сільськогосподарського і промислового виробництва, і використовувалися у великосерійному виробництві на оборонних заводах.
На токарно-гвинторізних верстатах 1М61, крім нарізування різьби, можна робити:
протачивание різних поверхонь;
торцювання деталей;
нарізування канавок;
свердління, зенкування;
відрізання деталі та інші роботи.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 1П611
Верстат токарно-гвинторізний 1П611 — універсальний і використовується для виготовлення деталей круглої форми з застосуванням центрів або в патроні. На деталях отримують різні види різьб (метричні, трубні, круглі). Верстат 1П611 при обробці деталей забезпечує підвищений клас точності. Токарний верстат 1П611 серійно виготовляють на Одеському станкозаводі з 1968 року.
Призначення верстата 1П611:
— здійснення токарних робіт;
— нарізання різьби;
— відрізання заготовок.
Його використовують для обробки заготовок:
— із застосуванням кулачкових і цангових патронів, центрів;
— діапазон обертів шпинделя і подач, забезпечуваних супортом, дозволяє проводити обробку деталей з підвищеною якістю і потрібної шорсткістю поверхні;
— з проведенням фрезерних та шліфувальних робіт при наявності відповідних пристосувань та наладок.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарний верстат ТВ-9
Верстати токарної групи отримали широке поширення в машинобудівної та іншої виробничої промисловості, основне призначення полягає в обробці тіл обертання, деякі варіанти виконання з-за внесених змін можуть використовуватися і для проведення інших операцій, наприклад, нарізування різьби або розточування отворів. ТВ-9 токарний верстат призначений для проведення всіх видів токарних робіт і нарізування різьби. Застосування сучасних технологій при виробництві токарного верстата ТВ-9 визначає високу точність проведених робіт, при встановленні відповідного режимам різання ріжучого інструменту оператор може витримувати заданий параметр шорсткості. Модель застосовна в середньому і дрібносерійному, штучному виробництві, має ряд характерних ознак.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 250ИТВМ
При оснащенні цехів з виконання токарних операцій використовується токарно-гвинторізний верстат 250ИТВМ, а також широке застосування мають більш сучасні модифікації, які виготовляються на цій базі. Розробниками цього багатофункціонального пристрою є фахівці машинобудування Іжевська. Верстат ІЖ, первісна маркування якого була саме така, використовується для токарних робіт в патроні, цанге, також в центрах.
Токарно-гвинторізний верстат 250ИТВМ розроблявся з метою обробки невеликих за розмірами заготовок. Технічні характеристики верстата повністю обумовлюють його сферу застосування, паспорт цієї установки можна знайти в невеликих майстернях, шкільних класах, приладобудівних цехах.
Модель здатна гарантувати високу точність виконуваних операцій, якщо майстер виконує фінішну підгонку або получистовую процедуру. При здійсненні грубої технологічної обробки механізми токарного верстата піддаються максимальним навантаженням, що істотно знижує точність.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
1Д601 універсальний настільний токарний верстат
Для обробки деталей з металу, пластикових болванок, дерев’яних заготовок застосовується токарний верстат по металу 1д601. Використання цього приладу дозволяє працювати з невеликими розмірами деталей, причому перевагою проведення цих операцій вважається максимальний комфорт. Робочу установку можна встановлювати в будь-якому приміщенні, підійдуть навіть навчальні шкільні класи та приватні ремонтні майстерні.
Настільний токарний верстат 1д601 переважно використовується для створення поодиноких заготовок побутового типу. Для масового виробництва краще купувати більш громіздку і промислову модель. Лимбы пристрою регулюють глибину ходу головного різця, що покращує точність.
Навіть застарілий токарний верстат 1д601, технічні характеристики якого залишилися на початковому рівні, що не поступається за ефективністю обробки заготовок деяким сучасним установок.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 1В62Г
Токарно-гвинторізний верстат 1В62Г розташований в групі верстатобудівного виробництва і випускався р. в Астрахань. На ньому можна обробляти зовнішні, внутрішні, конічні циліндричні поверхні, а також свердлити, зенкеровать і нарізати різьбу. Різцем різати різьблення на ньому можна як метричну, так питчевую і трубну.
Верстати цієї групи поділяються на універсальні і спеціалізовані. Спеціалізовані агрегати застосовувалися (застосовуються) у промисловості, де необхідно крупно — серійне виробництво. Наприклад, при обточування різних деталей для військової промисловості, осей у вагонному господарстві. Затискачі заготовок для прискорення роблять гідравлічними або повітряними.
Універсальні верстати служать для точіння різних поверхонь, нарізання канавок, різьблення. На них можна свердлити, зенкеровать, а застосовуючи різні пристосування, навіть фрезерувати, довбати, шліфувати. Звичайно, це виправдовується лише в разі, коли немає відповідного обладнання.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 16К20Ф3
Для обробки різних деталей на промислових підприємствах широко використовуються токарні верстати 16К20ФЗ, які мають необхідні технічні характеристики. Виробництво даного типу обладнання було організовано на московському верстатобудівному заводі «Червоний пролетар» в 1970-х роках, яке поставлялося в багато регіонів країни.
При здійсненні модернізації токарного устаткування 16К20ФЗ комплектуються комплексами з ЧПУ вітчизняного та імпортного виробництва з заміною електросхеми енергопостачання. Проведене переобладнання дає можливість збільшити потужність більш ніж у 2,5 — 3 рази з урахуванням стану агрегатів. Цільова модернізація дозволяє підвищити продуктивність оснащення, ступінь автоматизації, скоротити час режиму зміни заготовок і бажано повинна здійснюватися одночасно з капітальним ремонтом.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат ДИП-500 (1М65)
Токарно-гвинторізний верстат ДИП-500 став випускатися замість токарного верстата 165-ої лінійки. З його допомогою стало можливо обробляти великогабаритні заготовки в умовах дрібносерійного і одиничного виробництв. Завдяки своїй високій надійності і якості виготовлення верстат поставлявся на експорт.
Історія створення моделі
Першим в СРСР початку випуску універсальних токарно-гвинторізних верстатів поклав завод в Москві «Червоний пролетар» в тридцятих роках двадцятого століття. У своїх маркуваннях верстатів завод мав гасло верстатобудування СРСР — ДІП. Розшифровується ця абревіатура так – «наздогнати і перегнати». Надалі ДИП-500 стало випускати підприємство Рязанського верстатобудівного заводу в п’ятдесятих роках двадцятого століття, і він отримав маркування 1М65.
Призначення моделі
Токарно-гвинторізний верстат ДИП-500 використовується для механічної обробки металевих і полімерних заготовок (з чавуну, сталі, фторопласта і т. п.) типу тіл обертання. За допомогою цього токарного верстата виконують всі види токарних робіт: починаючи з підрізання торців і закінчуючи нарізкою різної різьби.
Опис
Верстат ДИП-500 — це обладнання токарної групи, який є універсальним, його можливо використовувати в різних сферах промисловості для токарних операцій для виготовлення продукції. З його допомогою існує можливість виконувати вищевикладені роботи з нормальною точністю (Н) і високою продуктивністю. За весь час експлуатації верстат зарекомендував себе високою надійністю завдяки якості виготовлення і простотою в обслуговуванні, а також не вимагав до себе високої уваги, особливих умов при експлуатації.
Сучасними аналогами ДИП-500 є такі моделі верстатів як Stalex C6140W, Proma SPF-1000PH/1500PH/2000PH, MetalMaster MLM 460X1500, Jet GH-1840 ZX DRO і ряд інших верстатів.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат ДИП-30
Первісна версія токарно-гвинторізного верстата ДИП-300, була розроблена ще в 1932 році. Головним його призначенням у той час була обробка дерев’яних заготовок, трохи пізніше оновлену модифікацію можна було використовувати для обробки металевих виробів. Слід зазначити, що високі темпи розвитку машинобудівної галузі в післяреволюційний період, обумовлені стрімким технічним прогресом в Європі, привели до винаходу унікального на той час верстата, який випередив за всіма технічними характеристиками зразки західних аналогів подібного типу. Скорочена назва розшифровується досить просто: «Наздогнати і перегнати». Кількісні показники, що використовуються в маркуванні назви, що характеризують параметри висоти центрів. Відмінні технічні характеристики дозволили до 1940 році саме цим моделям ДІП-300 і ДИП-500 одержати широке поширення в більшості виробничих цехів по всій території країни.
Верстати, вироблені на Рязанському верстатобудівному заводі, серії ДИП-300, по мірі модернізацій отримали маркування 1М63.
Токарний верстат ДІП-300 відрізняється тривалим терміном служби. Під час тривалої експлуатації обладнання зберігає початкову точність при виконанні всіх технологічних операцій. Надійна конструкція шпінделя і каретки токарно-гвинторізного верстата ДІП-300 при наявності жорсткої станини забезпечують високу точність виконаних робіт. На високих швидкостях проводиться зовнішнє та внутрішнє точіння, розточування, точіння конусів, а також нарізування різьби різних видів: дюймова, метрична, модульні і питчевая. Модель дозволяє здійснювати багатопрофільну токарну роботу з виробами середніх і великих розмірів в умовах дрібносерійного виробництва при машинобудівних заводах і в цехах.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Навчальний токарно-гвинторізний верстат ТВ-16
Навчальний токарно-гвинторізний верстат ТВ-16 є малогабаритним обладнанням для обробки деталей з металу. Він розроблений для виконання елементарних токарних операцій, таких як точіння і розточування, робіт і середнього ступеня складності, наприклад, нарізування різьби, свердління отворів та інше. Токарний верстат по металу для школи розроблено з метою забезпечення промислового освіти молоді в майстернях різних навчальних закладів. Габаритні параметри складають 115 ×60 × 120 см, вага пристрою – 180 кг.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-гвинторізний верстат 16К2
16К20 – універсальний токарно-гвинторізний верстат нормальної точності, широко поширений на території Російської Федерації та СНД.
Призначений для виконання всіх основних видів токарних робіт, а також виконання нестандартних операції при використанні додаткових пристосувань, наприклад, можливо виконувати ковальську операцію скручування (торсировку) квадратного прокату для виготовлення балясин.
Випускався в колишньому Радянському Союзі з 1971 року на підприємстві «Червоний пролетар». Протягом тривалого часу 16К20 був основним токарно-винторезным верстатом Радянського, а потім і Російського машинобудування, зараз знятий з виробництва, а на гідну заміну йому може претендувати білоруський верстат ГС526У, технічні характеристики якого і вага максимально наближені до своєму легендарному прототипу, але значно вдосконалено: в конструкцію були внесені сучасні технічні та технологічні рішення, використовувалися сучасні матеріали при виробництві деталей верстата, перероблені основні вузли з урахуванням недоліків попередника.
До речі, вага 16К20 менше, ніж вага моделі попередника 1К62.
Даний верстат є універсальним і призначений для механічної обробки деталей, які встановлюються трьох — або четырехкулачковом патроні або в центрах. Обладнання дозволяє виконувати роботи, в ручному циклі з оптимальною точністю, з дотриманням безпеки праці.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Шкільний токарно-гвинторізний верстат ТВ-4
Токарно-гвинторізний верстат ТВ-4 застосовується для навчання учнів шкіл, профтехучилищ, технікумів токарній справі. Саме тому його іноді в деяких джерелах називають «школяр». На сьогоднішній день верстати цієї моделі можна знайти в приватних домашніх майстернях, на дрібних ремонтних підприємствах та навчальних закладах.
На верстаті можна здійснювати класичні токарні операції: точіння, підрізування торців, свердління, нарізання різьби ручним і механічним способами та ін.
Верстат відрізняється невеликою вагою і є універсальним. Саме тому його переважно використовували для навчання у школах, що і стало причиною того, що його називають «школяр».
Токарно-гвинторізний верстат ТВ-4 призначений для виконання великої кількості операцій, основні серед них такі:
розсвердлювання;
розточка отворів;
зенкеровка;
розточка зовнішніх поверхонь циліндричної та конічної форми;
нарізка внутрішньої і зовнішньої, трапецеїдальної, наполегливої і дюймової різьби різного кроку;
нарізування многозаходной різьблення.
Станки из СССР, которые работают и по сей день
Токарно-винто 1К62
Давно вже не існує московського заводу «Червоний пролетар», але верстати, які він виготовляв, завдяки їх надійності як і раніше працюють на пострадянському просторі. З часом деякі деталі зношуються, а при інтенсивному постійному використанні верстат необхідно змінювати. Знайти тепер новий токарний станок 1К62 практично неможливо. Тому до основної маркуванні (на нових верстатах) додаються у кінці літерні позначення, що вказують на доповнення чи зміни в конструкції або характеристики окремих вузлів агрегату.
Крім удосконалених моделей токарного верстата, працюючого впродовж кількох десятиліть у різних галузях машинобудування, інструментальних цехах і різних лабораторіях по розробці складних металевих конструкцій, на ринку можна знайти повні аналоги давно розробленого, але не морально застарілого токарно-гвинторізного верстата 1К62. Устаткування, вироблене в СРСР, безвідмовно працює донині.
Можливості токарно-гвинторізного верстата 1К62 дуже великі. На ньому можна обробляти деталі малого діаметру з незначною вагою та просто величезні. При закріпленні заготовки в патроні, її вага може доходити до 300 кг. При закріпленні деталі в центрах, її вага може доходити до 1300 кг
Станки из СССР, которые работают и по сей день