Про сиділи ні за що при Сталіні. Тільки факти

0
266


«Як часто ми чуємо про статтю 58, застосовувану направо і наліво за «злісне тирана Сталіна».
Зайшов розмова про цю статтю. Людина з Пермі (Єгор Молчанов) запропонував відкрити очі передплатникам на дану статтю. Справа в тому, що він служить в «органах» і при розбиранні старої документації знайшлися 2 папки датуються 1942 і 1943 роком. Серед купи кримінальних справ були й політичні. Далі цитую його лист в эхоконференцию:
1942 рік. Жовтень Стаття 58.7 Строк 10 років з конфіскацією. Директор заводу. Відрапортував про завершення будівництва цеху а там крім фундаменту не було нічого (встановила комісія). Результат зрив виробництва.
1942 рік. Жовтень. Стаття 58.12 Строк 3 роки. Переховував втік ще в 1941 році далекого родича.
1942 рік. Жовтень. Стаття 58.9 Термін 10 років. Робітник на жд. З друзями прийняли на груди. Спалили підготовлені до ремонту мосту будматеріали. Частково постраждав міст.
1942 рік. Листопад. Стаття 58.13 Строк 15 років з конфіскацією. Працівник паспортного столу. Пораненого командира РККА відмовив у постановці на облік і припискою до тимчасового місця проживання. Висловивши в грубій формі претензію «Шкода що тебе не вбили на фронті. Зараз час не віднімав би».
Тут мій коментар: Судячи по справі — командир приходив вже разів п’ять. Жив вже 2 тижні на вокзалі. Ця розмова була почув молодшим лейтенантом НКВС, який і взяв за зябра зажравшегося чинушу.
1943 рік. Січень. Стаття 58.16 Розстріл. Був спійманий раніше висланий колишній білий офіцер. Зараз працював на рації. Розкрита мережа диверсантів.
1943 рік. Січень. Стаття 58.7 Строк 15 років з конфіскацією. Зав складом ПММ. Був спійманий на продаж наліво ПММ.
1943 рік. Березень. Стаття 58.8 Розстріл. За переглянутими справах був спійманий анонім. Посадив обмовою свого начальника, щоб зайняти його місце в 1939 році. І сусіда, щоб поліпшити свої житлові умови.
1943 рік. Березень. Стаття 58.17 Термін 5 років. Зберігав німецькі агітки.
Це тільки по політичним, що встиг виписати сьогодні. Завтра, якщо встигну випишу ще.
Ну вобщем все сиділи «ні за що»!
Березень 1943. Стаття 58.10 Строк 3 роки.
Секретар військкомату ділилася даними з коханцем в ліжку. Коханець теж збував кудись інформацію (про нього нічого не знайшов)
Квітень 1943. Стаття 58.3 Розстріл.
Якщо коротко, то Новодворська тих часів. Правда мовить виключно знайомим. Знайомі її і здали.
Травень 1943. Стаття 58.8 Розстріл.
Урка замочив людини. Але чоловік виявився перевіряючим зверху, приїхали з Москви.
Травень 1943. Стаття 58.7 15 років.
Засуджений секретар райкому!!! До красивої дати хотів відзвітувати про оранці. А в наших краях сніг деколи ще в перших числах травня лежить. Було поламано десятки одиниць техніки і загнанно до смерті півсотні коней.
Травень 1943. Стаття 58.7 10 років.
Я так розумію йшов по попередній справі. Тракторист в нетверезому стані переплутав поля, оскільки ще лежав сніг і переорав озимі.
Серпень 1943. Стаття 58.2 Розстріл
Розгромлена місцева банда. Ватажок пішов за статтею 58.2
Серпень 1943. Стаття 58.13 Розстріл
В місцевому ресторані напідпитку рецидивіст почав ганити владу і закликати до бунту. Встиг навідувати хвилин 5, перш ніж скрутили.
На сьогодні, на жаль, все. Після обіду їздив на виклик. Далі хіба лише після свят.
З повагою — Egor
Далі з цього листа було обговорення:
«From : Roman Kuzmichyov
В принципі, версія про те, що 58 статтю застосовували змушена, з причини надмірної м’якості інших статей «тоталітарного» КК прекрасно підтверджується.»
«From : Roman Kuzmichyov
Скурив кодекс, але так і не зрозумів чому і за що 58-ю статтю назвали «політичною».
Стаття карала за антидержавну діяльність в різних проявах. Але от хто і коли назвав її «політичною»??? Не здивуюся, що це зробили ревізіоністи-шістдесятники, «викривачі культу» та інші пропагандоны катастройки. Зробили навмисно. Підмінивши один раз це поняття, вони одним помахом долоні перефарбували шкідників, шпигунів, диверсантів і вбивць у постраждалих з політичних мотивів, тобто за переконання. З іуд зробили святих.
Їх все життя звали «контра» і це їх справжня назва. Але варто було їх назвати «політичний»… відчуйте різницю, як кажуть.»
А тепер увага! В обговорення вступив онук «репресованих»:
«From : Vinogradoff Igor
Я завжди згадую моїх. Теж «ні за що» заслані. У 39-му році на звільнених територіях в Пінської Області перешкодили створенню колгоспу і влаштували саботаж з підпалом всіх господарських будівель разом з худобою і маєтки впридачу.
Не розстріляли — заслали в Тюменську область на поселення. Пробабка так до останніх днів російською не говорила, бо «гонорова полька», хоча насправді білоруська поміщиця, яка вийшла заміж за польського батрака.»
Закінчити статтю хочу словами однієї бабусі. Лагодив я їй телевізор, розговорилися. При Сталіні відсиділа 8 років. За її словами: «зараз це називається ні за що, а тоді це було за спекуляцію» Так як вона говорить: «Якщо при Сталіні творилася хоча б десята частина того, що діється зараз, то я дивуюся його людинолюбства….»»
О сидевших
Дякую