Познер: чому суспільство прощає чоловікові те, що не прощає жінці?

0
196


Останнім часом одна з найбільш обговорюваних тем, стосується Ксенії Собчак, Максима Віторгана та Костянтина Богомолова. Зрозуміти, чому це так цікавить всіх, – ну якщо не всіх, то дуже багатьох, – чесне слово, я не можу. Я можу сказати те ж саме з приводу незвичайного інтересу публіки до особистого життя принца Гаррі і Меган Маркл. Напевно, існує пояснення, чому це так всіх приваблює, але мені поки що ніхто не дав якийсь переконливе пояснення. Мені здається це дуже дивним – це увага до життя селебрітіс так званих, знаменитостей, мене завжди дивує.
Але ось вчора я був в одній компанії, де гаряче обговорювали бійку Віторгана з Богомоловим і хтось розповів там про те, що Собчак то на «Дощ», то ще в якійсь програмі, висловилася в тому сенсі, що якщо чоловік гуляє, то його називають «мачо», а якщо жінка гуляє, то її називають… ну, загалом, напевно, ви здогадалися.
Так вважає Собчак і каже, що це неправильно. І ви знаєте, я з нею цілком згоден. Чому суспільство прощає чоловікові те, що не прощає жінці? І навіть захоплюється ним, а її засуджує. Думаю, в цьому роль зіграла релігія. Ось заповідь «Не забажай дружину сусіда твого» – це існує, а ось заповідь «Не забажай чоловіка твоєї сусідки» – цього чомусь не існує.
Я як біолог за освітою можу сказати вам, що взагалі ми, люди, полігамні, а не моногамні. Як чоловіки, так і жінки. І в цьому сенсі природа зробила нас рівними.
Словом, Ксенія Собчак торкнулася важливе питання, над яким я пропоную вам подумати. І взагалі можна навіть і посперечатися, це питання того варте.