Олівія де Хевілленд: сьогоднішня життя 102-річної актриси

0
221


Олівія Мері де Хевілленд народилася 1 липня 1916 року в Токіо. Її батьки були англійцями, які тимчасово проживали в Японії з обов’язку служби батька-адвоката. Мати Олівії була відомою театральною актрисою, що носила ім’я Ліліан Фонтейн.
Оливия де Хэвилленд: сегодняшняя жизнь 102-летней актрисы
Олівія де Хевілленд у фільмі «Одіссея капітана Блада» 1935р. (джерело фото: fruugo.ae)
Крім Олівії в сім’ї виховувалася молодша дочка, яку назвали Джоан. Обидві сестри в майбутньому стануть актрисами і суперництво між ними буде так велике, що Олівія і Джоан не зустрічалися і не розмовляли один з одним довгі роки.
Коли Олівії було три роки, батьки розлучилися через постійні зради батька. Мати забрала дочок і поїхала в Лос-Анджелес, куди її покликав знайомий театральний режисер. Ліліан присвячувала весь вільний час дівчаткам, вчила їх акторської майстерності, давала уроки дикції. Додатково Олівія з чотирьох років відвідувала балетну школу та музичну студію, де вчилася грати на фортепіано.
У шість років вона пішла в католицьку школу при монастирі, потім перейшла в закриту школу міста Лос-Гато, а після закінчила коледж в Окленді. Саме там і почалася творча біографія Олівії де Хевілленд.
Оливия де Хэвилленд: сегодняшняя жизнь 102-летней актрисы
Олівія де Хевілленд у фільмі «Пригоди Робін Гуда» 1938р. (джерело фото: joesmoviestuff.blogspot.com)
Вона брала участь у студентському спектаклі при любительському театрі. Волею долі в залі виявився режисер Макс Рейнхардт. Побачивши дівчину і оцінивши майстерність її гри, він запросив Олівію в трупу професійного театру. Вона, звичайно, погодилася.
Театр і кіно
У п’ятнадцять років наша героїня дебютує у виставі «Сон в літню ніч» театру Голлівуд боул. Чотири роки Олівія відточувала акторську майстерність на сцені, перш ніж потрапити в кіно. У дев’ятнадцять актриса підписала трудовий договір з кіностудією і моментально отримала головну роль у своєму першому фільмі «Одіссея капітана Блада».
Таке дуже рідко трапляється, щоб актор з першої ж ролі піднявся на вищий щабель популярності і не опускався з неї довгі роки. Саме так і сталося з Олівією де Хевілленд. Вона була однією з найпопулярніших актрис в Америці і Англії майже 10 років.
Її фільмографія налічує сорок п’ять робіт і двадцять головних ролей. Олівія грала письменницю Шарлотту Бронте у фільмі «Відданість», англійську королеву, імператрицю Марію Федорівну в картині про сім’ю Романових «Анастасія: загадка Анни» і, звичайно ж, Мелані Гамільтон Уїлкс в легендарному кіно «Віднесені вітром». Щоправда, з останньою роллю у актриси пов’язані не найкращі спогади.
Оливия де Хэвилленд: сегодняшняя жизнь 102-летней актрисы
Олівія де Хевілленд у фільмі «Віднесені вітром» 1939р. (джерело фото: proto-samoe.ru)
Розрив з кіностудією
Після «Віднесених вітром» Олівія вирішує покінчити з чином вихованих дівчат, які потрапили в скрутне становище, з якими її ототожнювали. Кіностудія, в якої значилася актриса, була з цим не згодна. В той час, артисти не мали право вибирати ролі, вибір за них робив режисер. Олівія відмовлялася зніматися протягом півроку, поки не закінчиться контракт зі студією. А коли договір вирішили продовжити без її згоди — подала в суд.
Суддя визнав за актрисою право зупинити співпрацю з кіностудією. Процес був досить скандальним, але після нього дирекція дала іншим акторам деякі послаблення в роботі і можливість самостійно вибирати ролі. Це рішення отримало назву «Прецедент де Хевілленд», а саму актрису називали «скасувала рабство».
Оливия де Хэвилленд: сегодняшняя жизнь 102-летней актрисы
Олівія де Хевілленд у фільмі «Північ і південь-2» 1986р. (джерело фото: fanpop.com)
Олівія продовжила свою кінокар’єру зі студією «Парамаунт», де їй пропонували ролі набагато ширшого спектру. Так у фільмі «Темний дзеркало» вона зіграла близнюків з абсолютно різними характерами, в картині «Зміїна яма» актриса перевтілилася у психічно хвору жінку. За цю роль Олівія отримала приз на Венеціанському фестивалі.
Востаннє на екрані Олівія де Хевілленд з’явилася в 1988 році в картині «Жінка, яку він любив» і цим постаивла точку. Більше в кіно вона не знімалася.
Особисте життя
Про особисте життя актриси говорили багато і не завжди хороше. В часи її молодості основним призначенням жінок вважалася сім’я. Чим би вона не займалася, а заміжжя і народження дітей повинно було стояти на першому місці. Але Олівія не хотіла миритися ні з якими ярликами.
Оливия де Хэвилленд: сегодняшняя жизнь 102-летней актрисы
Олівія де Хевілленд зараз (джерело фото: deadline.com)
Перший раз заміж вона вийшла тільки в 30 років, що за мірками того часу було дуже пізно. Її чоловіком став письменник Маркус Гудрих, разом з яким актриса прожила всього сім років. Їх шлюб розпався через те, що Олівія була занадто самостійною і незалежною жінкою. Навіть народження сина не змогло врятувати сім’ю і Маркус пішов. Можна навіть не говорити про те, як у 50-ті ставилися до розлучень.
Другим чоловіком актриси став французький журналіст і драматург П’єр Галанте. У шлюбі народилася дочка Жизель, але і на цей раз сім’я розпалася. Причини, по яким Олівія пішла від чоловіка, не відомі. Але до кінця життя П’єр і колишня дружина залишалися друзями. Актриса навіть виконувала обов’язки доглядальниці в останні місяці життя Галанте.
Зараз Олівія де Хевілленд живе одна і з журналістами не спілкується. Обидва її колишніх чоловіка померли, як і обидва її дитини і сестра і племінники. Актриса говорить, що це протиприродно — пережити своїх дітей, але така Божа воля. Дуже рідко вона з’являється на державних заходах, пов’язаних з мистецтвом, в основному віддає перевагу знаходиться вдома.