Чому не варто використовувати один пароль для декількох ресурсів?

0
288

Зізнайтеся, ви теж робите це: використовувати одну і ту ж пару логін/пароль на різних сайтах. Пояснюємо, чим це небезпечно.

Сайтів з кожним днем стає все більше, і чи не кожен вимагає авторизації. Пояснити це просто: власник будь-якого сайту хоче глибше вивчити кожного споживача, а по можливості ще й отримати адресу електронної пошти або телефон, щоб робити «вигідні пропозиції». Саме тому вас і просять завести свій аккаунт. Користувачеві теж зручно: наприклад, в інтернет-магазині буде зберігатися вся історія ваших замовлень.
Почему не стоит использовать один пароль для нескольких ресурсов? гаджеты
При реєстрації, як правило, вимагають вказати адресу електронної пошти і придумати пароль. Але ви ж не комп’ютер і не можете зберігати в пам’яті кілька десятків різних паролів – тому віддаєте перевагу використовувати один і той же. Може бути, навіть не найпростіший. Але в будь-якому разі так робити неправильно і навіть небезпечно. Про можливі наслідки попереджає «Лабораторія Касперського».
Пошта як ключ
Уявіть, що вашу пошту зламали: банально знайшли пароль методом перебору. Хакер отримує доступ до ваших листів, серед яких не тільки особиста і ділова кореспонденція, але і рекламні розсилки різних магазинів. Раз вам прийшов лист із магазину, швидше за все ви в ньому реєструвалися.
Почему не стоит использовать один пароль для нескольких ресурсов? гаджеты
Знаючи адресу вашої пошти і працює пароль, можна спробувати щастя і зайти в магазин. Якщо ви дійсно використовували ту ж комбінацію букв/цифр, швидше за все у зловмисника це вийде.
Купи собі iPhone
У великих інтернет-магазинах (на кшталт «Амазона») можна прив’язати свою банківську картку до аккаунту. І активні покупці це роблять, щоб кожного разу не вводити ті ж самі дані. Хакер може легко придбати дорогу техніку за ваш рахунок: йому досить буде вибрати прив’язану картку при оплаті. Суму легко спишуть і без додаткового введення коду: наприклад, Aliexpress так і робить. У кращому випадку ви дізнаєтеся про списання за фактом, але, якщо у вас не встановлено СМС-оповіщення, залишитеся в невіданні і далі.
Почему не стоит использовать один пароль для нескольких ресурсов? гаджеты
Оформивши покупку, зловмисник може спробувати зайти в популярні соцмережі, благо їх не так багато. Якщо йому вдасться потрапити на вашу сторінку, друзям посипляться традиційні прохання позичити грошей. У розпорядженні хакера – в тому числі і листування. Він може запросто послатися на місце, де ви відзначали день народження або на приятеля, якому купуєте подарунок: в цьому випадку не факт, що виникнуть підозри.
Відновити пароль? Але як?!
Звичайно, ви рано чи пізно виявите злом. Але поміняти пароль буде вже не так просто: швидше за все, хакер змінить його у профілі соцмережах. А заодно позбавить вас доступу до електронної пошти, також змінивши пароль: тепер ви не зможете запросити новий на тому ж Facebook.
Як бачите, використовуючи один і той же пароль на різних сайтах, ви сильно ризикуєте. Описаний нами алгоритм – не наші фантазії, а реально працююча методика. Сподіваємося, тепер у вас достатньо підстав змінити паролі і робити це по можливості регулярно.