Т-34: західний слід легендарного танка

0
310

Легендарна «тридцятьчетвірка» став наймасовішим і найуспішнішим танком Другої світової війни. Потужний, прохідний, маневрений, рухливий — а головне, дуже небезпечний, цей броньований звір заклав наріжний камінь у перемогу Радянського Союзу. На основі інженерних рішень, реалізованих у Т-34, розвивалося практично все сучасне танкобудування, в деяких африканських країнах дідок досі стоїть на озброєнні. Радянські конструктори безумовно зуміли знайти оптимальне поєднання всіх основних характеристик ідеального танка — геніальне, але, на жаль, не зовсім самостійне рішення. Ось, хто насправді надав велику частину найважливіших елементів машині, яка принесла нашій країні перемогу.

Верстати
У довоєнний час індустріалізація Радянського союзу йшла повним ходом. Країна всього за декілька «п’ятирічок» змогла перерости аграрне минуле і збудувати сильну галузь важкої і легкої промисловості — подібна швидкість розвитку просто неможлива без зовнішньої сировинної та технічної підтримки. Легендарний Т-34 був зібраний на англійських і американських верстатах, отриманих СРСР по ленд-лізу. Без цієї техніки ніякої конструкторський геній не зміг би довести вдалий на папері проект хоча б до стадії прототипу.
Т-34: западный след легендарного танка война
Двигун
Дизельний двигун В-2 забезпечував «тридцатьчетверке» високу потужність, що дозволяє радянській машині виступати на рівних навіть з переважаючими силами противника. Радянські конструктори побудували цього звіра на базі австрійського Maybach і американського тракторного двигуна — навіщо винаходити колесо, коли можна просто поєднати два вдалих, нехай і чужих рішення.
Т-34: западный след легендарного танка война
Компонування корпусу
Силует «тридцятьчетвірки» досі впізнають у всьому світі. Вдале компонування корпусу, концепт похилій броні і підвіска цього танка загальновизнано вважалися своєрідним золотим перетином для броньованих машин і були прийняті за основу багатьма державами — геніальна знахідка радянських конструкторів! На жаль, бюро Кошкіна спочиває на лаврах незаслужено: вся розробка (а заодно і патент) належить американському інженеру Джону Крісті.
Т-34: западный след легендарного танка война
Прилад спостереження
1943 року Радянський Союз зустрів у винятково важкому становищі. Втрати на фронті, захоплення супротивником великих територій країни відразу позначився на обсягах і якості продукції важкої промисловості. Примусовому регресу довелося піддати і Т-34, незважаючи на ключову позицію цього танка на лінії фронту. Багато машини практично повністю позбавлялися оптичних, перископических і спостережних приладів, отримавши натомість прості візирні щілини. Вже в кінці 1943 року «тридцятьчетвірки» стали оснащуватися новими наглядовими приладами МК-4, повністю скопійованими з британської моделі Mk.IV.
Т-34: западный след легендарного танка война
Приціл
Останньою «унікальною» складової Т-34 став приціл. ТШ-15 і ТШ-16 конструктори танкового відділу Харківського заводу №183 знову запозичили у головних супротивників: це були точні аналоги німецької TZF-12a.