Як налагодити відносини з літніми батьками

0
286

У відносинах дітей і батьків завжди відбуваються конфлікти. І з часом ці суперечності набувають особливої гостроти. Складно знайти людину, у якого збереглися безхмарні відносини з пристарілими матір’ю або батьком. Особливо погано, коли при таких складнощі ні одна сторона не бажає відступати.
Залишається тільки скаржитися на найрідніших людей: «мої батьки як діти малі…», «набридли зі своїми порадами…», «ну як їм пояснити…», «що вони постійно незадоволені…» — список скарг, який можна продовжувати до нескінченності.
І сьогодні редакція «Так Просто!» поділиться рекомендаціями, які допоможуть налагодити стосунки з літніми батьками. Краще це зробити зараз, бо потім може бути запізно.

Старі батьки
Бери ініціативу в свої руки
У дитинстві батьки були для тебе супер-героями, які всі знали, всі вміли і могли. Проте з часом розклад сил змінюється і вже ти повинен брати на себе відповідальність. Згадай, як батьки самостійно вирішували свої проблеми, і постарайся впоратися без їхньої допомоги. Пам’ятай, що по твоєму благополуччю вони міряють свою батьківську спроможність.
Как наладить отношения с пожилыми родителями советы
Чекай гіршого
Літні люди люблять довго розмовляти про те, що їх турбує. Вони можуть мусолити одну і ту ж тему, повертаючись до неї кожен раз. І якщо у батьків досить вузьке коло спілкування або проблема надто особисте, то готуйся до обтяжливим тривалим розмов.
Как наладить отношения с пожилыми родителями советы
Не перевоспитывай
Напевно, серед нас є ті, кому в дитинстві батьки ставили в приклад інших дітей. Мова могла йти про сусідській дівчинці, яка вчилася на відмінно, і їла добре, і по господарству допомагала. Тепер у нас з’являється спокуса піти тим же шляхом і привести в приклад бадьору сусідку-пенсіонерку, яка все встигає, всім допомагає і взагалі тримається молодцем. Але це марно.
Пряма критика лише викличе роздратування і відповідь негатив. Але якщо хочеш допомогти, то включи голову і придумай щось оригінальне. Так якщо батьки потребують регулярних прогулянках, але їм заважає лінь, то подаруй їм цуценя, якого доведеться вигулювати. Заодно і онуки з більшою охотою будуть заходити в гості.
Как наладить отношения с пожилыми родителями советы
Не сперечайся
Переконати чоловіка в тому, що ти правий, а він ні — неможливо. А спроби сперечатися тільки зіпсують відносини. Звичайно, важко утриматися від обговорення політичних новин, проте не забувай, що якщо у людини інша думка, то він не обов’язково дурень чи твій ворог. У нього просто інша думка, яку слід поважати.
Допоможи з цікавим заняттям
Багато проблем літніх батьків — від нудьги. Уважно прислухайся про що розповідають мама і тато, адже це їх подієвий ряд. Варто занепокоїтися, якщо інтереси не виходять за межі загострилися болячок і новин з телевізора. Напевно у близьких людей є ідеї, які їх надихають. Допоможеш реалізувати — подаруєш свіжі враження.
Как наладить отношения с пожилыми родителями советы
Цікався здоров’ям
Тримай руку на пульсі, щоб знати, що турбує твоїх рідних. Якщо батько втрачає зір, спробуй відчути ситуацію краще. Можеш, наприклад, провести півдня з зав’язаними очима, щоб зрозуміти як йому важко. Це допоможе адекватно допомогти.
Не звинувачуй
Життя — тривалий і складний процес, а тому тут не можна обійтися без проблем і розбіжностей. Важливо відпускати образи, а не накопичувати їх у собі. Час наших рідних невблаганно спливає, а трохи пізніше (або навіть раніше) не стане й нас самих. Так навіщо витрачати настільки цінний час на нікому не потрібні образи і докори?
Как наладить отношения с пожилыми родителями советы
Для батьків головне, щоб у тебе було все добре, щоб ти не забував їх і частіше навідувався в гості. А ще близьким людям потрібно, щоб вони залишалися важливими і ти хоч іноді мав потребу в них.
Хіба літня мама не може допомогти? Вона нагодує свіжим борщем, напече смачних пиріжків для онуків, дасть добру пораду, розповість повчальну історію з життя…
Так невже трохи твого терпіння, уваги і часу — це занадто багато, щоб зробити щасливішим самих близьких людей?