Топ-10 давніх процвітаючих американських цивілізацій, про які ви не знали

0
231

Історія «доколумбової» Америки здебільшого залишилася в забуття. В якійсь мірі це пов’язано із зневажливим ставленням до історичних документів і культурі. А також загарбники чужих земель завжди намагаються стерти всі згадки і досягнення попередніх мешканців.
На території Америки існували десятки стародавніх цивілізацій, досить розвинених і процвітали. Вони володіли своєю унікальною культурою та історією, яка передавалася з покоління в покоління. Але все стерти неможливо. Залишки стародавніх цивілізацій дозволяють нам зазирнути в їх історію та культуру. Давайте познайомимося з десятьма стародавніми цивілізаціями, які колись процвітали в Америці.
Форт-Эйншент

Форт-Эйншент була цивілізацією, яка населяла берега річки Огайо протягом кількох сотень років. Археологи відзначають роки їх розвитку між 1000 і 1750 роками нашої ери. Культура отримала свою назву від місця знаходження їх стоянки в місті Форт-Эйншент.
Це було просте еґалітарний суспільство, в якому всі були рівноправні. У них не було явного лідера або короля. Вони користувалися простими знаряддями, які виготовляли з черепашок, каменю або дерева. Але вони були дуже вправні в полюванні на лося і ведмедя.
Сучасні дослідження показали, що більшість жителів цього товариства страждали артритом. Вчені припускають, що слабкі гени і здоров’я могло бути причиною раптового занепаду цієї культури.
Кахокия
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Кахокия був древнім містом поряд з руслом ріки Міссісіпі і існував приблизно з 600 до 1400 років нашої ери. В центрі міста знаходилися величезні насипні кургани, які, ймовірно, служили храмами. Вони мали по чотири яруси. Вчені припускають, що ці кургани були навіть древнє, ніж сама проживає там цивілізація.
Місто був величезний для того часу. Чисельність населення точно невідома, але на піку зростання там проживало близько 40 тисяч осіб. Розкопки показали, що в суспільстві процвітали жертвопринесення і поклоніння різним ідолам.
Місто спорожніло ще до прибуття Колумба. Точна причина цього також під сумнівом. Може бути, це сталося від занадто активної полювання і вирубки лісів навколо міста. Їжі стало мало і людям довелося покинути ці краї.
Коулз-Крик
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Культура Коулз-Крик була цивілізацією на території сучасної Луїзіани. Це було суспільство з найбільш розвиненою і складною політичною системою з усіх американських цивілізацій. Вважається, що в кожному поселенні діяв свій обраний вождь.
Як і більшість інших культур цього регіону, поселення будувалися навколо великих насипних курганів, які служили храмами. У культурі Коулз-Крик була практика жертвопринесення людей і поховання покійних в курганах.
Це було дуже впливове і сильне суспільство, що існувала приблизно з 700 по 1200 року до нашої ери. Причину зникнення цієї процвітаючої цивілізації важко назвати і зараз.
Хохокам
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Хохокам була великою цивілізацією в районі Аризони з 1 по 15 століття н. е.. Як одна з головних держав того періоду, вона була відома розгалуженими торговими шляхами. Одним з головних центрів було місто Снейктаун, який був неофіційною столицею.
Снейктаун був повністю спустошений на початку XII століття з невідомої нам причини. Деякі вважають, що місто було напад, і всі жителі були вигнані. Свідченням того стали сліди пожеж, виявлені археологами.
Це була колоніальна держава, яка контролювала великі території, включаючи території сучасної Мексики. Вважається, зміна клімату в цьому регіоні змусило жителів залишити багато поселення, що призвело до краху всієї системи.
Культура Адена
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Аденская культура являла собою широку мережу громад, об’єднаних спільними поглядами, релігією і системою поховань. Ця культура була відома своєю залежністю від шаманів і чаклунів.
В поселенні був свій шаман, якого беззаперечно слухалися. Він їм говорив, коли полює, оголошувати війну, а коли скласти зброю. Вони поклонялися ідолам і духів тварин. Все, що вдалося дізнатися про них, було почерпнуто з кам’яних скрижалей, які вони залишили після себе. Своє існування цивілізація почала приблизно в 1000 р. до н. е.., а закінчила в 200 р. до н. е ..
Акома Пуебло
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Акома Пуебло — одна з небагатьох древніх цивілізацій, якій вдалося зберегтися в сучасному світі. Утворившись в XII столітті, їхні предки досі живуть у наші дні. Зараз налічується близько 5 тисяч жителів цього стародавнього народу.
Вважається, що їхні предки оселилися на території Америки 2 тисячі років тому. Їх центром був так званий Небесний місто. Вони були закритим суспільством і не воювали з іншими племенами.
У середині XV століття В контакт з ними увійшли іспанські колоністи. Акома дізналися про наміри іспанців захопити місто і влаштували їм засідку. Іспанці вбили сотні жителів, а також багатьох взяли в полон. Але місто вистояв і вижив.
Таос Пуебло
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Це ще один древній народ Америки, якому вдалося вижити в XXI столітті. Зараз в поселенні проживає всього 150 чоловік, але в їх устрій мало що змінилося досі.
Вчені мало що знають про їхню культуру, так як це було дуже закрите суспільство. Таос Пуебло був містом, чому з’явилася і назва цивілізації. Це був важливий торговий пункт для кількох корінних племен.
Іспанці зустрілися з ними в 1540 році. Вони були в пошуках легендарного золотого міста, коли виявили Таос Пуебло і захотіли встановити там католицькі закони і свою християнську віру. Місцеві жителі поставилися до цього негативно, убивши кількох священиків в той період.
Хоупвелл
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Культура Хоупвелл була мережею товариств, пов’язаних між собою широкими торговельними шляхами. Це була навіть не культура, а вірніше сказати сформована традиція.
Торгові шляхи тяглися від сучасного Флориди до Канади, що робить Хоупвелл чимось на зразок імперії. Вся їх система мала надзвичайно міцні підвалини, хоча племена були досить розрізнені. Все ґрунтувалося на хорошій торгівлі.
Їх економіка не мала собі рівних на континенті. Але торгові шляхи прийшли в занепад у 500 році нашої ери. Це позбавило цивілізацію їх джерела розвитку, так як вся система була побудована на торгівлі. Громади розпалися, і імперія швидко руйнувалася.
Тулі
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Народність Тулі населяла сучасну територію Аляски і півночі Канади. Вони предки тих, кого ми тепер називаємо інуїтів. Вони могли виживати в дуже суворих умовах, полюючи на китів та інших тварин. Жир був життєво необхідний, щоб не замерзнути холодними зимами. Інструменти вони виробляли з каменю і металу.
В якості джерела металу були падали метеорити. Встановлено, що вікінги вступали в контакт з народом Тулі. Вони думали, що вікінги були богами чи духами, в яких вони вірили.
Стародавні пуебло
Топ-10 древних процветающих американских цивилизаций, о которых вы не знали
Стародавні пуебло були грізними племенами в свій час. Тепер про них майже забули, але жили вони в приголомшливих містах, які були висічені в скелях.
Вони також зводили унікальні величезні дороги для незрозумілих цілей. Саме це їх і виділяє — дороги та будівлі. Дивно, як їм вдавалося висікати в скелях такі споруди.
Але в кінцевому рахунку ці споруди були залишені ними з невідомої причини. Вчені досі б’ються над цією загадкою. Саме тому місто древніх пуебло називають «втрачене місто». Це найзагадковіша американська цивілізація.