Що це взагалі таке?. Англієць про життя в Росії

0
291


Кріс родом з Англії, де вже 20 років працює спортивним журналістом. У 2014 році він відправився в Сочі, висвітлювати Олімпіаду, а там доля внесла в його життя свої корективи.
Чому Росія
Вперше я приїхав в Сочі в 2014 році в якості спортивного журналіста на Зимових Олімпійських іграх. Я пробув там три тижні, і за цей час познайомився з дівчиною. Після мого повернення додому, ми продовжували листуватися, а тепер вона моя дружина. Зараз живемо у маленькому містечку на півдні Англії.
Моя дружина родом з Челябінська, так що ми частенько туди навідуємося, щоб побачитися з сім’єю. Ще ми дуже любимо Санкт-Петербург. Крім того я пробув 2 тижні в Москві в якості спортивного журналіста на Чемпіонаті Світу, а також в рамках Чемпіонату я побував в Самарі, Волгограді і Єкатеринбурзі. Моя дружина жартує, що я бачив більше міст, ніж деякі росіяни.
Про упередженнях
Росія здавалася мені таємничою країною, так що я навіть не знав, чого чекати. Я ніколи не планував відвідувати Росію, так що абсолютно нічого про неї не знав. Але я думаю, що на Олімпійських іграх нас дуже оберігали і прагнули показати чисту і безпечну Росію. І вона такою і залишалася до моєї першої поїздки в Челябінськ. Ми поїхали туди знайомитися з батьками, і саме тоді я побачив справжню Росію.
Мені здається уявлення про Росію як про щось загадкове і таємниче в цілому дуже поширене у Великобританії. Росіяни здаються нам холодними і грубими і, можливо, не заслуговують довіри (я вже потім зрозумів, як несправедливі і помилкові ці уявлення), хоча стереотип про те, що вони сильні і витривалі повністю відповідає дійсності.
Перше враження
Ну, перша і найбільш очевидна проблема, з якою я зіштовхнувся — це мовний бар’єр. Важко стає, як тільки ти торкаєшся руської землі. Відразу з’являється відчуття, що буде нелегко.

Відмінності
Відповісти на це питання простіше простого, адже у мене російська дружина і ми проводимо багато часу разом.
Традиція знімати взуття будинку. В Англії ми так не робимо (у нас з погодою краще), так що особисто мені було дуже важко звикнути;
Перепади температур. Взимку на вулиці дикий холод, так що доводиться напяливать на себе купу одягу, щоб зігрітися, а коли заходиш у приміщення — тут батареї шпарять, так що доводиться все з себе знімати. А якщо потрібно вийти в магазин…знову одягайся…а потім знову роздягайся. Це вимотує!
Ще росіяни схиблені на здоров’я. Англійці — повна протилежність. У Росії аптеки просто на кожному кроці, а шафи переповнені всякими ліками. Подібна занепокоєння — це цілковите безумство;
У Росії відсутня система безпеки. Людям подобається порушувати правила і робити те, що їм заманеться. В Англії все завжди пристібають ремінь безпеки в машині, діти завжди в кріслах, всі види діяльності максимально безпечні. У нас мільйони правил, щоб захистити своє життя. Але в якійсь мірі мені навіть подобається те, як це влаштовано в Росії. У людей більше свободи, вони можуть робити, що їм подобається і як їм подобається. Може бути, ми в Англії з-за своєї обережності пропускаємо всі веселощі;
Довгі тости перед кожною випитою чаркою. В Англії ми просто говоримо «Ваше здоров’я» і п’ємо. У Росії я повинен п’ять хвилин сидіти і розглядати свою чарку, поки бабуся виголосить тост, хоча я все одно нічого не розумію.

Очікування і реальність
Насправді, мені дуже сподобалося в Росії. Їжа, люди, природа, історія. І я дуже радий, що у мене є можливість насолодитися всім цим завдяки родині моєї дружини. Так, з боку Росія виглядає чужий і лякає, але одного разу опинившись всередині, ти відчуєш свободу. Для іноземця складно подорожувати по Росії з-за мовного бар’єру, але це того варто.
Про росіян
Росіяни — це самі доброзичливі і гостинні люди, яких я коли-небудь зустрічав. Звичайно, тут відіграє свою роль той факт, що я одружився з росіянкою. Але так чи інакше більшість росіян завжди запросять тебе в гості, радо приймуть, подарують що-небудь, вип’ють з тобою, розпитають про твоє життя. Англійці більш замкнуті і сором’язливі, а росіяни і бесідою розважать, і свій будинок покажуть і, що найголовніше, нагодують!
Найбільш пам’ятні моменти
О, їх багато. Тут постійно трапляється щось незрозуміле. Люди на конях в три години ночі. Танк біля дверей Макдональдса. Тут можна запхати молодшого брата в багажник, бо в салоні і так багато народу.
Якось ми з дідусем пішли в лазню (обожнюю баню), і він наполіг, щоб я парився голим. У мене були плавки, і роздягатися я не планував, але він був непохитний, так що довелося роздягнутися. Потім він сказав мені вимитися. Я відповів, що вже був у душі сьогодні вранці, але він знову наполіг. А потім він став терти мене мочалкою. Я був голий і це виглядало дивним. Ніхто не попереджав мене про таке. Це взагалі нормально? Моя дружина в цей час стояла поруч, її дідусь тре мене голого, а вона регоче. «Ось яка у мене дружина»,- подумав я.
А ще коли ми знайомилися з дідусем і бабусею, вони запросили мене до себе в гості і зустріли величезному столом різної їжі. Як істинний англієць я завжди боюся образити господарів, тому намагаюся їсти і пити все, що дають. Мені запропонували випити коньяк. Взагалі-то я ненавиджу коньяк, але в цей раз я посміхнувся і випив чарку. На перше подали величезну тарілку супу. Ще коньяк. Батареї в квартирі шпарили на повну. Потім довелося перепробувати всі салати. Знову коньяк. Величезна тарілка пельменів. І знову коньяк. А потім треба ще спробувати все, що я до цього не встиг. Загалом, спати ми лягли пізно. Я сказав дружині, що мені погано, що живіт ніби скоро лопне. Я подумав, що, може бути, вони хотіли мене вбити за допомогою їжі. Загалом, спав я потім погано. А коли наступного ранку я вийшов на кухню, за столом уже сиділи бабуся з дідусем, а на столі стояла вчорашня їжа. Так що довелося ще й на сніданок є… А дідусь, тримаючи в руках пляшку, запитав: «Ну що, Кріс, коньяк, пельмені?»
«Із задоволенням» — сказав я.
І так було кожного разу, коли ми їздили до бабусі.

Вподобані страви російської кухні
Я люблю: крабовий салат олів’є, вареники, шашлик та ікру. А ще пиріжки з картоплею, грибами і капустою. Борщ люблю. Так що російська кухня мені дуже подобається. Хоча дивно, що ви самі з розуму сходите від суші. Це у мене ніяк з Росією не асоціюється.
Не люблю: холодець, бичачий язик, печінка. Кава з сиром на сніданок?! Що це взагалі таке? Як ви взагалі до такого додумалися?! Дуже дивно. А ще чай без молока дивно.
П’ять слів про Росії
Дивовижна – Росія здається страшною, а люди — холодними, але одного разу познайомившись з ними ближче, ти здивуєшся, дізнавшись, наскільки люди тут доброзичливі.
Крайнощі – Росія взагалі країна крайнощів. Клімат дуже суворий. Дороги вкрай небезпечні. Опалення в квартирах дуже потужне.
Дикість – у Росії більше цікавих занять. Можна постріляти, сходити в лазню, покататися на лижах, пірнути в ополонку взимку. Ти відчуваєш велику зв’язок з природою.
Історія – У Росії, як і в Англії, цікава історія. Історичні особистості, царі, революція, війни.
Сила – Росіяни дуже сильні і витривалі люди. Це правда.
І бонусне слово – Краса. Російські жінки — найкрасивіші у світі. І я одружився на одній з них.

Найбільша проблема Росії
Я думаю, що найбільші проблеми, з якими стикається Росія, не вона сама створює. Західні ЗМІ як ніби ополчилися проти неї і, на жаль, більшість моїх співвітчизників сліпо вірять цим негативним думкам. Це сильно позначається на ставленні до Росії і відвертає людей від відвідування цієї країни.
Що слід перейняти
Я б переніс в Росію: традицію пити чай з молоком, носити взуття в приміщенні, музику краще, нормальні паби і більше особистої свободи.
Я б запозичив у Росії: їжу, дачу і лазню.
Новий рік
Я відзначав католицьке Різдво, російський Новий рік і потім Різдво 7 січня. Шлунок і печінку мені спасибі не сказали. Здавалося, святкувань не буде кінця. Радий, що все це нарешті закінчилося, але радий, що спробував.