Самі знамениті російські самозванці

0
236

Самозванство – загадкове явище, яке, за примхою історії, виникало найчастіше саме в Росії. Ні в одній з країн світу це явище не було таким поширеним і не відігравало такої значної ролі. За найскромнішими підрахунками істориків, тільки в XVII столітті на Русі було близько 20 самозванців, в XVIII — вже в 2 рази більше. Сьогодні про найвідоміших російських самозванців…

Першим російським самозванцем був «мужицький царевич» Осиновик
«Першовідкривачем» у низці російських самозванців став Осиновик, який називав себе онуком царя Івана IV Грозного. Достеменно про походження цього самозванця нічого не відомо, але, судячи з уривчастих даними, він був чи козаком, то «показачившимся» селянином.
У перший раз він з’явився в Астрахані в 1607 році. Підтримку йому надали лжецаревичи Лаврентій і Іван-Августин. Трійця змогла переконати донських і волзьких козаків, що потрібно «шукати правду» в Москві. І все, здавалося б, ішло як по маслу, але під час походу то трійця посварилася з приводу «ти мене поважаєш?», і під час розборок Осиновика вбили, то козаки не змогли йому пробачити поразки в бою при Саратові, і «злодія і самозванця» повісили. У народі Осиновика і двох його спільників охрестили «мужицькі царевичі».
Лжедмитрія II визнала дружина Лжедмитрія I Марія Мнішек
Смутний час в Росії настав після загибелі молодшого сина Івана Грозного царевича Дмитра. Сьогодні так і невідомо, зарізали його люди Годунова, або він по необережності загинув у бійці. Але смерть царевича Дмитра призвела до того, що самозванці почали з’являтися як гриби після дощу.
Лжедмитрієм I і найбільш, мабуть, відомим і успішним російським самозванцем став Григорій Отреп’єв – побіжний чернець, який зійшов на Російський трон в 1605 році. Царював він рівно рік, а після був убитий в ході народного повстання.
Самые знаменитые российские самозванцы
Лжедмитрій I і Марія Мнішек.
Практично відразу з’явився і Лжедмитрій II, відомий в історії як «Тушинський злодій». Він видавав себе за врятувався від боярської розправи Лжедмитрія I і зумів взяти під контроль значну частину європейської території Росії. Лжедмитрія II, про особистість якого нічого не відомо, підтримували поляки, а Марія Мнішек «визнала в ньому свого чоловіка і жила з ним. Вбили Лжедмитрія II в Калузі в 1610 році.
Самые знаменитые российские самозванцы
Лжедмитрій II і Лжедмитрій III.
Через 6 років у Росії з’явився Лжедмитрій III, «Псковський злодій». Він утвердився на деякий час в Пскові, і його підтримувала частина московського козацтва і місцеве населення. За одними даними, за царя Дмитра себе видавав московський утікач диякон Матвій, а по іншим — злочинець Сидорка. У 1617 році Лжедмитрій III був убитий під час змови.
«Лжеивашку» в Москві помилували
Безліч лжеотпрысков Лжедмитрія I і Марії Мнішек в російську історію увійшли як «лжеивашки». Деякі історики стверджують, що справжній син Лжедмитрія I і Мнішек, звали якого Івашка «Воренок», був повішений в Москві у Серпуховских воріт. Справді, з-за малої ваги хлопчика петля на його шиї не могла затягнутися, але дитина, швидше за все, загинув від холоду.
Самые знаменитые российские самозванцы
Л. Вычолковский. Марина Мнішек з сином Іваном на острові на річці Яїк.
Через деякий час з’явився польський шляхтич Ян Лубу, який заявив, що він ніхто інший, як дивом врятувався Івашка. У 1645 році після тривалих переговорів Лубу видали Москві. Він зізнався у самозванстві, після чого був помилуваний. У 1646 році, вже в Стамбулі, з’явився ще один Лжеивашка. Їм був український козак Іван Вергуненок.
Не існував, син Василя IV Шуйського обіцяв європейським монархам «поділитися» Руссю
Тимофій Анкудинів, чиновник з Вологди, самозванцем став, судячи з усього, з волі випадку. Він заплутався з фінансами, з-за чого і змушений був тікати за кордон. Попередньо він спалив власний будинок разом з дружиною і прихопив солідну грошову суму. А за кордоном Тимофія, як кажуть, «понесло». 9 років він їздив по Європі, називаючи себе «князем Великопермским», сином царя Василя IV Шуйського (хоча у цього царя і синів-то не було).
Завдяки своєму артистизму і винахідливості, Анкудинів заручився підтримкою таких впливових осіб, як Папа Римський Інокентій X, Богдан Хмельницький, королева Швеції Христина. Він обіцяв, що як тільки зійде на трон, обов’язково «поділиться територією», видавав укази і власноруч їх підписував. В результаті князя Великопермского видали цареві Олексію Михайловичу, доставили в Москву, де й четвертували.
Самые знаменитые российские самозванцы
Лист датований 3 травня 1648 р., написано з Риму в Масерату і адресоване якомусь капітана Франческо Ситулли. У ньому самозванець Тимофій Анкудинів називає себе Володимиром Шуйським, великим князем Володимирським, законним спадкоємцем престолу Московського царства.
Лжепетра підвели міцні напої
Багато вчинки Петра I у народу викликали нерозуміння. В країні у зв’язку з цим час від часу ходили чутки, що на російському троні «підмінений німець», і з’являлися «справжні царі». Терентій Чумаків з Смоленська був першим Лжепетром. Цей напівбожевільний людина «таємно вивчав свої землі, а також стежив за тим, хто і що говорить про царя». Він був схоплений все в тому ж Смоленську, де і помер, не знісши тортур.
Ще один «Петро I» — Тимофій Кобилкин, московський купець. Довелося йому з-за «лихих людей», які пограбували його по дорозі в Псков, додому добиратися пішки. У придорожніх корчмах, де він зупинявся на нічліг, Кобилкин називав себе першим капітаном Преображенського полку Петром Алексєєвим, отримував повага, пошана, а головне – безкоштовні обіди і напої «для апетиту».
І все б нічого, але міцні напої настільки просочили розум бідолахи, що він став розсилати воєводам загрозливі депеші. Історію можна було б вважати презабавной, якщо б не її сумний фінал. Як тільки Кобилкин добрався до будинку, його заарештували, катували, а потім відрубали голову.
Самозванців, які видавали себе за Петра III, було кілька десятків
Смерть імператора Петра III, який був убитий під час палацового перевороту 1762 році, спричинила за собою новий потік самозванців. Всього їх було кілька десятків, але більш відомі з цієї когорти двоє: донський козак Омелян Пугачов – учасник Російсько-турецької війни, учасник Семирічної війни 1756-1762 і побіжний солдатів Гаврило Кремньов.
Самые знаменитые российские самозванцы
Омелян Пугачов.
Правда, якщо Пугачову вдалося розпалити в Поволжі і Південному Уралі Селянську війну, то Кремньов одержав підтримку всього 500 осіб, а для придушення його повстання було досить гусарського загону. У серпні 1774 року Пугачова зрадили його соратники. Його видали цареві, а в січні 1775 року стратили в Москві. Кремньова ж заслали в Сибір, і його подальша доля невідома.
Найчисленніша група самозванців – «врятувалися від розстрілу Романови»
Найвідомішою, мабуть, з самозваних Романових, була Анна Андерсон, выдававшая себе за зуміла врятуватися велику княжну Анастасію. У неї було досить багато прихильників, які підтримують версію її монаршого походження. Але після смерті Андерсон в 1984 році генетична експертиза показала, що вона належала до сім’ї робітників Шанцковских з Берліна.
Самые знаменитые российские самозванцы
Самозванка Анна Андерсон і велика княжна Анастасія.
У 1920 році у Франції з’явилася самозванка, яка називала себе врятувався великою княжною Тетяною. Завдяки своєму портретній схожості з дочкою Миколи II, вона мала багато прихильників в середовищі російських емігрантів. Загинула Мішель Анже в заміському будинку, а паспорт, виданий на її ім’я, виявився фальшивкою.
Мардж Боотс з Нідерландів видавала себе за велику княжну Ольгу і виявилася, мабуть, єдиною з самозванок, що змогла переконати в істинності своєї історії родичів справжніх Романових. Протягом більше 20 років вони платили їй грошове утримання. Померла Марджа Боотс в Італії в 1976 році.
Колишній польський розвідник, а згодом авантюрист Михайло Голеневский, який перебрався в 1960-х роках у США, розповідав там, то він не хто інший, як врятувався цесаревич Олексій. На питання про те, чому він так молодо виглядає і чому не страждає на гемофілію, Голеневский пояснював, що страшна хвороба всього лише пригальмувала його фізичний розвиток, після чого дивом зникла.
Самые знаменитые российские самозванцы
Авантюрист Михайло Голеневский і цесаревич Олексій.
Легенди кожного з «врятувалися від розстрілу Романових» володіли різним ступенем переконливості, однак, на початку XXI століття, після того, як були виявлені останки всіх членів царської сім’ї і проведена генетична експертиза, питання було вирішене остаточно.