Найгірший секс-круїз в історії: як сифіліс потрапив в Європу

0
274

Сифіліс — це жахливий удар по щасливому гедонізму, яким славилася Європа до епохи пуританства. Хто б міг подумати, що секс-туризм на Карибах і грандіозна оргія з кількома тисячами повій в Неаполі обернуться таким провалом? Провалом носов, в тому числі. Але ж з чого все починалося. Одного разу світ прокинувся після чергової ночі любові і зрозумів: ніякого більше безтурботного веселощів, тепер від сексу можна померти або, гірше того, перетворитися на зомбі.
Як перший в історії відпустку на Карибах обернувся епідемією сифілісу
У 1493 року Колумб і його друзі повернулися з першого в світі туру Карибами і привезли гостинці: новий шлях в Індію (насправді немає), земельні придбання для корони, тютюн, кокоси, сифіліс та тропічні плоди. Зрозуміло, сифіліс був незапланованим подарунком. Хоча не виключено, що індіанці-араваки навмисно підсовували білошкірим зіпсований товар.

Повернувшись із подорожі, заражені, але все ще вірять у те, що «почухається і пройде» моряки і солдати почали робити те, що личить морякам і солдатам. Вони почали записувати отримані дублони в борделях і швидко прийшли до банкрутства. Після цього бідолахам (і тим, хто заразився допомогою них) не залишалось нічого, крім як знову піти працювати найманцями.
Якщо вірити кастильському докторові Раю Діасу де Ісли, першим у світі пацієнтом з сифілісом став Вінсент Пинзон, який, якщо що, був капітаном «Ніньї» — одного з трьох кораблів, на якому команда Колумба відкрила Америку.
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
Карл VIII намагається відібрати Неаполь, а сифіліс готується відрубати ніс Карлу VIII
У Європі розгорілася чергова серйозна буча, так що найманці були в ціні. Французький король Карл VIII, одружився на 15-річної Марії Анжуйської, мріяв завоювати її серце і заодно прославитися як великий завойовник. Однак нічого з цього не вийшло, все вийшло навіть гірше, ніж «гірше не буває».
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
У Карла VIII було не тільки смішне обличчя, але і якісь права на італійські землі, тому він спорядив похід і відправився завойовувати Неаполітанське королівство і все, що попадеться по дорозі. Крім солдатів армії, що складалася з 30 тисяч чоловік, він спорядив армію полкових повій, яких було не менше восьми сотень. Подбавши про своїх бійців, Його Величність не забув і про себе, забравши з собою цілий гарем фрейлін, які повинні були допомагати по господарству». Господарство великого полководця не залишалося бездіяльним, так що він подавав заразливий приклад військам.
Спочатку кампанія йшла преотлично. Неаполь швидко впав до ніг Карла, і він проголосив себе королем Неаполітанського і Єрусалимського королівств, а також імператором Сходу. Чого ще бажати чоловікові в 24 роки? З нагоди неймовірної перемоги король і його війська влаштували грандіозну двомісячну оргію, на яку зібралися тисячі повій з усієї Італії. У такій обстановці навіть пари хворих на сифіліс маркітанток і солдатів вистачило б, щоб влаштувати епідемію. Заражених було явно більше і незабаром ледь не кожен третій боєць у славній армії був покритий виразками.
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
Причиною сифілісу порахували канібалізм і секс з кіньми
Пошесть грянуло, як грім серед ясного неба. Це була немов чума, але набагато уродливее і жахливіше. Вона поширювалася невідомим чином і негайно породила масу пересудів.
Сучасники цієї пошесті міркували так: якщо чуму Господь послав за смертні гріхи, то нову, ще більш підступну хворобу, через щось набагато більш огидне. Звідси пішли дві перших теорії походження сифілісу. Перша проголошувала, що це — кара за канібалізм, яким займалися солдати Карла. Друга говорила про те, що причиною стали масові зносини з кіньми. Хоча ми-то розуміємо: кому потрібні коні, якщо Його Величність покликав на вечірку тисячі самих гарячих італійських дів?
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
Карл VIII терпить поразку і вмирає як личить королю-невдасі
Удача відвернулася від французів, об’єднані сили італійців та іспанців армію вигнали сифілітиків назад у Францію. Карл був осоромлений і на довершення перехворів віспою, яка спотворила його обличчя. Було б логічно й іронічно, якби насправді це був сифіліс, але, швидше за все, це не так. Приїхавши додому, король настрогал потомство, і ні у кого не було проблем з венеричною хворобою, так що йому дійсно вистачило розуму уберегтися від цієї хвороби.
Карл, який зазнав принизливої поразки, розпустив війська, а разом з ними і найманців, які линули в усі куточки Європи, розносячи «любовну чуму». Цунамі епідемії було таким потужним, що всього за півтора десятка років сифіліс рознісся по всій Євразії і Севрной Африці. В 1512 році з нею зіткнулися навіть японці, які, здавалося б, всіма силами намагалися відгородитися від решти світу.
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
Як сказав Вольтер: «У своєму легковерном поході на Італію французи придбали Генуї, Неаполя і сифіліс. Потім вони були відкинуті і втратили Неаполі і Генуї, але сифіліс залишився при них».
До речі, король Карл VIII незабаром після провальної експедиції в Італії загинув злегка неприродною смертю: випадково вдарився головою об одвірок і розбив голову, немов перестиглу гарбуз. Мабуть, придворні були настільки незадоволені тим, що з подачі їх монарха сифіліс стали називати «французькою хворобою», що навіть не стали придумувати йому смерть з фантазією, як, наприклад, у випадку з тезкою короля, Карлом Злим.
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
Сифіліс змінив хід історії
Сифіліс змінив світ набагато сильніший, ніж може видатися на перший погляд. Це була не просто чергова інфекція — він став важелем, який зрушив гори історії. Багато в чому завдяки сифілісу відбувся розкол церкви і до успіху прийшли протестанти. Пуританство не знайшло б такого відгуку в серцях пастви, якби у неї не було живого (а іноді вже і немає) підтвердження того, як Господь карає за розгульне життя.
Саме з-за того, що сифіліс, насамперед, згубним чином впливає на волосся, з’явилися перуки, які стали візитною карткою Нового часу. Не дивно і те, що людство згадало і почало активно використовувати ще один чудовий винахід — презервативи.
Точно також необхідність лікувати провалилися носи дала поштовх європейській хірургії. Операція по відновленню носа робилася химерним чином: у пацієнта вирізувався шматок шкіри з руки, але не повністю — повинен був залишатися клапоть, з’єднаний з тілом, щоб кровоносні судини продовжували постачати цей шматок шкіри кров’ю. Потім клапоть прикладали до носа, і пацієнт був змушений ходити з прив’язаною до голови рукою до тих пір, поки шматок шкіри не приживеться на місці носа. Чоловік, який придумав це, був або генієм, або божевільним
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
Саме сифіліс допоміг Нідерландам здобути незалежність від Іспанії. Хвороба була однією з основ антииспанской пропаганди: голландські протестанти стверджували, що джерелом зарази є католики і, позбувшись від їх гніту, можна буде перемогти і хвороба.
Як би там не було, ні релігійна пропаганда, ні страх перед жахливою хворобою не перемогли сифіліс. Люди продовжували блудити направо і наліво, незважаючи ні на що. Досить сказати, що в Європі епохи Відродження він взагалі став основною причиною смерті. Грубо кажучи, у середньостатистичного європейця було більше шансів померти від сифілісу, ніж від воєн, голоду, інших хвороб і вже тим більше старості. На цьому тлі той факт, що у трьох з Римських Пап імовірно була ця ганебна хвороба, не здається таким вже дивним.
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война
Заключна.
Евфемізми для сифілісу
(якими можна блиснути в компанії)
Слово «Сифіліс» має цікаву (і досить скабрезную) історію походження. Його придумав лікар і поет Джіроламо Фракасторо, який дав ім’я «Сифилус» (тобто «одне свиней») героя своєї поеми. У ній автор алегорично розповідав про симптоми хвороби і представив свою версію її походження: пастух Сифилус, знуджений по жінкам, лежав зі своїми свинями і за це був покараний гидливими богами.
Історія всім сподобалася і заразу почали називати «Сифіліс». Хоча до цього у неї було багато інших звучних прізвиськ: Чорний Лев, Купидонова хвороба, Велика віспа, Венерична чума, а шотландці дали їй суворе назва Грандгор, яке більше підходить цієї хвороби, ніж легковажний «Сифіліс».
Худший секс-круиз в истории: как сифилис попал в Европу война