Колодки не тільки для арештантів

0
269

Не далі, як вчора посконно-картузная громадськість була вражена в саме серце. І те сказати – було від чого. Адже про російської кухні взялися розповісти люди з прізвищами Лазерсон, Макаревич і Сюткін.

Так-так, весь вчорашній день я брав участь у зйомці програми Іллі Лазерсона «Спасибі шеф». А вона — як раз прекрасний приклад того, як youtube проникає в наше життя. 15 мільйонів переглядів за неповні 3 роки -це, я вам скажу, дуже серйозно.
Колодки не только для арестантов
Що готували? – Горох колодкою. Задумалися? – І це правильно. Страва на сьогодні практично забуте. Хоча нічого складного в ньому немає. Сушений горох замочується на пару годин, відварюється разом з дрібно порізаними овочами (наприклад, морквою), потім пробивається блендером (або протирають через сито – по-старому). Заливається у форму, змащену маслом. І все. Після того, як він охолоне і застигне, формочку можна перевернути. А її вміст у вигляді півсфери, пірамідки або взагалі зайця стане прикрасою парадного страви з м’яса або риби.
Колодки не только для арестантов
По суті ж, ця «колодка» — всього лише різновид горохового киселя. У ньому дуже багато крохмалю. В результаті гороховий відвар застигне у вигляді желе. А варені овочі додадуть йому апетитний колір і фактуру.
Ми ж з Іллею, природно, обговорили і російські киселі, і роль гороху з бобовими в нашій кухні. Та й про млинці з припеком не забули. Адже скоро масляна, і програма готується у тому числі і до цієї дати.
А справжнім сюрпризом було те, що на вогник приїхав і Андрій Макаревич. Ви ж, сподіваюся, не забули, що крім своїх музичних і поетичних талантів він ще й перший ведучий програми «Смак» на ТБ. Так і сьогодні його відео-канал «Смак Андрія Макаревича» — досить популярний серед шанувальників гарної кухні.
Колодки не только для арестантов
Що ж готували Андрій з Іллею? Це і для мене було сюрпризом. Щі з квашеною капустою і маковим молочком (фото вгорі)! Я вже якось розповідав, що мак в нашій кухні був не самим останнім інгредієнтом. Було і макове масло, і «усыпительный суп» з маковими зернами. Це сьогодні за булочку з маком можуть посадити, а кокаїн тоннами возять. Раніше ж такого лицемірства якось не спостерігалося в Росії. І суп по справедливості називався «усыпительным», оскільки цілком відповідав цьому ефекту.
Колодки не только для арестантов
Але повернемося до колодки. Звідки ж така дивна назва? Все просто. У «Домострої» ми зустрічаємо «щука колодкою», «стерлядь колодкою». Що означає всього лише «цілісним шматком». Ось і горох тут теж «шматком» виходить. Виявляється, колодки були не тільки для того, щоб на ноги арештантам одягати.
Взагалі російська мова багатий «до неподобства» (як казав один мій знайомий лінгвіст). Так що тема різноманіття значень слів не могла не отримати продовження серед нас. А де Андрій, там і анекдоти. Які дозволяють йому перетворити заумні філологічні міркування в зрозумілі образи: «В російській мові дати по морді дати в пику – синоніми, що означають практично те саме. З попою це не проходить».