10 приголомшливих міст Італії

0
326


Коли мандрівники вперше їдуть в Італію, вони, звичайно ж, вибирають галасливий і прекрасний Рим або інший місто з «великої четвірки» — Мілан, Венецію або Неаполь. Але ця країна стоїть того, щоб повернутися ще не раз, і в ній дуже багато куточків, які треба побачити. Ми склали список з 10 міст і містечок, які відкриють тобі серце цієї чарівної країни.
Італійські міста здатні закохати в себе — та так, що починаєш шкодувати, що у тебе не три життя, щоб пожити в кожному з них хоч трохи.
Бергамо
10 потрясающих городов Италии
Якщо ти хочеш побачити справжню провінційну Італію з її вузькими вуличками, запаморочливо смачною і дешевою піцою і ароматним вином, то тобі в Бергамо. Бергамо — це центр провінції Ломбардія, старовинне і дуже затишне поселення, мальовничо розкинувся на пагорбі. Старе місто з брукованими мостовими оточений венеціанської стіною і знаменитий середньовічними храмами, серед яких знаменита базиліка Санта-Марія-Маджоре XII століття.
Як дістатися: на автобусі або електричці з Мілана. На авто — приблизно 50 км по шосе А4 Мілан — Венеція.
Позітано
10 потрясающих городов Италии
Розкажи про себе «Позітано» — правда ж, це найсолодшого назва немов обіцяє свято сонця, млості і краси? Так і є, все без обману. Розкішний курорт розташувався біля підніжжя гір Латтари мальовничій розсипом різнокольорових будиночків. Гори закривають Позітано від північних вітрів і створюють в цьому красивому куточку воістину райський мікроклімат. Місцеві бухти були популярним місцем відпочинку ще у римських патриціїв.
Як дістатися: на електричці з Неаполя до Сорренто, з Сорренто на автобусі. З Риму — близько трьох годин на машині (270 км).
Ріомаджоре та інші містечка Чінкве-Терре
10 потрясающих городов Италии
Розписувати красу поселень Чінкве-Терре сенсу немає, їх обов’язково потрібно побачити хоча б раз у житті. Барвисті будинки, виноградники на крутих терасах, кафе з неймовірним вибором морепродуктів під соусом песто, рибальські судна в гаванях. Ланцюг з п’яти старовинних поселень вздовж узбережжя пов’язує пішохідна Лазурна стежка. І якщо пройти по ній від початку і до кінця, сонцем і красою можна насититися так, що вистачить на п’ять російських зим.
Як дістатися: з Мілана і Риму — три-чотири години потягом. Машиною — дві години з Мілана, чотири години з Риму. На електричці і авто з Генуї — від одного до двох годин в залежності від місця призначення.
Матьора
10 потрясающих городов Италии
Матьора — унікальний, єдиний в своєму роді місто печерних будинків, який був визнаний об’єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В наступному році Матьора стане культурною столицею Європи (це звання щороку передається новому місту), а значить, саме час відвідати його, поки туди не хлинули натовпи туристів.
У Матере можна буквально доторкнутися до старовини, адже житла в гротах і на скелях почали будувати ще в римську епоху. Неповторну атмосферу міста, де час ніби застигло, дуже цінують кінорежисери. Тут П’єр Паоло Пазоліні знімав «Євангеліє від Матвія», а Мел Гібсон — «Страсті Христові».
Як дістатися: з Риму на поїзді — шість годин з пересадкою в Барі. З Неаполя — чотири години на автобусі і три години на автомобілі.
Калитри
10 потрясающих городов Италии
Старовинні вулички Калитри, заповнені хатками ніжних пастельних кольорів, підіймаються на пагорб і утворюють мальовниче акварельне полотно. Містечко знамените гарною керамікою (можна прийти на майстер-клас до місцевого майстра) і вишивками. Ще тут можна побродити у мальовничих околицях, не зіпсованих натовпами туристів, і сходити на риболовлю на весело дзюркотливий притока річки Офонто.
Як дістатися: три години на автобусі або поїзді з Неаполя чи близько двох годин на машині (130 км).
Поліньяно-а-Маре
10 потрясающих городов Италии
Чарівний і дуже середземноморський містечко з білими будівлями, де живуть всього 17 тисяч жителів. Розташувалося на скелі, об яку розбиваються хвилі Адріатичного моря. Влітку тут чимало відпочиваючих: в основному італійці — на час відпусток вони втікають з ще більш гучних і туристичних місць. Містечко славиться морем неймовірної чистоти (з 2008 року щорічно отримує за це нагороду від Фонду екологічної освіти) і незвичайними скелястими пляжами.
Як дістатися: Три години на автомобілі від Неаполя чи п’ять годин на поїзді з пересадкою в Казерте.
Бомарцо і «Священний ліс»
10 потрясающих городов Италии
Загадковий парк «Священний ліс» (його ще називають «Парк монстрів») в містечку Бомарцо був побудований в XVI столітті. У парку ховаються 30 скульптур: серед них Геракл, Афродіта, пес Цербер, сирени, а також падаючий будинок і Врата пекла. Довгий час на ці скарби, від яких по шкірі біжать мурашки навіть в самий жаркий день, милувалися лише місцеві селяни. Про парк згадали тільки в середині минулого століття — тоді його відреставрували і відкрили для відвідин.
Як дістатися: від Риму близько години на авто (97 км) або годину на поїзді до Аттильяно, а потім на таксі.
Сірміоне
10 потрясающих городов Италии
У місті Сірміоне на південному березі озера Гарда, одного з найкрасивіших озер Італії, живуть всього близько шести тисяч чоловік. Так і тягне приєднатися до їх числа. Подивитися є на що: оточений водою вражаючий замок Скалігер з незвичайною внутрішньою гаванню, куди могли заходити судна, найчистіше озеро Гарда, де живуть лебеді, руїни римських особняків, термальні джерела з цілющою водою.
Як дістатися: з Мілана простіше всього на машині, дорога займе близько півтора годин (134 км). На поїзді з Мілана — близько двох годин з пересадкою в Дезенцано-дель-Гарда.
Сієна
10 потрясающих городов Италии
Сієна, один з блискучих центрів італійського Відродження, знаходиться в напоєної сонцем Тоскани. Без довгих прогулянок по заплутаної мережі середньовічних вулиць, забудованих старовинними палаццо, неможливо осягнути дух Італії. До речі, чудово допоможе у цьому знамените к’янті — його роблять неподалік, в околицях Сієни.
Як дістатися: з Флоренції на автобусі і поїзді трохи більше години без пересадок, на авто близько години (72 км).
Парма
10 потрясающих городов Италии
У Пармі В першу чергу потрібно їсти. Вірніше, отримувати гастрономічне задоволення. Адже це батьківщина пармезану і найвідомішою різновиди прошутто — пармської шинки, і в будь proscuterria тобі запропонують більше 70 (!) видів прошутто. Прихопити до неї ігристого ламбруско, який тут теж виробляють у великих кількостях — і кращого набору для пікніка не придумаєш. Крім того, Парма відома своїми дивними соборами. Фрески для одного з них, церкви Іоанна Євангеліста, на початку XVI століття малював сам Корреджо.
Як дістатися: з Венеції три години на автобусі, з Мілана годину на поїзді або автобусі і менше години на автомобілі.