Смартфони в кінцевому підсумку помруть, і тоді світ стане по-справжньому божевільним

0
258


Одного разу, не дуже скоро, але все ж таки раніше, ніж ви думаєте, смартфони майже зникнуть, як це сталося з биперами і факсами. Не сумнівайтеся: до цього мінімум десять років (і, якщо ми всі станемо кіборгами до 2027 року, я з задоволенням з’їм мої слова. Якщо припустити, що ми все ще будемо їсти в загальноприйнятому розумінні, звичайно).
Тим не менш основу для остаточного відмови від смартфона закладають Ілон Маск, Microsoft, Facebook, Amazon і незліченну кількість стартапів. І, дозвольте мені сказати вам: коли смартфон помре, тоді світ стане дійсно дивним. Не тільки з точки зору окремих продуктів, але і з точки зору нашого повсякденного життя і, можливо, самого поняття людини.
Перед вами невеликий огляд повільного, але неминучого руху смартфонів до загибелі — і того, що буде після них.
Короткострокова перспектива
Люди думають про iPhone та інших смартфонах як про революційних пристрої — досить маленькі, щоб їх можна було носити всюди, досить потужних, щоб справлятися з безліччю щоденних завдань, нафаршированих камерами і датчиками GPS, що дозволило зробити реальними такі додатки як Snapchat і Über.
Але розглянемо смартфон з іншого боку.
[/strong]
Настільний ПК і ноутбук складаються з комбінації миші, клавіатури та монітора. Смартфон просто взяв цю модель, зменшив її і зробив введення інформації віртуальним і сенсорним.
Візьмемо, приміром, Samsung, представлений напередодні. Він чудовий, з дивним безрамковий екраном і реальної міццю під капотом. Він вражає, але це скоріше оновлення, а не революція.
Смартфоны в конечном итоге умрут, и тогда мир станет по-настоящему безумным война и мир
Тим не менш Galaxy S8 поставляється з Bixby, новим віртуальним помічником, який, як обіцяє Samsung, коли-небудь дозволить вам контролювати кожну функцію і додаток одним лише голосом. Він також буде поставлятися з новою версією гарнітури віртуальної реальності Gear VR, розробленої спільно з Oculus Facebook.
Наступний iPhone теж, як повідомляється, отримає оновлення помічника Siri, а також функції, спрямовані на розвиток доповненої реальності.
І оскільки такі пристрої, як Amazon Echo, Sony PlayStation VR і Apple Watch, продовжують користуватися хоч і обмеженим, але суттєвим успіхом, ми очікуємо побачити набагато більше технічних компаній, великих і малих, які роблять ставку і не бояться експериментувати з компютерними інтерфейсами.
Середньострокова перспектива
У середньостроковій перспективі всі ці різні експерименти і технології першого етапу почнуть перетворюватися в щось знайоме, але химерне.
Microsoft, Facebook, Google і підтримуваний Google проект Magic Leap працюють над створенням автономних стіна доповненої реальності, які проектують докладні 3D-зображення прямо у ваші очі. За чутками, Apple також працює над цим.
Алекс Кипман з Microsoft недавно сказав, що доповнена реальність може повністю замінити смартфон, телевізор і все інше екраном. Для окремого пристрою, що сидить у вашій кишені або в розважальному центрі, не так багато користі, якщо всі ваші дзвінки, чати, фільми та ігри прокладаються в ваших очах і накладаються на навколишній світ.
Смартфоны в конечном итоге умрут, и тогда мир станет по-настоящему безумным война и мир
Apple Airpods переносять віртуальний помічник Siri прямо у ваші вуха. Холліс Джонсон
У той же час в світі все більш важливими стають такі пристрої, як Amazon Echo або AirPods від Apple. Оскільки штучно-інтелектуальні системи, такі як Siri від Apple, Alexa від Amazon, Bixby від Samsung і Cortana від Microsoft, стають більш розумними, з комп’ютерами стає можливим не тільки команди, але й повноцінний розмова.
Іншими словами, комп’ютери будуть керувати вашими почуттями ще більше ніж зараз, при цьому ваше зір і слух будуть опосередковані технологіями. Це трохи страшно. Подумайте, як будуть страшні збої в якому-небудь Facebook, в якому система не просто контролює те, що ви читаєте на своєму телефоні, але і те, що ви бачите в навколишньому вас світі.
Безсумнівно, що в світі майбутнього реальне життя і технології будуть поєднуватися ще більш витончено. Найбільші технологічні компанії обіцяють, що це майбутнє означає мир з меншими технологічними проблемами і великим балансом, оскільки фізичний і цифровий світ будуть ставати одним і тим же. Вирішуйте самі як до цього ставитися.
Смартфоны в конечном итоге умрут, и тогда мир станет по-настоящему безумным война и мир
Справді божевільне майбутнє
Тим не менше, всі ці інвестиції за десятиліття і в майбутньому, як і раніше, опираються на гаджети, які ви повинні носити, навіть якщо це всього лише окуляри. Деякі з найбільш божевільних, найбільш далекоглядних, найбільш непередбачуваних досягнень йдуть ще далі – проте вам доведеться почекати ще кілька десятиліть.
Напередодні ми вперше познайомилися з Neuralink, новою компанією, заснованої Илоном Маском, яка планує створити «нейронний мереживо» — дуже сиру поки технологію, яка з’єднує ваш мозок з комп’ютером. Це наступний крок до з’єднання цифрового і фізичного світів, оскільки людина і машина стають одним цілим.
Враховуючи розвиток науки — а багато розумні люди вважають, що це реально – нейроинтерфейс логічно представляється кінцевою точкою шляху, по якому нас запустили смартфони. Якщо смартфони дають нам доступ до інформації, а доповнена реальність розгортає перед нами при необхідності, то з’єднання нейрокружева з нашим мозком стає логічним кроком.
Смартфоны в конечном итоге умрут, и тогда мир станет по-настоящему безумным война и мир
Маск заявляв, що розвиток штучного інтелекту, який лежить в основі багатьох технологій на зразок голосових помічників і віртуальної реальності, означає, що людям доведеться покращувати себе, щоб не відставати від машин. Якщо вам дійсно цікава ця думка, футурист Рей Курцвейл – кращий автор матеріалів на дану тему.
Ідея злиття людини і машини, яка лякає багатьох, насправді є чудовим приводом для авторів науково-фантастичних творів задатися питанням: що ж робить нас людьми в першу чергу? У той же час ідея настільки нова, що ніхто не знає, як буде виглядати такий світ на практиці.
Тому, коли смартфон помре, це буде більше, ніж просто кінцем технологічної ери. Це буде кінець пристроїв, які ми пасивно носимо з собою і початком чогось, що покладе наші тіла прямо в потік цифрової інформації. Це буде дивно.
Тим не менш, багато техноспециалисты вже кажуть, що смартфони забезпечують нам надздібності за межами того, що дала нам природа. Розширення ж здібностей людського мозку може принести йому ще більше супервозможностей. Але бути може я просто оптиміст.