Що робити з великими площами

0
339


За останні сто років у Москві та інших містах Росії/СРСР масово з’явилися великі площі. Не сказати, що їх зовсім не було раніше, але їх кількість зросла в рази і змінилася мета від торгівлі до транспорту. Містобудівники минулого століття дуже любили великі круги і інші геометричні фігури – вони красиво виглядали на макетах.
Багатьом здається, що великі площі допомагають вирішити транспортне питання, адже вряди-годи місця вистачає для всього! На жаль, але якість транспортного планування не оцінюється квадратними метрами асфальту. Я б навіть сказав, що великі простори швидше шкодять пересуванню по місту: йдуть вулиці все ще невеликі, тому один широкий ділянку погоди не зробить, а для проходу такої площі потрібно багато часу. Плюс не забуваємо про спровокований попит: чим більше місця для машин ви робите – тим більше машин ви отримуєте.

Десь до середини минулого століття великі площі не так сильно шкодили транспорту. Вони просто були нікчемними пустирями з неписаними правилами поведінки: переходь де хочеш, роби зупинку як завгодно, веди машину в будь-яку сторону і так далі. Це було нормально, і все працювало.
Что делать с большими площадями площадь
Тверська застава, 1939 рік
З появою доступного автомобіля все стало складніше, місця для громадського транспорту і пішоходів все-таки стало не вистачати. Генії транспортного проектування стали грати в розведення потоків і розв’язки, із-за чого багато площі перестали бути доступними для пішоходів в принципі. Найбільш наочний приклад – величезні кола, в центр яких немає жодного переходу, а на обхід цієї площі може піти 10-15 хвилин. Це не просто робить незручним одне конкретне місце міста – це мотивує людей користуватися автомобілем з-за ворожого середовища та потреби в зручності.
Что делать с большими площадями площадь
Стали виявлятися й інші проблеми:
— великий пустир потрібно ремонтувати і чистити, а це досить дорого і складно;
— асфальтові плацы погано впливають на екологію – у спеку з’являються шкідливі випаровування і йде пекельний нагрівання поверхні;
— вода не може йти в грунт і живити вологою місцевість.

Не будемо забувати, що міська земля має цінність і взагалі-то повинна окупатися. У разі великих площ ми маємо величезний простір, на яке йде дуже багато грошей і сил, але яке не дає віддачі в економічному плані. Це не справа. Завдання міста і чиновників – вміло розпоряджатися наявними ресурсами і робити місто зручніше. Тому потрібно великі площі гуманізувати і додати нові функції!
Что делать с большими площадями площадь
головна площа Новосибірська
Для транспорту не потрібно багато місця – це лише здається, що пробка велика і потрібно просто додати ще ряд. Тому машин, автобусів і трамваїв потрібно залишити рівно стільки місця, скільки потрібно. Наприклад, якщо у вас відходить вулиця в два ряди, то не потрібно заводити в неї п’ять смуг – швидше від цього ніхто не поїде. Сніг добре показує реальну потребу в просторі:
Что делать с большими площадями площадь
Ділимо велику площу на багато невеликих напрямних за допомогою острівців безпеки – це дозволяє зробити навігацію та шляхи інтуїтивно зрозуміліше і точніше налаштувати світлофори. Всі рух тепер потрібно зупиняти не на 50 секунд заради переходу людей через величезний плац, а 5 разів за 10 – частина потоку може продовжувати їхати, а ви отримуєте можливість гнучкіше налаштовувати рух. Найчастіше пішоходи взагалі не заважають машин, наприклад, в Москві через Тверську заставу пустили трамвай і пішоходів в існуючу раніше фазу для машин з допомогою правильного зонування.
Что делать с большими площадями площадь
було
Что делать с большими площадями площадь
стало, фото В. Варламова
Не забуваємо, що міські площі – це ще й громадські простору. Треба зробити їх комфортними для жителів і бізнесу. У цей же момент слід згадувати про екологію. Комфортна площа з активностями, бізнесом, деревами та іншими речами добре прикрасять ваше місто. Тепер на ній будуть з’являтися люди не лише раз на рік під час параду або революцій, а практично кожен день.
Что делать с большими площадями площадь
Тула, було
Что делать с большими площадями площадь
Тула, стало
Не забуваємо, що велике порожнє простір впливає на нас так само погано, як монструозная забудова – потрібно знати міру і враховувати поведінку людей. Все-таки потрібен людський масштаб і наповнення. Проведення ярмарків відновлює історичну справедливість і непогано олюднює пустир:
Что делать с большими площадями площадь
Что делать с большими площадями площадь
Дерева дозволяють знизити нагрівання грунту, знижують рівень шуму, очищати повітря, що відводять воду в грунт і знижують навантаження на дощову каналізацію. Так площа починає працювати на всіх городян.
Что делать с большими площадями площадь
Описана вище картина скоріше підійде для центру міста, коли навколо щільна забудова і є потреба у місці для відпочинку і відновлення екосистеми. Якщо ж ми говоримо про спальних районах або містах типу Набережних Човнів, то я б радив забудувати частину площі. Це створить умови для розвитку території, принесе прибуток казні і навіть створить комфортне середовище – пустирів і зелені навколо і так багато, а ось різноманітності житла, нормального вуличного бізнесу і оригінальної архітектури зазвичай немає.
Что делать с большими площадями площадь
Коли мені попався проект з Берліна, де як раз вирішили частина пустиря перетворити в комфортні квартали з життям. Замість восьмишпальтового шосе Грюненштрассе і 350 парковок збираються створити 48 000 м2 забудови: сучасні житлові будинки на 450 квартир з офісами, ресторанами та магазинами. Замість дороги з’являться невеликі вулиці і велодоріжки. Якщо у вас ще є приклади подібних проектів – напишіть в коментарях.
Что делать с большими площадями площадь
Коротше, вимагайте зручні міські площі для всіх жителів!
Что делать с большими площадями площадь