Інструкція з приготування млинців на воді

0
247

Масляну прийнято відзначати протягом тижня перед Великим постом. У 2019 році масляний тиждень починається 4 березня і, звичайно, не обійдеться без традиційних млинців, яких, як відомо, багато не буває.

Млинці на масляну
Кожен день масляного тижня здавна мав свою назву і значення. Понеділок звали «зустріччю». В цей день перший млинець завжди віддавали бідним. У вівторок проходили «загравання» — оглядини наречених і обряди сватання.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Середа — день тещиних млинців. Мати дружини пекла млинці і пригощала ними зятя. Вважалося, що чим багатший її стіл, тим більше теща благоволить до чоловіка своєї дочки. З четверга, або «розгулу» Масляна називалася широкої, люди припиняли будь-яку роботу і цілком віддавалися гулянь.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
У п’ятницю проходили «тещині вечірки» — теща приходила на млинці до молодих, а в суботу — «посиденьки зовиці», коли невістки запрошували зовиць. Отже, на Масницю треба пекти млинці, є самому, пригощати близьких, ходити в гості на млинці, вмочати їх в масло і знову-таки є.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Щоб відсвяткувати Масляну з користю для здоров’я, саме час задуматися, які саме млинці приготувати, щоб від них не залишалися зайві кілограми на талії і відчуття тяжкості в шлунку.
Прості млинці на воді, тонкі і смачні
Всім відомо, що «кашу маслом не зіпсуєш», тому я довго відмовлявся вірити, що вода в рецепті млинців може бути щось краще молока. Але одного разу замінив 50 % молока на воду, і зрозумів, що так виразно смачніше: млинці виходять більш м’якими і пористими, ніж чисто молочні.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Наступним кроком стали тонкі млинці на воді, які готуються без всяких заморочок, ніколи не прилипають до сковороди і відмінно підходять як для солодкої начинки, так і, наприклад, для м’ясний, овочевий або грибний.
Інгредієнти
500 мл води
3 яйця
6 ст. л. (200 г борошна)
2 ч. л. цукру
0,5 ч. л. солі
2 ст. л. рослинної олії
0,5 ч. л. розпушувача
Приготування
Розбий в миску 3 яйця, додаємо сіль і цукор, перемішати. Влий 500 мл теплої води і ще раз перемішати.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Далі додаємо розпушувач і 6 столових ложок борошна з хорошою гіркою. Перемішуємо, поки не вийде рідке тісто без грудочок. Якщо тісто занадто рідке — додай ще ложку борошна.
Додаємо в тісто олію, ще раз перемішайте і залиште постояти 10 хвилин.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Поставте сковороду на середній вогонь, дай нагрітися, змаж шматочком сала і рівномірно розподіли по поверхні сковороди тісто.
Смажимо млинці з двох сторін до золотистого кольору.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Із зазначеної кількості продуктів виходить 15-16 тонких млинчиків діаметром 20 см.
Такі млинці можна їсти зі сметаною, медом, варенням, але дуже добре вони підходять і для несолодкої начинки.
На воді, бюджетно, але моїм домашнім подобається. Приємного апетиту і веселої масниці!
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Як зменшити шкоду від млинців?
Всі погодяться, що млинці — відмінний сніданок. Однак вони не дуже підходять для щоденного меню з-за високої калорійності, надлишкового вмісту цукру і жиру. Надто солодкі або жирні начинки протипоказані при надлишковій масі тіла, цукровому діабеті, а також захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Инструкция по приготовлению блинов на воде кулинария
Здорова альтернатива цукру — фрукти. Щоб зробити блюдо дієтичним і привнести в нього вітаміни і мінерали, використовуй смачні начинки для млинців: чорницю, яблука, банани, журавлину, родзинки, гарбуз або моркву.
Замість звичайної пшеничної муки, рецепти млинців можна використовувати борошняні суміші: додавати ячну, житнє або гречане борошно, вівсяні пластівці або пшоняну крупу. Для приготування млинцевого тесту можна використовувати маложирное молоко або сироватку, маслянку, суміш молока і води, а також звести до мінімуму вміст солі і цукру.
Млинці на воді для тебе занадто прості? Спробуй королеву млинців — млинцеву запіканку! Якщо додати до звичайних млинців ніжну начинку, а потім запекти під соусом бешамель, то з повсякденного страви вони перетворюються на справжній шедевр.
Хто не любить їсти смачні млинці c різноманітними начинками? А ось готувати їх люблять не всі. Слідуючи цим розумним порадам, ти забудеш, що таке «млинець комом»! Читай і запам’ятовуй.
Масляна — це не тільки млинці, але і незвичайні народні традиції. Ми підготували список того, що ні в якому разі не можна робити на Масницю.