Художник побудував для своєї мами будинок-куля

0
340

Він виглядає як НЛО і дозволяє економити на комуналці

Іван Мазуренко — архітектор без освіти. Кілька років тому початківець фізик Мазуренко, а потім — художник Іван Дыркин, захопився романтичною ідеєю повітроплавання. Але побудувати величезний дирижабль йому так і не вдалося. Зате у приватному секторі неподалік від Новосибірська з’явилося незвичайне сферичне будова.
Наприкінці 2018 року Іван закінчив внутрішню обробку будинку-півсфери, в якому вже кілька років живе його мама, а в цьому році планує завершити обробку зовні.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
Іван Мазуренко — архітектор без освіти. Коли починав вчитися на фізика. Потім захоплювався фотографією і сучасним мистецтвом і став Іваном Дыркиным. Останнім часом будує купольні або сферичні споруди. Про будинках Мазуренко знають фахівці-куполостроители по всьому світу. У 2012 році його сферичний будинок потрапив у шорт-лист найцікавіших проектів дерев’яного домобудівництва престижної російської премії «Архиwood».
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
З ідеєю побудувати купольний будинок, або, як його ще називають, «геодезик» — у Мазуренко пов’язана романтична історія. Одного разу він вирішив спорудити величезний вакуумний дирижабль, але не міг створити потрібну геодезичну оболонку. Вивчаючи цю тему, Іван поступово відійшов від ідеї повітроплавання і задумався про будівництво сферичного будинку.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
«Тим часом розвалювався будинок моєї мами, який стоїть по сусідству. І мама сказала, що його потрібно ремонтувати. А я їй: «Давай побудуємо новий будинок. Я багато чого дізнався: є ідея будувати купольні будинки». І мама сказала: «Класно». Таким чином, від ідеї повітроплавання і прийшов до архітектури», — розповів Іван Мазуренко.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
Про своє бажання побудувати сферичний будинок Мазуренко Іван розповів двом архітекторам новосибірської Архітектурної академії. Один, згадав Іван, мало не покрутив пальцем біля скроні: не треба займатися дурницями, а краще будувати звичайний будинок. Інший же, навпаки, підбадьорив молодого ентузіаста. Через кілька років уже визнаний архітектор Мазуренко прийшов до другого з пляшкою коньяку і вдячністю за давнє напуття.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
«Цей будинок був одним з перших подібних у Росії. Спочатку у мене вийшла промашка з геометрією. Я винайшов свій з’єднувальний вузол, а він виявився неточним. Я коли почав збирати [дім], якісь ребра не з’єднувалися між собою: каркас не збирається. Я схопився за голову і два дні був у розпачі: були ж уже вкладено і ресурси, і енергія. Але потім зрозумів, у чому була помилка, і зробив перерахунок», — розповів Мазуренко про найважчому етапі роботи над будинком-геодезиком.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
В усьому світі такими конструкціями, уточнив Іван, займаються небагато: є компанія в США, є в Європі. Новосибірський купольний будинок зібраний за принципом конструктора: з окремих блоків, скріплених особливими вузлами. Їх теж придумав сам Мазуренко. Каже, що вийшло виготовити кріплення дешевше, ніж американські. Якщо комплект кріплень для панелей сферичного будинку з США коштує 15 тисяч доларів, то наш — тисячу. Самі ж панелі складаються з фанери, спеціального утеплювача і гідроізоляції.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
Незвичайний будинок з’явився в 2013 році в районі Лесоперевалки. Мазуренко стверджує, що будинок перед звичайним має ряд переваг. На обігрів сферичного будинку потрібно менше енергії. При площі приміщення в 50 кв. м на всі электрорасходы — опалення, гарячу воду, побутові прилади — в зимовий місяць витрачається близько 2500 рублів. Влітку — в три рази менше. Коли ж використовується дров’яна піч, то витрати зменшуються.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
Єдиний простір, що відокремлена від решти, — туалет з душем. Та невелика шафа у вигляді перегородки, що відділяє вхід від кухонних столів. До витрат за електрику раз у рік додається близько 2000 рублів на очищення ємності під туалетом і плюс стандартна оплата централізованого водопроводу
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
Що ще відрізняє купольний будинок від дому з кутами, так це незвичайна акустика. У різних місцях споруди голоси звучать по-різному: де-то тихіше, де-то голосніше. У центрі ж — під самим куполом — говорить чує від своєї мови відлуння, в той час як інші не помічають такого ефекту. Вважається, що і енергетика в таких будовах особлива.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
Мазуренко іван розповів, що колись у нього була ідея розмістити на стелі-куполі, висота якого близько 5 м, світловідбиваючу поверхню, щоб можна було встановити спеціальну апаратуру і влаштовувати вистави, подібні до тих, що бувають у планетаріях. «Звичайно це все вимагає великих ресурсів. Можливо, поекспериментуйте на якому-небудь іншому об’єкті. А так хотів, щоб у мене тут хмари літали, пурхали ангели», — засміявся Іван.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
У геодезик вміщається компанія з 30-40 осіб. Зазвичай стільки тут збирається на музичних «джемах», які періодично організовує Іван. Музиканти надихаються незвичайної акустикою, а інші, зазначає господиня будинку Людмила Матвіївна Мазуренко, стверджують, що заряджаються тут особливою енергією.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
«Коли я сюди заселялася, мені принесли ліжко. Але я відмовилася. Вирішила, що такий варіант мене більше влаштовує. У мене 3 кв. м теплої підлоги — як піч. Під килимом лежить ось цей південнокорейський утеплювач. Я розстеляю постіль: мені тепло і зручно. Спочатку, коли до нас приходили люди, всі ж звикли до квартир-клітинках, то запитували: «У тебе другий поверх буде?». А зараз всі раді такому великому простору: багато повітря», — розповіла Людмила Матвіївна.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
У Росії будинків-геодезиков і тентових куполів «від Мазуренко» побудовано вже близько тридцяти штук. Є такі споруди в Новосибірській області, на Алтаї, в Алтайському краї, Краснодарі, Сочі, Геленджікском районі, на Сахаліні, в Шерегеше… Житлових будинків з них — близько десятка. Решта — туристичні об’єкти, приватні музеї і т. п.
Художник построил для своей мамы дом-шар интересное
Зараз Іван Мазуренко керує компанією Neodome, яка випускає купольні будинки та комплектуючі для їх складання. Основну ставку, зауважив Іван, його фірма робить на дачні будиночки. Такий «конструктор» за 550 тисяч рублів дозволяє самостійно зібрати на дачній ділянці сферичний будинок площею 30 кв. м. Навесні Іван Мазуренко почне будівництво Будинку звуку Світу в парку, який з 2018 року зводиться в районі селища Жовтневий Мошковського району Новосибірської області.