45 продуктів з Білорусі, за які не соромно

0
274


45 продуктів з Білорусі, за які не соромно
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Редакція видання KYKY склала рейтинг товарів білоруського виробництва, якими республіка може пишатися: це і різні продукти, і алкоголь, і шкіряні портупеї, і навіть презервативи.
Лидские кеди
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Ці дешеві кеди носили ще наші мами. Виглядають вони дивно — ніби всі світові виробники спортивного взуття випадково закрили на складі свій товар, а вночі він чарівним чином ожив, «одружився» і до ранку розмножився, подібно диким кроликам. Дитя цього п’яного злягання вирішили назвати жіночим ім’ям, що походить від назви регіону в Малій Азії, раніше відомого як Мэония. Якщо б кеди були мэониками, було б ще смішніше, але на сьогоднішній день це смугасте диво все ж гордо носить ім’я «лидские кеди, доля хіпстера». Якщо ви не забобонні щодо двох смужок, сміливо поєднуйте їх навіть з вечірніми нарядами.
Брестські шкарпетки
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Технологи з Бреста надивилися на досвід Happy Socks і нарешті стали робити яскраві шкарпетки. Деякі з них навіть стали влаштовувати в банки, так що тепер їх вже не так ганебно і дарувати на гендерні свята. Тим більше що чиясь світла голова додумалася в одну з банок класти не два, а три носка, де останній не зайвий, а запасний. Доречність білоруської вишиванки на носках досі викликає серед «свядомых» баталії — ну нехай і вони будуть, для різноманіття дикої природи шкарпеткової промисловості.
Пальто від Elema
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Ті часи, коли Elema шила страшні бушлати, на щастя, канули в Лету. Більш того, в 2015 році креативним директором бренду став модельєр Іван Айплатов. Через рік він з цієї посади пішов, а стиль залишився. Правда, коштують пальто від Elema не три копійки, але і виглядають більш ніж пристойно.
Вулична одяг від LSTR Adzieńnie
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Одяг, в якій усі ходять і яка позиціонує себе як беларускаўмоная. Хіпстери на чолі з NaviBand надягають «Не загаснуць зоркі ў небі», змагары — «Я нарадзіўся тут» і «Погоню», просто міські хлопці форсят в свитшотах з Янкою Купалою, зубрами або легендарним Пацей-Вацей.
Машинна вишивка від Fainy.by
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Свитшоты з машинною вишивкою, яка не гірше ручний, але дешевше. Милі і міцні снігурі і горобина. І навіть олені. Але не ті, які паркуються відразу на два місця, а нормальні новорічні светри.
Пуховики СITYDZEN
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Нормальній людині в таку погоду хочеться загорнутися в ковдру, взяти в кухоль ароматний чай і отримати від цього задоволення, дивлячись у вікно і не виходячи з дому. Мінські дизайнери придумали, як змусити вас не «ванильничать», а піти і подихати свіжим і корисним повітрям. Стильні пуховики-одеялки, в яких можна не мерзнути і бути модним, при цьому нітрохи не поступаються за своїми технічними характеристиками важким і часто дорогих шуб, — це CITYDZEN.
Сукні та костюми від KRASA
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Ще один беларускаўмоны бренд. Сукні для справжніх леді. Сукні-піджаки, сукні-сорочки, плаття з воланами і рукавами «летюча миша» міцно влаштувалися в гардеробах білоруських модниць. Тепер KRASA взялася ще й за випуск костюмів. Днями відкривається ще кілька магазинів, хлопці розширюються і чекають не тільки покупців, але і працівників. Що сказати, молодці.
Сумки від Astra Design
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Нарешті у нас з’явилася своя сумка «Біркін». На Заході сумки з незвичайним дизайном або розписані вручну вже давно є речами статусними. Одна наша співвітчизниця подумала не тільки про це, але і про те, що пора розбивати эйджистские стереотипи, так і створила компанію, яка робить незвичайні рюкзаки та сумки «зухвалі і суничні». І це подвійно радісно, Білорусі давно пора було обзавестися своєю власною «вічної мадемуазель Коко».
Свитшоты з лелеками Ольги Кардаш
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
«Всі речі я перевіряю на собі: як що носиться, стирається. Мій одяг можна експлуатувати довго. Купуючи один світшот, людина може знайти як мінімум п’ять причин його надіти». Колекцію з лелеками Ольга випустила пару років тому, але її досі все пам’ятає і так само хочуть. Мабуть, ці свитшоты можна назвати своєрідною нашої Chanel № 5.
Фарбована рослинами одяг від PoetKa
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Екобренд — одяг та аксесуари, пофарбовані рослинами (квітами, ягодами, листям). Це трудомісткий процес, на фарбування одного сукні може піти до місяця. Вироби фарбуються в кілька етапів: спочатку фон — настоями рослин, при цьому він може бути з різних видів сировини і забарвлюватися теж поетапно. Далі на тканину наносяться відбитки рослин, і вона в скрученому вигляді виварюється від трьох до п’яти годин. Шанс зустріти таку ж сукню, як у вас, дорівнює 0,00%. Просто подумайте про власної неповторності.
Портупеї від Killtoday
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Killtoday — це секс в білоруській моді. Сумки, рюкзаки, нашийники, бондажи та інші аксесуари від дизайнера марки Мілани Хасиневич біса гарячі і впізнавані. Особливе місце тут слід залишити для портупей, за які бренд і люблять. У нашого директора Саші Романової є така, і, коли вона в неї приходить в редакцію, журналісти і менеджери раптово починають працювати в два рази швидше і ефективніше. Причину цього явища нам пояснити важко, але факт залишається фактом.
Білоруський бальзам
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Стандартний подарунок гостям столиці, у складі якого 22 лікарських і ароматичних рослин: кориця, імбир, гвоздика, соснові бруньки та багато інших. Невідомо, де саме в білоруських широтах виростають деякі інгредієнти, але залишимо це на совісті виробника. Лейте бальзам в помірних кількостях в чай, кава, морозиво і навіть деякі більш серйозні напої і насолоджуйтеся своєрідним ароматом і смаком. Для лінивих є простий коктейль, коли по барній ложці на дно келиха наливається одна частина бальзаму, а зверху — дві частини тоніка. Називається він досить загадково — «Коли вона» і, судячи з усього, за задумом творців, повертає нас у віршований світ робота Вертера з дитячого кінофільму «Гостя з майбутнього».
Бобруйський зефір
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Ще один обов’язковий пункт, яким треба нагодувати іноземця, від бобруйської фабрики «Червоний харчовик». Тому що той, що в шоколаді, «Характерник» — це практично наш легендарний полоцький князь Всеслав, тільки зефір. У будь-якому випадку без чаклунства тут не обійшлося — спробувавши раз, ніхто більше не може є інший зефір.
Маркетологи фабрики зробили сильний хід, випустивши «Перший бобруйський зефір з посипанням з маци». Він настільки кошерний, що навіть на упаковці, крім написів на івриті, є відсилання до ВІА Beatles, які таки вже переходять з музичними інструментами по переходу на зелений сигнал світлофора, не порушуючи ПДР. Діти лейтенанта Шмідта були б у захваті від такого душевного продукту, виготовленого в прекрасному высококультурном місці.
Моцарелла Bonfesto Туровського молочного комбінату
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
М’які і напівтверді сири, що випускаються за італійською технологією брендом Bonfesto, з певною поправкою на вітер можна назвати гідною реплікою дорогих молочних продуктів. Відмінна риса продукції — дуже модний дизайн упаковки. Можемо, коли захочемо.
Глазурований сирок «Беллакт»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Хто постарше, пам’ятає, що ідеальним вихідним днем маленького мінчанина був похід в кафе «Казковий замок» біля Ботанічного саду, де кожному належало по два глазуровані сирки. Нічого смачнішого на світі не було вмісту, який ви діставали з паперу та фольги. Тоді ми ще не оперували категоріями на кшталт «не сухий, ідеальний по вологості» і не знали, що можна робити сирки гігантського розміру, без затій іменувати їх тістечками, та ще й з додатковою начинкою всередині. І добре. Дай дитині минулого століття такий десерт з вафлею і чорницею — зійшов би з розуму. Нехай зараз їсть, коли розпещеність колишніх відвідувачів «Казкового замку» досягла потрібної концентрації.
Журавлина в цукровій пудрі з Глибокої
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Компанія «Аржаница», що займається обробкою ягід, змішавши цукрову пудру, картопляний крохмаль і свіжу журавлину, зробила дивний і автентичний продукт, в 100 грамах якого 68 грамів вуглеводів і 260 калорій. Якщо хтось припускає, що це можна з’їсти за один присід, — він дуже сильно помиляється. Радість ця довгограюча. А враховуючи, що упаковка та сама насолода витримані в червоно-білих тонах, ще й патріотична. Жыве наша журавлина.
Рогачевская згущене молоко
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Згущене молоко, знайома з дитинства. Брежнєва ми всі забули, а ось що випускається при ньому рогачевскую згущене молоко не забудемо ніколи. Остерігайтеся підробок. Підходить для прошарування тортів, намазування на млинці, добавки в каву. Але смачніше всього ця згущене молоко, якщо зашторити вікна, щільно зачинити двері, розстебнути верхній гудзик штанів — і прямо з банки є її в гордій самоті. Та ні, не злипнеться!
Сир з гуньбою «Армель»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Пружанський молочний комбінат варить сир, який складно назвати білоруським. І якщо 90% їх пармезану зі свистом забирає російський споживач через продовольчого ембарго, то на мінські, брестські і пружанские прилавки потрапляє «Армель». Довго він там не залежується, так як наша людина швидко розкусив цей чудовий сир. Рослина пажитник (по-індійськи шамбала) — це біологічно активна добавка, що поліпшує засвоюваність продукту і благотворно впливає на обмін речовин і травлення. За смаком — чисто волоський горіх, який, на відміну від пажитника, у нас не росте. «Армель» хороший сніданок з кавою або чаєм, так само як і на вечерю з червоним сухим.
М’ясо від «Галереї смаку»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Холдинг з Заріччя пишається власними птахофабрикою і м’ясокомбінатом: це дозволяє йому випускати чисте м’ясо, без ГМО, глютену, антибіотиків, фосфатів, сої, стимуляторів відгодівлі і методів генної інженерії. Таке м’ясо належить до спеціалізованого (дитячому) харчування та корисно абсолютно всім. Другий рік тут вирощують качку французької м’ясної породи Мулард — так, тепер у Білорусі є свій фуа-гра. А ковбаса фует не сильно відрізняється від іспанської, за якою доведеться їхати в Вільнюс. До того ж сайт компанії рясніє рецептами, після яких у вас може з’явитися французький акцент».
Хліб Іллі Прохорова
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Приклад того, як зробити хобі справою життя. Маркетолог Ілля пек круасани у вільний від основної роботи час, але друзів, що приходять на запах ароматної здоби, ставало все більше, і в певний момент йому набридло слухати, як Мінську не вистачає справжньої буланжері, і він узяв та й відкрив «за лазнею» свій невеликий цех. Тепер на все той же запах з’їжджаються автомобілі зі всього міста: випічка дійсно професійна і незвичайна. Хто не знає «секретного адреси», нехай не засмучується: продукція Прохорова продається і на вулиці Карла Маркса у винному магазині Wine & Spirits.
Білкові продукти від Exponenta
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Кисломолочний продукт, збагачений білком, проводиться в місті Гірки і давно вже не потребує представлення. Він став вірним другом всіх зожников, постійним супутником автомобілістів та інших активних громадян, які ведуть неоседлый спосіб життя. Крім корисних властивостей і відмінних смаків, хотілося б відзначити продуману упаковку: «непроливайку» на стаканчику і щільно закриту кришку.
Яблучний сік
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Абсолютно натуральний, стовідсотковий, прямого віджиму невідновлений сік, наче з бабусиної соковижималки. І такого ж обсягу — три або п’ять літрів. Тільки тепер улюблена бабуся може не турбуватися закрутками: за неї все зробив ТОВ «Эпллайн» в селі Засковичи Мінської області, навіть додав краник для більшої зручності. Відмінна знахідка для тих, хто не хоче давати дитині хімію. Купити можна в «Короні».
Шоколад Impresso від «Спартака»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Ми звикли, що наш шоколад несмачний, нудотний і жирний — а цей крутий, практично як бельгійський. Особливий вибір редакції KYKY припав на той, що зі смаком кави. Ми його навіть можемо їсти, запиваючи кавою — так він нам подобається.
Цукерки «Заодно» від «Коммунарки»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Конкурент гомельського «Спартака», столична «Комунарка», теж не жує нугу, а взяла і випустила в досить пристойних упаковках даний праліне з різними начинками. Варто відзначити дизайн номерних коробочок з солодощами, на них розпалюються неабиякі пристрасті: ось МНС знімає з дерева котика, ось школярки в білих фартухах входять у нове, доросле життя, ось офісні працівники роблять селфи на чиємусь дні народження. Що робить хлопець з ноутбуком на колінах, двома гейшами і однієї пандою на задньому плані, ми не знаємо, але всередині цієї упаковки цукерки з вишнею.
Сметана «Брест-Литовська»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Дуже густа і ніжна сметана з нормалізованих вершків і закваски. З рекламною кампанією ще одного дітища «Савушкіна продукту» вийшов конфуз. На упаковці ми бачимо залізничний вокзал, а зверху стоїть дата 1795 — вокзал у місті був відкритий у 1886 році. На заході був присутній цар Олександр III з родиною. А 1795 рік — це третій поділ Речі Посполитої, внаслідок якого вона припинила своє існування, місто Берестя був перейменований в Брест-Литовську і перейшов під владу Російської імперії. Власне, у ньому-то і був побудований вокзал, звідки йшли поїзда в Париж і де на вокзалі в закладі громадського харчування невдалий пасажир так захопився дегустацією сметани «Брест-Литовська», що не потрапив в місто, який Ернест Хемінгуей називав «свято, яке завжди з тобою». Втім, його це анітрохи не засмутило.
Karol Jan від «Аливарии»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Лінійка пива, схожа на дві сторони сили: світле і темне. Навіть рекомендують пити їх з різних за формою келихів: світле — з «тюльпанів», темний — з «рупорів». Варять це пиво з оригінальним європейськими рецептами (так кажуть ті, хто варить): світле пиво в бельгійському стилі Blonde і традиційне німецьке темне пиво Dunkel. А вже до якої з сторін примкнути — кожен вирішує для себе сам.
«Менскае Лидскае»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Лімітована серія Менскае від компанії «Лідське пиво» створена на честь 950-річчя Мінська. Вона складається з трьох сортів, кожний з яких пов’язаний з важливою датою в історії столиці. «Менскае 1067» (європейський світлий лагер) — перший продукт з серії, який названий по першій згадці Мінська в «Повісті тимчасових років». Другий сорт — «Менскае 1499», класичний світлий лагер, чия назва нагадує про важливому для Мінська подію, отримання Магдебурзького права, яке давало місту право на самоврядування. Третій сорт — «Менскае 1918» (класичний європейський світлий лагер) — нагадує нам про те, що 25 березня 1918 року була підписана третя Статутна грамота ради Всебелорусского конгресу. Цей документ проголошував незалежність Білоруської Народної Республіки.
Імперський стаут «Цмок»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Компанія Trye Beer, мабуть, перша крафтовий пивоварна компанія, якій вдалося вийти на ринок не тільки барів, але і магазинних полиць. При цьому в найменуваннях свого пива хлопці використовують білоруський фольклор, історію, міфологію і поезію. Важко було вибрати щось одне з продуктів, що використовують виключно білоруські інгредієнти, але в результаті ми зупинилися на темно-рубіновий імперському стаут. Адже «цмок» — дракон у білоруській міфології, на відміну від західноєвропейського, не ворожий людині.
Синя лінійка від «БульбашЪ»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Продукцію «БульбашЪ» ми бачили на полицях магазинів Естонії, а жителі цієї країни, за міжнародною статистикою, знають толк саме в горілці. Лінійка продукції заводу величезна, але, за загальним визнанням, синя експортна пляшка сама крута. А вже які авторські коктейлі на основі «БульбашЪ» можна приготувати — запитайте у Антона Мартопляса, бартендера мінського BarDuck, який став їх амбасадором.
Морепродукти від John Dory
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Якщо хто не помітив, як у Білорусі немає моря. Це не тільки ускладнює туризм в країні, але і не дозволяє білорусу повною мірою насолодитися рибою і морепродуктами. Принаймні, так було до появи на ринку постачальника John Dory. Мабуть, на сьогоднішній день це єдиний постачальник у Мінську свіжої нормальної риби, яка ще чотири дні тому перебувала в рідній стихії. Якщо вам захотілося отримати устриць або каракатиць, не виходячи з дому, для цього є сайт, який з завчасного замовлення може надати ексклюзивну поставку «поза асортименту». А тепер уявіть, як працівники John Dory бігають по Алясці і відбирають для вас особливого лосося у злючих ведмеді-грізлі. Жарт.
М’ясо для веганів від MonkeyFood
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Перший фастфуд для веганів. Незвичайний, тому кльовий. Іншим не завжди смачно, тому що хочеться не вирощеного на рослинному пшеничного білку м’яса, але для веганів є навіть бургер «Грінвіч»: веганську м’ясо, шпинатовий кетчуп, салатний лист, маринована цибуля, огірок і пишна булочка. Ще тут вам можуть зібрати обід в бокс. Той, де, крім медальйонів фалафеля або псевдомяса, є ароматний плов з нутом і традиційними східними спеціями, навіть самого запеклого м’ясоїда змусить сказати: «О, це добре!»
Туш XXL Luxvisage
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Зоряний час цієї туші настав, коли її протестувала Евеліна Хромченко з «Модного вироку». Багато діви беззаперечно вірять цій іконі стилю, чий вердикт — закон. На деякий час туш просто зникла з продажу: розкупили. Втім, зараз все нормально: купуєш відверто недорогий продукт високої якості. Підсохла? Пішла і купила нову. Це не косметика від кутюр, яку викинути рука не піднімається — і тоді дівчата починають реанімаційні дії з крапельками дистильованої води або засобу для видалення макіяжу з очей: це тому, що до сліз, в прямому сенсі цього слова, шкода витрачених євро.
Матові блиски для губ Pin Up Luxvisage
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Їх швидше можна назвати рідкими матовими помадами. Любителькам бюджетних замін гучних продуктів буде складно пройти повз колірної палітри з поетичними назвами аж 19 тонів. Оксамитові, не липкі, стійкі і знову ж таки — не підійшов відтінок — віддай подружці або втрать на дні сумки.
Хайлайтер BelorDesign Incredble Hollywood із серії Smart girl
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Користувачки цього недорогого хайлатера відзначають, що він сяє дуже делікатно і ніжно, при цьому дуже стійкий і універсального відтінку. Найбільш просунуті б’юті-блогери і візажисти його використовують ще і в якості тіней. Ну а що, якщо граммовка така, що її вистачить на три покоління модниць, і можна передавати засіб від бабусі до правнучки.
Маски для волосся Belita в «відрах»
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
В середньому за чотири білоруських рубля (112 рублів) ви отримуєте на руки півкіло маски для волосся. Хочеш — волосся маж, хочеш — яєчню смаж (насправді немає). Останнім робити не варто, варто згадати, що Revivor — безумовний мастхев у ванних кімнатах ще з 90-х років минулого століття. З тих пір півкілограмових банок бальзамів і масок для волосся на полицях магазинів прибуло — вибирай будь-яку, вони всі хороші.
Маска для обличчя від Belkosmex
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
У відрядженні немає нічого краще, ніж на 20 хвилин покласти на обличчя ці «ганчірочки» і далі кинутися в трудовій бій. Швидко, надійно, зручно. Коштує близько двох білоруських рублів (56 рублів), на відміну від брендових «тіпсів». Можливо, це самообман і намазування з наступним змиванням маски з тюбика набагато ефективніше, але у наш стрімко летить час «ганчірочки» незамінні. І біса приємні.
Органіка для обличчя від Sativa
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Ентузіасти Віктор і Світлана Гапоненко, біохіміки за освітою, спочатку експериментували зі створенням кремів для себе, але потім так захопилися, що це вилилося у виробництво в селі Жажелке Смолевичского району. Скажімо чесно, продукція виходить недешева, але зворотне було б дивно: невелике виробництво використовує активні компоненти останнього покоління, дорогу упаковку з дозаторами і постійно намагається вдосконалювати свої «номерні» лінійки органічної косметики. Це ще не явний люкс, але серед білоруських засобів найвищий ціновий сегмент.
Якщо на сайті провести індивідуальний підбір продуктів по своїм вимогам, то промахнутися з подальшою купівлею навряд чи вдасться: усі серії настільки гарні, що важко виділити одну. Зізнаємося чесно: косметика може просто не підійти вашій шкірі, але таке може трапитися з будь-яким продуктом, не тільки цієї марки.
Прикраси від ZORKA
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Найбільший виробник ювелірних виробів в Білорусі зробив ставку на європейські тенденції в ювелірному дизайні, набрав команду молодих дизайнерів і став випускати колекції, які вже не назвеш колгоспними. В асортименті — прикраси для молоді, дітей (з кольоровою емаллю), чоловіків і жінок як класичного, так і оригінального дизайну, кращі друзі дівчат зі структурованого вуглецю і вироби релігійної тематики. У виробництві використовують італійську лігатуру з холодним відтінком рожевого кольору, який став їх фірмовим знаком, і золото міністерства фінансів Республіки Білорусь. А ви питаєте, куди останнім поділося. ZORKA ставить своєю метою випускати по дві новинки в день, без вихідних і свят, тобто навіть якщо кому-то в голову спаде повісити на шию підвіску у вигляді Джесіки Реббіт з фільму «Хто підставив кролика Роджера», то в ZORKA і таке знайдеться.
Посуд від Moonceramic
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Ще один приклад того, як захоплення з’єднує долі. Наталія та Віктор Бердниковы познайомилися завдяки кераміці і тепер обпалюють горщики як боги. Їх чашки з кумедними лисичками і ведмедиками не застоюються на полицях магазинів. Ця продукція — ще один плювок в душу венеціанців і іспанців: наші нітрохи не гірше, а десь навіть і краще.
Презервативи Indigo
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
«Сучасний і стильний дизайн упаковки працює на ваш імідж», — написано на сайті виробника. Упаковка і справді виглядає незвично — як пачки тонких сигарет. До того ж виробник прямо свято вірить у пристрасність наших співвітчизників: у стандартній упаковці п’ять штук презервативів замість стандартних трьох. А для «справжніх» закоханих є пропозиція по 15 і 30 штук, де зустрічаються всі смаки відразу (банан, апельсин, вишня, полуниця, яблуко), а також всі структурні поверхні в одній упаковці (з ребрами і точками, тільки з ребрами, тільки з точками). Соромно, громадяни, підводити компанію «Фармин» — доведемо, що ми цілком собі Indigo. Імідж ніщо — любов!
Органічний лубрикант від Еѕка
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Це те, над чим сміявся весь білоруський інтернет торік, хоча на упаковці такого слова немає. «Для любові» є, а «шмаравідла» немає. Катерина і Ілля Будовы в серпні 2016 року вирішили відкрити сімейний бізнес по виробництву першого білоруського лубриканта, тобто мастила для сексу. Вона на 98% складається з натуральних компонентів. Витративши близько року на розробку рецептури, підприємлива пара викинула на ринок два продукту: водній та масляній основі. Взагалі-то далеко не в кожній аптеці або косметичному магазині можна їх купити, а для самих сором’язливих є онлайн-замовлення. Але, що цікаво, найбільша частина продукції чомусь їде в Росію.
Барановицький льон
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Тепер у Бразилії буде не тільки карнавал і однойменна епіляція — там можна буде придбати товари з білоруського льону та інших тканин, які виробляють в «Барановичском виробничому бавовняному об’єднання». Коли думаєш, що Жизель Бундхен і Адріана Ліма витирають свої обличчя і тіла нашими рушниками, відчуваєш себе прямо так, ніби сам їх помацав.
Речицкие рушники
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Зупиняючись в пристойних готелях за кордоном, ми кожен раз охаем і ахаем, які ж у них чудові рушники, халати, скатертини. Особи, не обтяжені моральними принципами, ще й намагаються забрати з собою ці рушничок купуються «на пам’ять». Гарна новина: це більше ні до чого, «Речицький текстиль» навчився робити те ж саме на наших виробничих потужностях. Не треба більше ганьбитися, дорогі туристи з Білорусі. Ми й самі з вусами — вірніше, з пухнастими махровими виробами.
Неманское скло
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Якщо хтось думає, що наші склодуви гірше муранских майстрів, то він помиляється. Склозавод Німан давно освоїв і кольорове, і фігурне, і скло ручної роботи. Один ресторатор вже давно видає декантери (графини для вина) з Березівки за привезені з Італії, а відомий письменник не розлучається з іменним пивним келихом у вигляді оголеної жіночої фігури.
Пачакун
45 продуктов из Беларуси, за которые не стыдно
Білоруська фабрика іграшок «Мальвіна» з Клецка вчасно збагнула, що на істерії навколо Ждуна з голландського міста Лейдена нерозумно не зробити власного «страждальця». Чого чекати-то? Перша партія розлетілася зі швидкістю світла. У великих універмагах столиці продавці в зошити записували чергу за «Пачакуном», а після обдзвонювали білоруських покупців-«ждунов», коли іграшки були в наявності. А якщо хтось ще не обзавівся нашим білоруським мемом, це можна зробити сьогодні вже без черг і реєстрації.