Число, що править світом

0
180


25 травня весь світ відзначає День рушники як день пам’яті відомого британського письменника, автора гумористичних фантастичних творів Дугласа Адамса, який першим у світі звернув увагу на число 42.
У культовому романі «Путівник для подорожуючих автостопом по Галактиці» дається відповідь на головне питання життя, Всесвіту і всього такого» (англ. The Ultimate Question of Life, the Universe and Everything). Цей відповідь повинен був вирішити всі існуючі в світі нагальні проблеми. Спеціально створений найпотужніший у Всесвіті суперкомп’ютер шукав його в процесі семи з половиною мільйонів років безперервних обчислень, і його чекали всі розумні раси. Коли ця відповідь була нарешті отримано, він свідчив: «42».
Дійсно це число настільки важливо, могутня і загадково, або ж це всього лише пустопорожні вигадки письменника-фантаста? Не будемо слухати шарлатанів від нумерології, а звернемося до незаперечних фактів, якими пронизана вся наша життя.
Почнемо зі Всесвітом. Голландський астроном Йорг Рахен (Jorg Rachen), бере участь в проекті космічної обсерваторії «Планк», і німецький філософ Уте Гахлингс (Ute Gahlings) опублікували роботу, в якій зазначається, що основні параметри стандартної космологічної моделі можуть бути отримані з комбінування всього лише трьох чисел: 23, 42 і числа Пі.
Автори сформулювали концепцію, яку назвали конспірологічній космологією, оскільки виявлені ним закономірності наштовхнули їх на думку, що основні параметри нашого Всесвіту не випадкові, а задані якимись вищими силами, причетними до її створення.
Строго кажучи, сучасна астрофізика досить впевнено простежує історію Всесвіту практично до самого моменту Великого вибуху, який дав їй початок. Однак що було до цього (якщо, звичайно, можна вжити термін «до цього», бо час як таке в нашому розумінні тоді не існувало), ми не знаємо. І у нас просто немає ні фізичних, ні методологічних інструментів це дізнатися. Більш того, фізика і астрофізика здатні відповісти на питання «Як?». З питанням «Чому?» — набагато складніше.
Чому такі фундаментальні константи, як постійна Планка або заряд електрона, мають саме такі, а не інші значення? Чому швидкість світла в вакуумі становить саме 300 тис. км/с? У космології існує так званий антропний принцип, згідно з яким безглуздо шукати пояснення деяких особливостей спостережуваного нами Всесвіту; вони саме такі просто тому, що нас попало з’явитися саме у Всесвіті як раз з такими властивостями. А інших всесвітів з іншими характеристиками ми просто не бачимо (необхідно сказати, що в останні два десятиліття з’явилося досить багато теоретичних робіт, на повному серйозі досліджують можливість множинності всесвітів).
Що ж до питання «Навіщо?», то ніякі природні науки в принципі не здатні дати на нього відповіді, — він належить до компетенції філософії. Навіщо була створена Всесвіт, якщо вона була створена? У різних філософів і теологів є безліч варіантів відповіді.
Число, правящее миром доказательства
Між тим ніякі відомі на сьогоднішній день науці факти зовсім не суперечать гіпотезі, ніби вона була створена в результаті цілеспрямованого акту творіння, хоча немає і доказів зворотного. Знаменитий британський астрофізик Стівен Хокінг, багато років прикутий до інвалідного крісла, в даний час працює над створенням всеосяжної «М-теорії», або «Теорії всього», покликана заповнити прогалини, залишені теорією суперструн і загальною теорією відносності Ейнштейна. В свій час Він прийшов до висновку, що для запуску процесу формування нашого Всесвіту Бог (або якась всемогутня, за нашими мірками, розумна сила, яку ми могли б так називати) зовсім не обов’язковий.
Тим не менш нещодавно Bank of America Merrill Lynch в інформаційній записці для своїх клієнтів висунув теорію, ніби з імовірністю від 20% до 50% вся наша Всесвіт і людство зокрема є об’єктом комп’ютерного моделювання, тобто існують у своєрідній матриці, і це не було першоквітневим жартом. Ілон Маск більш категоричний: згідно з його точки зору, шанс на те, що ми існуємо в об’єктивній реальності, не перевищує одного на кілька мільярдів.
Отже, в чому полягає «конспірологічна космогонія» Рахена і Гахлингса?
Автори починають з визначення набору основних конспірологічних постійних. В першу чергу вони виділяють число 23, дорівнює сумі трьох послідовних простих чисел: 5+7+11. Крім того, це єдине ціле число, яке знаходиться в інтервалі від Пі в ступені e (~22.4) до e в Пі ступеня (~23.1).
Число, правящее миром доказательства
Наступне виділяється ними число — 42. Якщо записати його в двійковій системі числення, то вийде 101010 — пара 10 три рази, — що веде до числа 23. Комбінуючи ці два числа з числом Пі, виявляється, можна отримати набір основних параметрів сучасної космологічної моделі. Наприклад, частка баріонної речовини у Всесвіті — 42/1000 від загальної кількості матерії. Значення постійної Хаббла, що характеризує швидкість розширення Всесвіту H0=72 (км/c)/Мпк, майже дорівнює 23*Пі. Частка темної матерії — 23 відсотка, а частка загадкової темної енергії — 72 відсотки від всієї гравітаційної енергії Всесвіту, що знову ж одно 23*Пі.
Твір 23*42=966, названа авторами суперконспирологической постійної, явно відповідає величині 0,966, близькою до показника спектру початкових збурень густини матерії, яка, як показали результати місії «Планк», дещо відрізняється від одиниці.
Автори приходять до висновку, що такого роду збігу навряд чи є випадковими і що наша Всесвіт була створена якоїсь розумною силою, або Всесвіту в звичайному розумінні цього слова взагалі не існує і весь світ не більш ніж ілюзія. Наприклад, комп’ютерна програма, створена для якихось особливих цілей, відомих тільки її творцям, яких автори називають ємним словом «вони». Що цілком збігається з попередженням Bank of America Merrill Lynch і точкою зору Ілона Маска.
Число, правящее миром доказательства
Якщо припустити на хвилину, ніби теорія Рахена і Гахлингса вірна, зміст відповіді, так і не понятого персонажами Дугласа Адамса, стає ясніше. Адже число 42 — основна константа, закладена в структуру нашого Всесвіту її гіпотетичними творцями. При такому підході вже не дивують надмірно часті, з точки зору теорії ймовірності, випадки, коли це число відіграє значну роль у нашому житті і смерті, а то і в долі всього світу. Адже теорія ймовірності досліджує випадкові події, а це число було закладено в тканину світобудови, що називається, «з дизайну».
Веселка з’являється, коли світло заломлюється і повертається до спостерігача під кутом в 42 градуси. Дуга веселки має радіус 42 градуси. При висоті Сонця в 42 градуси веселка зникає.
Велика туманність Оріона — найяскравіший дифузний об’єкт, видимий на небі неозброєним оком, відомий з часів античності і дуже сильно стимулировавший в свій час розвиток астрономії. Французький астроном XVII століття Шарль Мессье, що створив перший в історії каталог туманностей і присвоїв їй номер 42, зазначимо, явно нічого не знав про теорії Рахена і Гахлингса.
TTTAATTGAAAGAAGTTAATTGAATGAAAATGATCAACTAAG — саме так виглядає загальна для всіх хребетних послідовність ДНК. У цьому записі 42 символу.
Число, правящее миром доказательства
На всіх ртутних медичних термометрах відмітка «42» позначена червоним кольором. Саме при цій температурі згортається білок крові і людина вмирає.
Від природознавства перейдемо до теології і філософії. Особливе значення числа 42 можна розгледіти з того, як часто воно фігурує у всіх релігіях і наскільки серйозну роль у них відіграє.
Число, правящее миром доказательства
Стародавні єгиптяни пов’язували з життям бога Осіріса два числа — 28 (кількість днів у місячному місяці) і 14 (за переказами, тіло Осіріса було розчленоване на 14 частин, що є алегорією, що відбиває спадання місяця від повного місяця до молодика за 14 днів). В сумі ці два числа дають 42.
В єгипетській Книзі мертвих сказано: на смертному суді відповість за свої 42 смертних гріха перед 42 богами.
Молитва «Ана бе коах» складається з семи рядків, а в кожному рядку знаходиться за шість слів. Якщо скласти перші літери цих слів, то вийде ім’я бога. Вивчати каббалу дозволяється тільки після досягнення 42 років.
Число, правящее миром доказательства
Перш ніж піти в нірвану, Будда 42 роки відповідав на запитання.
Згідно Священного Писання, до фатального поцілунку в Гефсиманському саду Ісус проповідував три з половиною роки, тобто 42 місяці. А в роду у нього було: «всїх родів од Авраама до Давида чотирнайцять родів; а від Давида до переселення у Вавилон чотирнайцять родів; і від переселення у Вавилон до Христа чотирнайцять родів» (Матвія 1:17). Три рази по чотирнадцять — це 42 роду.
Число, правящее миром доказательства
Перша в історії друкована книга — Біблія Гутенберга — на кожній сторінці містить рівно по 42 рядки.
Долі правителів, війна і мир, як з’ясовується, також тісно пов’язані з цим числом.
Гітлер, безсумнівно, був одним з найбільш одіозних персонажів у всій історії. До того моменту, коли ведуча бої за Берлін Радянська армія довела його до самогубства, на Гітлера було здійснено загалом 42 невдалі замахи.
Число, правящее миром доказательства
У таборі переможців після початку холодної війни і ряду перших ядерних випробувань в центрі Москви, під Таганским пагорбом, було споруджено стратегічне протиатомну притулок, призначений для перших осіб держави. Його місце розташування було обрано так, щоб у разі оголошення тривоги керівництво СРСР встигла дістатися й продовжити керівництво армією і державою в умовах ядерної війни. Наказ про створення бункера був підписаний особисто В. В. Сталіним, а сам об’єкт, що отримав позначення ГО-42 (зараз там знаходиться популярний музей, відкритий для екскурсійних відвідувань).
Архітектор зараз набирає обертів світової кризи, головний провідник ідей глобалізації та людина, запустив по всьому світу низку «гуманітарних бомбардувань» і «насильницького встановлення демократії»,Білл Клінтон був 42-м губернатором штату Арізона і 42-м президентом США.
Московські події жовтня 1993 р., коли Борис Єльцин розстріляв з танків будівлю Верховної Ради РРФСР і фактично здійснив антиконституційний державний переворот, поклали початок сумно відомим «лихих 90-х» — олігархічним та бандитським. Ідеологічні контури цього шляху розвитку країни були позначені в обігу ліберальних діячів культури, опублікованому в газеті «Известия». Це звернення відомо як «Лист 42» — за кількістю підписали його літераторів.
Число, правящее миром доказательства
Втім, подібних фактів при бажанні можна знайти ще безліч. Набагато цікавіше подивитися на те, як це число вплітається в тканину простих людських доль, часом це справляє абсолютно приголомшливе враження.
Число, правящее миром доказательства
На 42-й хвилині всенародно улюбленого фільму «Біле сонце пустелі», коли червоноармієць товариш Сухов і Петруха закладають динаміт на баркасі і відчувають бікфордів шнур, відбувається такий діалог:
П.: Загориться?
С.: Повинна. Як займеться, вважай.
П.: (Вважає, поки горить шнур.) Сорок два! Тепер нехай пливуть на катері, хе-хе, за кордон зібралися. Заведуть мотор і через 42 ка-а-а-ак!
С.: Ет точно.
Що відбувається далі за сюжетом — всі знають. Митник Верещагін — той самий, яким «За державу прикро!» — захоплює баркас, заводить двигун і спрямовується до берега, до них на допомогу. Баркас вибухає, Верещагін гине.
… Через рік після виходу фільму на екрани виконавець ролі Верещагіна Павло Луспекаєв помер від діабету у віці 42 років.
І, до речі, слово «смерть» в японській мові звучить точно так само, як число 42.
Між тим творча інтелігенція по всьому світу вже давно використовують число 42; якщо їм потрібне якесь число, чому б не використовувати саме це? Свого роду світовий флешмоб.
Наприклад, агент Малдер з серіалу «Секретні матеріали» живе в квартирі № 42, назва однієї з серій науково-фантастичного серіалу «Доктор Хто» — «42», містичні числа в серіалі «Залишитися в живих» — 4, 8, 15, 16, 23, 42 (23 і 42 в кінці!), номер поїзда у фільмі-катастрофі «Метро» — знову 42.
А скоро в Росії навіть буде знято фільм, який так і називається — «42». Герой фільму захоплюється колекціонуванням цього числа, а в підсумку розгадує його справжній секрет. Втім, чи є цей секрет дійсно справжнім, невідомо.