Як виглядає найстаріший глобус у світі

0
165


Рідкісний предмет старовини — найстаріший у світі глобус датується 1492 роком
Как выглядит самый старый глобус в мире история
Глобуси давно використовуються в якості наочного зображення нашої планети. Вони вважаються невід’ємним елементом будь-якого уроку географії або, у багатьох випадках, високо цінованою аксесуаром навчальної кімнати і дитячої спальні.
Незалежно від того, чи були вони помічені як наукові, декоративні або історичні, глобуси почали прогрес нашої людської цивілізації з моменту їх винаходу.
Как выглядит самый старый глобус в мире история
Мартін Бехайма зі своїм Эрдаффелем
Збереглися ранні версії глобусів, які здаються дивними, але чарівними, найдавніший з дійшли до наших днів, відомий, як «Эрдаффель».
Как выглядит самый старый глобус в мире история
Проекція Эрдаффеля, 1492.
Эрдаффель — привабливий артефакт, який володіє красою, але не витримує критики з точки зору сучасної науки.
Створення Эрдаффеля датується 1492 роком. Його винахідником був ерудит Мартін Беха — популярний німецький географ, мореплавець, торговець і філософ, який також був на службі у короля Португалії.
Після того як Беха закінчив свою подорож, відвідавши Португалію і західне узбережжя Африки, він повернувся у своє рідне місто Нюрнберг.
Как выглядит самый старый глобус в мире история
Behaim»s Erdapfel
Між 1491 і 1493 роками, у співпраці з художником Георгом Альбрехтом Глокендоном він створив глобус, який назвав Эрдаффелем.
Як повідомляється, проект втілив ідею земної кулі, яку раніше припускав папа Сікст IV в 1475 році. Бехайма удосконалив ідею папи, поліпшивши меридіани і екваторіальну лінію.
Как выглядит самый старый глобус в мире история
«Эрдаффель» Мартіна Бехайма — найстаріший зі збережених глобусів. Північна і Південна Америка ще не включені. 1491-1493. Німецький національний музей, Нюрнберг.
Эрдаффель складається з двох тонких половинок, сполучених навколо дерев’яної рами. Половинки складаються з лляних смужок, обгорнутих навколо глиняного кульки.
Хоча Беха вважається батьком цього видатного проекту, у нього було багато помічників.
Сотні чудових мініатюрних деталей покривають земна куля з зображенням прапорів, святих, правителів, різних тварин, а також човнів та вигаданих істот.
Как выглядит самый старый глобус в мире история
Мартін Бехайма, східне півкуля земної кулі, зроблене в Нюрнберзі в 1492 році. Ілюстрація з книги Фрідріха Вильхема Гіллані, 1853, «Geschichte des Seefahrers Ritter Martin Behaim».
Эрдаффель мав ряд географічних помилок, наприклад, зображення Західної Африки, положення архіпелагу Кабо-Верде, а також безліч неіснуючих островів, які були винайдені для ідеологічних цілей середньовічного християнського світу.
Как выглядит самый старый глобус в мире история
Глобус («Эрдаффель») в Меркатее.
Більш того, у багатьох місцях похибка становить до 16 градусів, а на сучасних картах чи більше 1 градуса. Причиною цього була відсутність точних даних про довготі.
Особливість Эрдаффеля — він був створений напередодні «відкриття» Америки Христофором Колумбом.
Как выглядит самый старый глобус в мире история
Глобус Бехаима — Эрдаффель
Беха передав глобус міській раді Нюрнберга, який тримав його до 16 століття. Глобус був повернений родині Бехаймов, яка зберігала її до 19-го століття.
До недавнього часу глобус зберігався в Німецькому національному музеї у Нюрнберзі, серце німецького Ренесансу, на одному поверсі з галереєю Альбрехта Дюрера. В даний час він переїхав до Відня в рамках проекту Behaim Digital Globe.
Незважаючи на помилки, Erdapfel — дуже значна робота 1492 року, яка сприяла розвитку науки.