Помста Гайдна, жарти Баха, нетерпимість Бетховена

0
175

У шкільних підручниках і спеціальній літературі можна знайти докладні біографії великих композиторів, які дають детальну інформацію про всі події їх життя. Але іноді незначні випадки, які залишаються «за кадром», формують куди більш повне уявлення про осіб музикантів. Нижче — самі забавні історії з життя знаменитих композиторів Бетховена, Баха, Шуберта, Паганіні, Гайдна, Моцарта…

Ці історії звучать анекдотично, складно сказати, які з них дійсно мали місце в реальності. Але знаючи про те, які риси характеру виявляли великі композитори в спілкуванні з оточуючими, можна припустити, що вони достовірні.
Месть Гайдна, шутки Баха, нетерпимость Бетховена интересное
Людвіг ван Бетховен — німецький композитор і піаніст, останній представник «віденської класичної школи».
Так, всі говорили про незлагідний і похмурому характер Людвіга ван Бетховена. Безкомпромісним і категоричним він був навіть у поводженні з близькими людьми.
Його молодший брат Йоганн заробив грошей, купив маєток і дуже цим пишався. Одного разу він послав старшому братові візитну картку, гордо підписану «Йоган ван Бетховен. Землевласник».
Композитор відіслав картку назад, поставивши на звороті свій підпис: «Людвіг ван Бетховен. Мозговладелец».
Месть Гайдна, шутки Баха, нетерпимость Бетховена интересное
Йоганн Себастьян Бах — німецький композитор, органіст-віртуоз, капельмейстер.
Як-то раз один із слухачів, вражений віртуозною грою Йоганна Себастьяна Баха, запитав у нього: «Ви виконуєте будь-яку музику дуже невимушено, Ви не скажете, як можна вивчитися так грати швидше?».
Бах відповів: «Для того, щоб виконувати музику, взагалі не треба вчитися. В цьому, звичайно ж, немає нічого складного. Треба тільки в потрібний час пальцями натискати на потрібні клавіші.
Бах взагалі був відомим жартівником. Іноді він переодягався бідним шкільним вчителем, і в якій-небудь глухому церкви просив дозволу зіграти на церковному органі.
Його музика була настільки чудовою і потужною, що багато парафіян злякано розбігалися, вирішивши, що в церкву зайшов переодягнений диявол.
Месть Гайдна, шутки Баха, нетерпимость Бетховена интересное
Франц Петер Шуберт — австрійський композитор, один з основоположників романтизму в музиці.
Франц Шуберт жив у постійній нужді. Наймасштабнішого його заробітку – 800 флоринів за концерт – вистачило всього на кілька тижнів: Шуберт купив фортепіано (раніше інструмент доводилося орендувати), роздав борги – і гроші закінчилися.
Після смерті композитора опис всього його майна вмістилася в 4 рядки, там були згадані лише одяг та постільну білизну.
Месть Гайдна, шутки Баха, нетерпимость Бетховена интересное
Нікколо Паганіні — великий італійський скрипаль-віртуоз, композитор.
Одного разу, спізнюючись на концерт, Нікколо Паганіні найняв візника і був дуже здивований, коли той замість звичайної плати назвав суму у десять разів більшу.
На питання про причини візник відповів: «Ви ж берете по 10 франків за квиток з кожного, хто приходить слухати, як Ви граєте на одній струні».
Паганіні відповів: «Добре, я заплачу Вам 10 франків, але тільки в тому випадку, якщо Ви довезете мене до театру на одному колесі».
Месть Гайдна, шутки Баха, нетерпимость Бетховена интересное
Франц Йозеф Гайдн — австрійський композитор, представник віденської класичної школи, один з основоположників таких музичних жанрів, як симфонія і струнний квартет.
Йозеф Гайдн, диригуючи оркестром в Лондоні, знав, що часто слухачі приходять на концерти за традицією, а не заради любові до самої музики. Такі поціновувачі прекрасного на концертах часто засипали.
Гайдн вирішив помститися байдужим слухачам: виконуючи нову симфонію, він включив у неї гучний барабанний бій в ті моменти, коли публіка заспокоювалася і розслаблялася.
З тих пір ця симфонія носить назву «Симфонія з ударами литавр, або Сюрприз».
Месть Гайдна, шутки Баха, нетерпимость Бетховена интересное
Вольфганг Амадей Моцарт — австрійський композитор і музикант-віртуоз. Один з найпопулярніших класичних композиторів.
На питання про творчість Вольфганг Амадей Моцарт відповідав з дитячою безпосередністю. Іноді це дійсно пояснювалося віком: коли йому було 14 років, після виступу до нього підійшов юнак і запитав, як навчитися так грати.
«Це зовсім не важко, просто за допомогою нот записуєш вподобану мелодію. Потрібно просто спробувати», – відповів Моцарт. Співрозмовник сказав, що у нього краще виходить писати вірші.
Композитор припустив, що це ще складніше, ніж писати музику. «Перестань! Це зовсім легко, ти тільки спробуй», – заперечив йому юнак, яким, за легендою, виявився Гете.