Мудаки на газоні – що робити?

0
258


Кожен з нас це бачив – шматки землі, бруд, калюжі і посеред цього всього чиясь машина. Парковка на газоні стала настільки поширеним явищем, що багато хто навіть не помічають цього. Також вислизають від уваги розбитий місто, брудні вулиці і пил на всьому навколо. Ми самі не помічаємо, як наші друзі, колеги і сусіди знищують простір навколо.
Відкритий грунт – одна з основних причин пилу і бруду. Це не просто додаткові заїзди на автомийку, забруднена взуття або неприємний вигляд: бруд сохне і перетворюється на пил, на якій переноситься всяка зараза. Від покришок в наші легені – так парковка на газоні погіршує наше здоров’я.
Паркування на землі збільшує вартість прибирання міста, змушує частіше ремонтувати бордюри і більше вкладати в медицину. При довгостроковому плануванні і нормальному управлінні приходить проста істина: простіше і дешевше не допускати паркування на газонах в принципі, ніж боротися з наслідками і намагатися перевчити водіїв. Але будемо чесні перед усіма – це не наш випадок, адже вітчизняні управлінці скоріше вірять в побілку дерев, ніж у всебічне розгляд питання. Що ж робити звичайним городянам?
Для москвичів
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы
Вже кілька років є спеціальний додаток для контролю: ви фотографуєте і знімаєте мудака на газоні, система все перевіряє, а потім місто надсилає йому штраф. На жаль, працює тільки на вулицях, але рубль дуже добре виховує людей і мотивує більше не випробовувати долю.
Не бійтеся писати про проблему
Земля в місті буває міської та приватної – це можна подивитися на кадастровій карті. Якщо міська земля, то варто на чиєму-небудь балансі і можна сміливо бомбити через сайт мерії звернення про бруду і руйнуванні покриття за паркування. Гугл в допомогу, займе хвилин 10, але краще писати просто і по-людськи: без хамства і ультиматов – ваш лист отримає жива людина, тому не потрібно його злити без приводу. Будьте готові, що перші кілька разів вам прийде відписка – це норма в нашій ситуації.
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы
З приватною територією все складніше – потрібно переконати власника перестати допускати свавілля. Якщо це двір будинку, то ви, найімовірніше, будете одним із власників будинку – всього лише потрібно буде переконати в цьому інших. Керуючі компанії вкрай рідко ради щось робити, але їм теж слід було маякнуть.
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы
Зробіть оголошення у двері
Багато хто щиро не бачать проблеми в грязі і парковці, тому слід трохи просвітити сусідів. Можете просто зробити фото, написати про шкоду знищеного газону і просити поважати оточуючих. Заодно папірець можна покласти під двірник автомобіля. Може, спрацює, а може і ні, але гірше точно не стане.
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы
Трохи магії і самоуправства
Шлях переконань та листувань нудний і довгий. Можливо, буде простіше вирішити проблему по-своєму. Тут я б дуже просив поважати почуття естетики і обійтися без покришок або огорож.
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы
Валуни і каміння максимально природні і прості, але не дадуть легковику заїхати на звичне місце. Непогано підійдуть високі кущі, які можна посилити залізною трубою – природа сама сховає все зайве з часом.
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы
Не забувайте про стадний інстинкт і ефект розбитих вікон – якщо один заїхав на траву, то скоро там буде вставати півдвору. Тому разом з фізичною перешкодою було б добре ставити таблички і прибирати сліди шин.
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы
На жаль, немає універсальної відповіді на питання збереження газонів від машин. Дуже сильно залежить від чиновників, адекватності жителів і ситуації з паркуванням. Якщо проблема біля торгового центру, то перемогти біду зможуть тільки міська влада і за рахунок системних заходів, а ось відучити мешканців вбивати свій же двір цілком реально силами однієї людини.
Мудаки на газоне – что делать? городские проблемы