«Тонке мистецтво пофігізму»: чому нас вчить Марк Менсон

0
178

Головні думки бестселера New York Times

Ця книга допоможе вам розібратися в тому, що вважати справді важливим у житті, а що зовсім незначним. Як навчитися жити легко, незважаючи на всі страхи, очікування і травми. Як менше хвилюватися і більше насолоджуватися життям. Спеціально для вас ви відібрали головні поради автора, але рекомендуємо прочитати книгу повністю.
«Справа в умінні залишитися кришталево чесним з самим собою — особливо гіршими частинами себе і розповісти про свої невдачі без вагань і сумнівів».
На шляху до мети нам завжди будуть зустрічатися перешкоди, ми будемо сумніватися у своїх силах, терпіти невдачі одну за іншою — це абсолютно нормально. Важливо розуміти свої сильні і слабкі сторони і пам’ятати, що будь-який негативний досвід — це абсолютно нормально.

«Наша культура зациклена на нереалістично позитивних очікуваннях. Будьте щасливими. Будьте здоровіше. Будьте краще за всіх. Будьте розумніше, швидше, багатшими, сексуальніше, популярнішим, продуктивніше — на заздрість і захоплення іншим».
Зрозумійте, що бути кращим у всьому просто неможливо. Критично ставитеся до реклами і красивою картинці соціальних мереж. Намагайтеся бути не багатший за всіх, а заробляти більше, ніж у минулому році. Виберіть, що ви хочете боротися.
«Ви шукаєте кращий спосіб зробити гроші, оскільки відчуваєте, що грошей не вистачає. Ви вселяєте собі, стоячи перед дзеркалом, що ви прекрасні, оскільки прекрасним себе не відчуваєте. Ви прямуєте порад щодо побачень і відносин, оскільки не вірите, що вас можна любити таким, який ви є. Ви робите безглузді вправи на візуалізацію успіху, оскільки не бачите успіху в житті».
Ключ до хорошого життя в меншому числі турбот. Дбати треба тільки про справжнє, справжнє і важливе, не перевантажуючи себе нав’язаними установками про ідеальні стосунки, прийнятному рівні доходу й ідеалі краси.
«Треба змиритися з тим, що у світі все наперекосяк і це — нормально, бо так завжди було і завжди буде».
Чим більше ми до чогось прагнемо, тим сильніше комплексуем. Зупиніться і плюньте на все — зазвичай саме в цей момент все стає на свої місця. Уміння розслабитися допомагає поглянути в обличчя труднощам і почати діяти по-іншому.

«Щоб не хвилюватися про негаразди, потрібно хвилюватися про речі більш важливі».
Не потрібно стає байдужим. Просто варто хвилюватися тільки про дійсно важливі речі.
«Життя — форма страждання».
Але саме ці страждання змушують нас змінюватися і розуміти, що для нас добре, а що погано. Рішення проблеми — це і є дорога до щастя, але краще прагнути до тих проблем, які вам подобається вирішувати: куди поїхати відпочивати, як зміцнити стосунки в родині.
«Не придушувати негативні емоції, вони недовговічні».
Якщо зібрати в одній кімнаті усіх, хто стикався з депресією, смертю близької людини, хворобою, психологічним або фізичним насильством, то в кімнаті виявиться все людство. Важливо не придушити негатив, а усвідомити його і продовжувати жити далі.
«Зростання — поступовий процес».
Люди завжди знаходяться в русі до правильного від неправильного, і цей шлях продовжується все життя. Ми ніколи не досягнемо досконалості — це нормально.
«Якісні цінності орієнтовані на процес».
Якщо мета вашого життя — купівля будинку, то що буде, коли ви його придбаєте? Настане щастя? Наприклад, якісна цінність — стати хорошою мамою, а не народити трьох дітей; виразити себе в літературі, а не продати 10 000 примірників.
«Не сидіть склавши руки. Робіть що-небудь. Відповіді прийдуть».
Один маленький крок — це вже шлях до мети. Здається, що не знаєш з чого почати, в голові є тільки кінцева мета, а шлях до неї прихований туманом. Так ось в цей туман варто присвятити хоча б маленьким ліхтариком. Хочете зробити ремонт? Почніть з масштабною прибирання будинку.

«Відмова робить ваше життя краще».
Скільки разів ви читали про необхідність бути відкритим до всього нового? Забудьте! Відсіювати те, що вам не подобається — інакше не залишиться часу для того, що має цінність. Вистачить згладжувати кути і боятися засмутити іншого.
«Люди не можуть вирішити ваші проблеми за вас».
Вони навіть не повинні намагатися це зробити. Ваші проблеми — це ваш шлях до щастя, а щастя — це вибрані вами цінності. Прояв турботи у здорових відносинах — це бажання вирішити свої проблеми, щоб не обтяжувати ними партнера. Звичайно, підтримуючи один одного.
«Без конфлікту не буває довіри».
Партнерам важливо бути готовим почути «так» або «ні» від партнера, бути чесними і готовими до конфлікту. Згладжування кутів, замовчування, брехня — конфлікту немає, але стосунки розпадуться.
«У вірності вибору є свобода і звільнення».
Коли ми зупиняємо свій вибір тільки на одному проекті, зберігаємо вірність тільки одній людині — це свобода або несвобода? Якщо задуматися, відмовляючись від зайвого, ми залишаємо більше часу для головних речей. Золото заховане на глибині, тому краще в якийсь момент зупинитися і почати копати.
«Навіщо ти турбуєшся, що я помер, коли сам боїшся жити?»
Якщо немає причин робити що-то, немає причин НЕ робити цього. Не варто поступатися страху, збентеження і сором, тому що в кінці буде тільки смерть, а це неминуче. Осмислити власну смертність важливо, щоб позбутися від порожніх цінностей.