Звідки пішов звичай у шотландців носити спідниці?

0
198

Говорити, що чоловічий одяг — це штани, не можна. Згадаймо історію. Стародавні греки носили хітони, тобто, по суті, задрапіровані сукні, а римляни надягали обладунки поверх коротких тунік і вважали штани варварської непристойній одягом. При цьому ні в кого і думки не виникає засумніватися в їх мужності!

Та й у наші дні чоловіки носять спідниці не тільки в Шотландії. Так, у країнах Південно-Східної Азії: Індонезії, Камбоджі, Бангладеш, Малайзії, Шрі-Ланці — чоловічий поясний одяг є саронг, драпірованих спідниця. Таку ж одяг носять чоловіки Полінезії. Важлива частина японського самурайського костюма — драпіровані хакама, фактично спідниця-штани. Один з варіантів китайської чоловічого костюма — довга сукня з запахом, подпоясанное широким поясом. У спекотних арабських країнах чоловіки носять довгі білі або кольорові сорочки до п’ят, які в різних регіонах називають по-різному: галабея, тауб, дешдаша. Також вони поширені в Північній і Центральній Африці. Чому європейці воліють штани, невідомо. Можливо, їм просто холодно. Немає однозначної відповіді і на питання, чому шотландці носять кілт. Все тому, що ця традиція бере початок з глибини століть. Однак основна версія все ж існує — зручність. Спочатку кілт носили не всі шотландці, а лише горяни. Він являв собою великий некроеный шматок вовняної картатої тканини, який виступав і спідницею, і верхньою частиною одягу. Це був так званий великий кілт. Такий одяг ідеально підходила для дощового клімату та гористій місцевості, так як добре зігрівала, відмінно висихала, забезпечувала свободу пересування вдень і ставала теплим пледом вночі. Пізніше, приблизно в XVIII столітті, коли зникла необхідність обматываться від негоди, з’явився малий кілт, тобто той, який ми знаємо зараз. Однак стверджувати, що всьому причиною став клімат, не можна. Досить згадати стародавніх греків і римлян, які жили повністю в інших умовах.
Откуда пошел обычай у шотландцев носить юбки?
Зате відома історія орнаменту шотландського кілта. При виготовленні одягу традиційно використовувалася спеціальна тканина — тартан, зіткана з натуральної вовни. У перекладі з кельтської її назва означає «хрест-навхрест» або ж «колір місцевості». За кольором і малюнку тартана можна було визначити, до якого клану належить шотландець і звідки саме він родом. Є версія, що малюнки тартана відбулися від племінних татуювань. У 1745 році, коли англійці придушили повстання якобитов, які прагнули посадити на трон представників династії Стюартів, кілт заборонили. За рахунок цього, коли до кінця XVIII століття заборону зняли, багато малюнки виявилися забуті. Частина з них відновили за картин та старовинних книг, а з часом з’явилося багато нових варіантів клітини. Зараз їх налічується більше 6000.