Предки людей були стервятниками, любившими жирну їжу

0
228

Прагнення їсти жирну висококалорійну їжу було одним з головних рушіїв еволюції людини ще до того, як наші предки винайшли знаряддя праці і «приручили» вогонь.
Про це пишуть вчені у статті, опублікованій в журналі Current Anthropology, пише ria.ru.
«Швидше за все, наші предки розсмакували жир приблизно чотири мільйони років тому. Жирний кістковий мозок, який переховувався в кістках тварин, забруднених хижаками, був одним із самих великих і привабливих джерел калорій. Вони, швидше за все, і вивели людину на його поточну траєкторію еволюції», — розповідає Джесіка Томпсон (Jessica Thompson) з Єльського університету (США).
Однією з головних загадок в історії еволюції людини давно залишається те, як наші предки змогли обзавестися такою великою і «ненажерливим» мозком, споживає приблизно чверть енергії, що виробляється нашим організмом.
Більшість вчених вважає, що в цьому були «винні» знаряддя праці, що дозволили нашим предкам перейти на м’ясну дієту, і перехід до прямоходіння. Інші антропологи припускають, що це сталося завдяки тому, що перші протолюди жили поряд з вулканами і гейзерами, дозволяли їм «варити» їжу і витягувати з неї максимум енергії.
Проблема полягає в тому, що наші найближчі родичі, горили і шимпанзе, що проводять з 8-10 годин у пошуках їжі і її поїданні для того, щоб прогодувати свій невеликий мозок. Так як ні один з цих видів приматів так і не винайшов знарядь праці, виникає питання – як це вдалося зробити людині, і були знаряддя праці та вміння варити їжу головними чинниками нашої еволюції.