Способи застосування пластикових пляшок на сучасній дачі

0
238


Утилізація відходів – це одна з найбільш гострих проболеем, яка стоїть перед власниками дачних ділянок, тим більше що більшість дачних товариств в принципі не оснащені сміттєвими контейнерами. Безперечно, папір і частина побутового сміття можна спалити, а органіку закопати на грядках або відправити прямо в компостну яму. Але от що робити зі всім відомими пластиковими пляшками, які спалювати в печі або топки каміна категорично заборонено, а закопувати марно, так як для розкладання пластмаси знадобиться не одна сотня років? Вихід один – застосувати на благо. Про те, як пластикові пляшки використовувати в господарстві і піде мова в цій публікації.
Застосування ПЕТ тари на дачній ділянці
Способы применения пластиковых бутылок на современной даче идеи
Що являє собою пластикова тара? Це, насамперед, полімерний матеріал та готові ємності. Під таким кутом будь дачник з творчим баченням і прямими руками зможе зробити із звичайної ПЕТ пляшки масу корисних для господарства пристосувань, створити елементи садового декору і перетворити порожні ємності необхідні речі.
Основною перевагою пластикової тари є відсутність вартості. Крім цього, ПЕТ легкий, пластичний, стійкий до атмосферних впливів і УФ випромінювання, чудово піддається обробці. Наповнена водою пластикова пляшка витримує величезне зовнішній тиск і може виконувати функцію акумулятора тепла. І найголовніше: в будь-яких варіаціях, вся пластмасова тара має ділянку з різьбленням і кришку. А це для будь-якого майстра дуже важлива робити, яка допоможе кріплення виробів, якщо виникне така необхідність. Розглянемо кілька варіантів використання пластмасової тари на садовій ділянці.
Пластикові пляшки для поливу городу
Перше, для чого можна використовувати готові ПЕТ ємності – для поливу. Зрошення ділянки це взагалі наболіле питання для більшості дачників, особливо для тих, хто отримує воду за розкладом або відвідує заміський ділянку виключно за вихідним. У такій ситуації допоможуть нікому не потрібні пластикові пляшки, які допоможуть створити систему поливу для всієї ділянки без будь — яких фінансових витрат. Розглянемо три простих в реалізації варіанту створення системи крапельного поливу на основі пластикових пляшок різної ємності.
Проста система прикореневого зрошення
Способы применения пластиковых бутылок на современной даче идеи
Для того щоб дозовано і в автоматичному режимі поливати рослини знадобиться:
ПЕТ ємності об’ємом 2 л з розрахунку, що одна пляшка – одна рослина.
поролон (будь-обрізки).
В кожну ємність налийте воду на 4/5 від обсягу. В горлечко вставити шматочок поролону, замість пробки. Покладіть пляшку під рослина таким чином, щоб горлечко знаходилося в безпосередній близькості від кореня рослини. У міру спустошення просто доливайте воду в ємності.
Способы применения пластиковых бутылок на современной даче идеи
Крапельний полив
Способы применения пластиковых бутылок на современной даче идеи
Для даної системи зрошення розмір і форма ємностей не має значення. За відгуками дачників: чим більше – тим краще. У пляшок потрібно зрізати дно. У пробці гарячим шилом чи тонким свердлом зробити 3-5 отворів діаметром 1-2 мм Пробку щільно накрутити на горлечко.
Вкопати таку ємність вертикально (шийкою вниз) поблизу кожної рослини і заповніть її водою. Така стаціонарна система прикореневого зрошення потребує своєчасного наповнення водою.
Підвісна система зрошення
Способы применения пластиковых бутылок на современной даче идеи
В даному варіанті слід використовувати цілі пляшки ємністю від 2 до 5 л. в залежності від надійності системи кріплення. Як і при створенні крапельної системи, зробіть в пробці декілька отворів діаметром 1 мм
Тепер слід спорудити опору. З різних кінців грядки слід вкопати рогатини, зверху на які покласти перемичку (рейку, брус). До верхньої перекладини підвісити наповнені ємності шийкою вниз.
Щоб вода не розмивала землю, місце падіння крапель води слід замульчувати.
Способы применения пластиковых бутылок на современной даче идеи
Переваги системи поливу з пластикових пляшок незаперечні:
грунт зволожується безпосередньо у прикореневій зоні рослини;
зрошення проводиться нагрітої сонцем водою;
можливість добавки безпосередньо у воду добрив;
варіативність застосування.
Але саме головне достоїнство такого поливу полягає в тому, що вона не вимагає присутності людини.
Агротехніка із застосуванням ПЕТ пляшок
Будь-яка ємність може бути використана для вирощування зелені. Головне – забезпечити своєчасний полив і уникнути застою води в нижній частині ємності. Зробити це можна шляхом створення вертикального саду з пластикових пляшок, який не займе багато місця, але стане прикрасою вашого паркану, балконного огородження, стіни будинку.