«Мені зовсім ніколи». Сильний текст, який змушує задуматися, на що ми витрачаємо наше життя

0
241

Як одного разу влучно підмітила Фаїна Раневська: «Життя надто коротке, щоб витрачати його на дієти, жадібних чоловіків і поганий настрій». Однак у цій цитаті відображена лише частина правди. Насправді наше життя настільки крихітну, що навіть на речі, які ми любимо, часу катастрофічно не вистачає. Ця стаття зайвий раз нагадає про те, що не варто витрачати найцінніший ресурс на наслідування чужих порад і мріям. А всіх возражающих давайте разом відправимо в далекі дали. Згодні?
Ми в AdMe.ru просто не змогли пройти повз цього чіпляється тексту про час, написаного талановитим блогером Одонатой Вітер. Багата їжа для роздумів після прочитання вам гарантована.
«Було у мами, бачила телевізор.
У телевізорі яскраво нафарбована жінка повчала: «У цієї жінки все взуття повинна бути в першу чергу красивою. У другу — ефектною. Краще, щоб вона була дорогою. Якщо вона ще й зручна при цьому, ви виграли в лотерею!»
Я обожнюю ці моменти між депресією і неврозами, коли на якийсь час в голові все заспокоюється і навколо повисає тепла затишна тиша. І всередині цієї тиші виразно лунає одна проста думка: «Мені зовсім ніколи».
Немає ніяких більш-менш виразних аргументів на користь того, що це життя у мене не єдина. Статистичні дані говорять про те, що мій максимум — 80 з невеликим років. З них більше третини вже пролетіли. Якщо відкинути всілякі варіації невдало летить на голову цегли, то при найкращому розкладі мені залишилося трохи більше півстоліття.
І ви хочете, щоб я витратила хоч скільки-то часу на незручне взуття? Ви ще скажіть, що я можу дозволити собі несмачну їжу і нудних співрозмовників!

© pixabay.com
У дитинстві я пережила 2 епізоду найсильнішого екзистенціальної кризи. Років 6 я усвідомила, що всі смертні, і не могла заснути всю ніч безперервно, придавленная цим величезним відкриттям. Я акуратно пару раз мацала бабусю, щоб перевірити, чи не померла вона, не чекаючи сніданку, та бабуся виявилася цілком в силах пережити і ту страшну для мене ніч, і сніданок, і взагалі все предшкольные канікули. Померла вона якраз через 10 років після цього літа.
Другий раз з безоднею я зіткнулася, здається в 12 років, складаючи списки літератури на найближчі пару місяців. Я знала, що один том «Мушкетерів» займає десь тиждень, в циклі їх 3 штуки, а у Дюма-батька всього близько 6 сотень творів. Я мала нечітке уявлення про існування інших авторів і законів множення, і як я не прикидала, все одно виходило, що до старості (ну років до 30) ну ніяк не виходить прочитати всі книги, які мені подобаються.
Обидва рази я була настільки налякана, що моментально навчилася хитрувати і обманювати саму себе. «Ні, це все якась дурниця. Так бути не може. Я що-небудь придумаю», — вирішила я тоді, і цю обіцянку дозволило мені нормально засинати вночі. Хоч у глибині душі я розуміла, що це не так.
Надходження в інститут, знайомство з літературою античного світу, середньовічної Європи, постмодерністської Америки, а також похорони родичів і друзів з усією очевидністю доводили: смерть є, а часу на те, щоб хоча б доторкнутися до всього прекрасного, — немає.
«Мне совершенно некогда». Сильный текст, который заставляет задуматься, на что мы тратим нашу жизнь доказательства
© pixabay.com
Було б ще хоч якось міг, якщо б у світі були тільки книжки. Але чим більше живеш, тим більше дізнаєшся, і раптом з’являються літні ночі, паркові доріжки, екзотичні фрукти, французькі комедії, шум прибою, пробіжки по весняному місту, обійми, музика, далекі міста, розмови до світанку, улюблена робота, м’яке морозиво, поцілунки, вечори біля каміна, велосипедні прогулянки, маленькі кафешки, в яких подають крихітні тістечка…
Усього цього так багато, що ні в яку життя цілком не поміщається. Навіть якщо вибрати щось одне, то все одно не вистачить часу, щоб відчути це у всій повноті. Ну тобто якщо, припустимо, я вирішила, що більше всього на світі я люблю десерти, то мені і 10 життів не вистачить, щоб перепробувати їх всі. Навіть якщо я придбаю непохитною волею і залізною дисципліною і буду пробувати, скажімо, за два десерту в день, то років до 80 мені навряд чи підкориться і половина того, що виробляє один Петербург, в якому сотні, якщо не тисячі, кондитерських.
А якщо, припустимо, у мене, крім смакових, є ще якісь рецептори? Якщо крім тістечок мені подобаються ще, припустимо, квіти?
Ви взагалі уявляєте, скільки в ботаніці найменувань?
Я не уявляю, для мене це безодня, яка починає вдивлятися в тебе своїми тичинками, як тільки ти намагаєшся загугліть чергове невимовний назву.
Я все це до чого.
Пам’ятаєте, була така байка про професора, який навіщо ходить на лекції з банкою, каменями і піском і демонструє людям, які прийшли здобувати вищу освіту, мистецтво баночного спейс-менеджменту?
Там ідея в тому, що ось це велике — найважливіше, його треба покласти в банку в першу чергу, а решта, пісок, вода і чорт-ті що ще, — менш важливе, воно саме там розподілиться, банку буде повною і у неї все-все поміститься.
«Мне совершенно некогда». Сильный текст, который заставляет задуматься, на что мы тратим нашу жизнь доказательства
© pixabay.com
Моя ідея сьогодні: нічого в неї не поміститься, в якому порядку не засовуйте. Все, що в твоїх силах, — перестати пхати в неї фігню.
Та блін, її навіть якщо просто поставити на стіл і забути, вона все одно наповниться — повітрям, світлом і пилом, тому що так влаштоване життя на те кульці, який ми називаємо своїм будинком. Стакан не буває наполовину не порожній, не повний, він сповнений завжди в різних пропорціях водою і повітрям, рідиною і газом, ну або віскі і колою в моєму випадку.
Життя настільки переповнена штука, що один маленький приватний людина просто тоне у всій великій кількості можливостей. І навіть якщо прискіпливо вибирати тільки хороше, то все одно лопнеш: всі цікаві книжки не прочитаєш, всіх красивих людей не перецелуешь, всі смачні штуки не з’їси.
Тут потрібен суворий тайм-менеджмент, щоб встигнути якомога більше всього. В таких умовах жорстокої конкуренції всього прекрасного витрачати свій єдиний вічно истончающийся часовий ресурс на хрін знає що — просто безвідповідально.
Які токсичні відносини, нудні фільми, нецікаві проекти, незручні туфлі? Яка до біса собачим броколі?
***
— Тобі б носити підбори, дуже ефектно!
— Ні, дякую.
— Чому? (переходячи на тактовний шепіт) Це все із-за твоєї повноти, так?
— Знаєш… Саме із-за неї. Саме через повноту. Хай береже її Господь».