Замок Мацумото, він же Чорний Ворон

0
269

Кажуть, більшість японських замків білі, тому чорні виділяють, як щось особливе. Але так склалося, що мені трапляються саме чорні. замок Okayama — чорний, замок Мацуэ — теж. Замок Мацумото напевно найвідоміший, його називають «Чорний ворон».

Замок Мацумото є рівнинним замком — hirajiro. Він заснований в 1504 році. Нині існуюча споруда побудована в 1593-1594 роках. Назва «Чорний ворон» замок отримав за колір стін і за маленькі башточки, що нагадують розкинуті крила птаха.

В Японії неможливо красива осінь. Але треба визнати, що фотографії буйно квітучої сакури навколо замку також нестерпно прекрасні.

Від станції Мацумото до замку можна дійти пішки за 15 хвилин. Години роботи: 8:30 — 17:00, каса до 16:30. Вихідні дні: з 29 грудня по 3 січня. Вхідний квиток коштує 610 йен, це приблизно 365 рублів. На сторінці замку можна заповнити анкету і отримати знижку 100 єн. Зверніть увагу на напис у правому нижньому кутку, за цим же квитком можна відвідати міський музей.

Замок Мацумото отримав пошкодження в результаті землетрусу 30 червня 2011 року. Воно викликало тріщини у внутрішній стіні головної вежі. Біля каси встановлено інформаційний щит: з липня 2017 року закрита для відвідування північна вежа, ведуться роботи по зміцненню.

Я вже писала, що у кожного японського міста або пам’ятки є свій талісман. Це маскот замку Мацумото. Такий мультяшний самурайчик.

Живий самурай. Вах, який красень.

Тут знаходився палац Хонмару. Японці завжди позначають місця колишніх фундаментів.

Під час Реставрації Мейдзі замок був проданий на аукціоні і опинився під загрозою знесення. Але один впливовий громадянин Ichikawa Ryōzō при підтримці жителів міста почав кампанію за збереження замку, і їм вдалося домогтися свого, міське уряд викупила споруда.

За японською традицією необхідно зняти взуття. Навіть у замку. Але найбільше це вражає у православній церкві.

Хто може перекласти?

Багато японські замки були зруйновані і відновлені з залізобетону, замок Мацумото має оригінальний дерев’яний інтер’єр. Круті сходи, отвори для скидання каменів на противника, бійниці для лучників. На шостому поверсі є оглядова площадка з відмінним видом на місто. У замку збережено оригінальне освітлення, світло проникає тільки через решітки вікон.

Прошу вибачення за розмиті фотографії, світла дуже мало, в замку напівтемрява. Є так званий «темний поверх», він взагалі без вікон. Там зберігалося продовольчі товари, питна вода і порох.

В експозиції представлені самурайські мечі і вогнепальну зброю

У верхній частині вежі позначено священне місце

По дорозі назад сфотографувала таблички з описом

Восени в різних містах Японії проводяться виставки хризантем. Квіти підбирають по квітів, горщики встановлюють у вигляді великих інсталяцій. Наскільки я пам’ятаю, хризантеми виведені саме в Японії.

Обожнюю момідзі. Японські клени діють на мене магічно.

У сувенірному магазині продаються кексики у вигляді вежі замку. Японці знають в цьому толк. Встояти неможливо. В кінці подорожі утворюється величезний мішок з омияге.

Центральна вежа була дуже добре укріплена і недоступна для вогнепальної зброї. Її оточувало кілька фортечних стін, найдальша перебувала в трьох кілометрах від замку. Це максимальна відстань, на яке стріляла гармата. Зверніть увагу на червоний балкон, ця вежа побудована пізніше і призначена для спостереження за місяцем.

Замок Мацумото стоїть на болотистій місцевості і тримається на 10 дерев’яних палях. Він пережив кілька реставрацій, найбільша з яких завершена в 2007 році. Через десять років я нарешті побачила знаменитий Вороний замок 🙂