Ваш автомобіль поженуть за 18 секунд — шокуючий тест

0
235

З 237 нових моделей з системами безключового доступу та запуску двигуна з кнопки безпечними виявилися лише три.

Системи безключового доступу в салон і запуску двигуна з кнопки є одними з найулюбленіших опцій клієнтів. З цієї причини ними сьогодні оснащують не тільки позашляховики, седани і мінівени, але навіть невеликі міські хетчбеки. Однак, згідно з новим дослідженням, ці системи — знахідка для викрадачів.
Німецький автоклуб ADAC протестував 237 нових автомобілів 30 різних марок, а також три мотоцикли (BMW, Ducati та KTM), і виявив, що 230 з них (мотоцикли теж) уразливі до хакерських атак, скоєних за допомогою пристроїв, які можна легко придбати в Мережі, причому зовсім недорого. Так звані «естафетні атаки» дозволяють потенційним злодіям розблокувати двері автомобіля і запустити двигун, не маючи при собі штатного ключа-брелока. Злодії просто сканують сигнали, передані бездротовими ключами, і, посилюючи їх, відкривають салон і заводять двигун.
У дослідженні ADAC йдеться, що з 237 машин тільки три моделі змогли повністю протистояти «естафетної атаці» завдяки технології зв’язку, і всі вони зроблені компанією Jaguar Land Rover. Це Jaguar I-Pace, а також Land Rover і Range Rover Evoque. Ще чотири автомобілі можна тільки відкрити (Infiniti Q30), або завести (BMW i3, Mazda 2, Volvo XC60 T5). Інші 230 машин легко і розблоковуються, і заводяться.
Щоб не залишитися без машини, не варто повертати ключ-брелок у фольгу або якось ще намагатися його екранувати — сигнал все одно в більшості випадків проходить крізь перешкоди. Щоб не стати жертвою викрадення в сучасному світі, потрібно позбавлятися від нових технологій: для цього достатньо заглянути в інструкцію до автомобіля і відключити функцію безключового доступу.


Ігор Коваленко