О котрій годині краще прокидатися вранці

0
277

Біологічні процеси людини циклічні і узгоджені з сонячними і місячними ритмами. Належність людини до певного біоритму визначається хронотипом — рівнем працездатності у певний період дня або ночі.
Типовий для даної людини характер добової активності визначає його належність до жайворонкам, совам або голубам.

Біоритми людини
Жайворонки прокидаються рано, ледь не зі сходом сонця, до обіду можуть переробити купу справ. А в 9 вечора вже розстеляють постіль, готуючись до сну.
Сови їх протилежності: з ранку їх краще не чіпати, вони дратівливі і малоактивні, у другій половині дня відчувають приплив енергії і сил, лягають спати за північ.
В котором часу лучше просыпаться по утрам здоровье
Голуби встають ні рано, ні пізно — до сніданку, активні весь день, відходять до сну за годину до півночі.
Доктор Пол Келлі, провідний дослідник Оксфордського університету, провів дослідження, які довели, що порушення біоритмів має негативні наслідки. Людина пристосовується до вимог соціуму: встає на роботу, трудиться коли належить і так далі… Але як це позначається на стані його здоров’я?
В котором часу лучше просыпаться по утрам здоровье
«Ми не здатні змінити наші 24-годинні ритми, прокидаючись в конкретний час… Наші печінку і серце підпорядковуються іншій послідовності роботи, а ми наказуємо їм просунутися на 2-3 години назад або вперед».
На думку Келлі, суспільство має перебудуватися під режим активності голуба, як найоптимальніший. Щоб не приносити шкоду ні словами, ні жайворонкам.
В котором часу лучше просыпаться по утрам здоровье
«Ми всі живемо в суспільстві, яке втратило сну. Ця проблема доставляє страждання людям по всьому світу. І з нею потрібно боротися. Найпоширеніший вид цивілізованих тортур — це ранній підйом і початок робочого дня до 10 годин ранку», — говорить доктор.
Він стверджує, що ритмизация психічних, фізичних і хімічних процесів в організмі генетично задана. Порушення роботи біологічного годинника і циркадного ритму негативно позначається на роботі мозку, генерації гормонів, рівні енергії і відчутті часу.
В котором часу лучше просыпаться по утрам здоровье
В кінці 18 століття в цивілізованих країнах стали вводити восьмигодинний робочий день і роботу позмінно, не враховуючи біологічні цикли людського організму. Бізнес почав розвиватися, було вигідно працювати 24/7.
А годинник біоритмів людини — барахло. Ми віддалилися від природи і предків, які орієнтувалися на цикли сонячного світла, працюючи коли видно, а не на бізнес-стратегії.
В котором часу лучше просыпаться по утрам здоровье
Доктор Пол Келлі провів експеримент в декількох британських школах. Він полягав у зміщенні часу початку занять з 8.30 на 10 годин ранку. Щоб кожен учень міг до 10 прокинутися, і не просто бути присутніми на уроках, а активно брати участь у навчальному процесі.
Успішність і відвідуваність у тестованих школах підвищилася. Також діти стали більш активними і веселими, знизився рівень депресивних станів.
В котором часу лучше просыпаться по утрам здоровье
Пол Келлі пропонує максимально застосувати це правило і до інших сфер діяльності. Щоб уберегти людей від перевантаженості, переутомленности, зловживання кавою та енергетиками.
На його думку результат себе виправдає. Люди стануть більш продуктивними, мотивованими, цілеспрямованими і задоволеними життям. Вони будуть краще працювати і приносити більше користі суспільству.
В котором часу лучше просыпаться по утрам здоровье
Біоритми і працездатність людини знаходяться в прямому взаємозв’язку. Потрібно намагатися підлаштуватися під свій організм режим і розпорядок дня для того, щоб уберегти здоров’я.
Адже ми не говоримо Сонця, коли йому сходити і коли сідати, так чому ж робимо це по відношенню до самих себе? Людина — це маленька галактика, не треба порушувати її роботу.
Про те, як позбавитися від безсоння і навчитися приходити вчасно читай в наших наступних статтях. Переходь по посиланнях.