Екологи пояснили, чому людство повинне відмовитися від мяса

0
246

Приблизно 150 видів великих тварин можуть зникнути з лиця Землі в найближчі роки з-за хижацького полювання, рибного лову і перетворення ареалів їх проживання в пасовища для худоби. До такого висновку прийшли екологи, що опублікували статтю в журналі Conservation Letters.
«Наші спостереження показують, що ми в буквальному сенсі скоро з’їмо всі залишки мегафауны Землі. Крім полювання, їх життю загрожує ще й традиційна китайська медицина, а також деградація середовищ існування. Якщо ми не зупинимося, чисельність 70% її видів різко скоротиться, а ще 60% можуть повністю зникнути», — заявив Вільям Риппл (William Ripple) з університету штату Орегон в Корвалліс (США), передає ria.ru.
Вчені виділяють в історії життя на Землі п’ять найбільших масових вимирань видів. Найбільш значним вважається «велике» Пермське вимирання, коли зникло понад 95% всіх живих істот, що населяли планету, в тому числі химерних звероящеров, близьких родичів предків ссавців, і цілого ряду морських тварин.
Два роки тому екологи заявили про те, що зараз на Землі відбувається нове, шосте масове вимирання тварин. За їхніми розрахунками, в епохи, що передували антропоцену – віку людини, кожні сто років зникало приблизно за два виду ссавців на кожні десять тисяч існуючих на той час видів тварин. В XX і XXI століттях ця цифра зросла в 114 разів.
Це вимирання, як вважають сьогодні багато экоактивисты, багато в чому пов’язане з двома речами – вибухонебезпечним зростанням чисельності населення в Африці і Південній Америці, і різким збільшенням виробництва м’яса і молока по всьому світу. Риппл і його колеги перевірили, чи так це насправді, порівнявши частоту вимирання «промислових» і інших видів тварин за останні три сотні років.
Як правило, простіше і вигідніше добувати м’ясо, шкурки та інші частини тіла великих живих істот, що спонукало екологів розділити всіх мешканців Землі на дві групи – мегафауну, чия маса тіла перевищувала 100 кілограм для ссавців і риб та 40 кілограм для птахів, амфібій та рептилій, і дрібніших тварин.
Цей аналіз показав, що швидкість вимирання мегафауны і інших жителів планети була вкрай нерівномірною – за останні три століття зникло 2% першої групи тварин, і лише 0,8% всіх представників життя на Землі. Що цікаво, більше половини з них вимерли в останні кілька десятиліть.
Зіставивши ці історичні дані з поточними трендами, Риппл і його команда прийшли до висновку, що більше половини представників мегафауны, близько півтори сотні видів ссавців, риб, птахів, амфібій та рептилій, зникнуть в найближчі десятиліття, якщо полювання на них і скорочення площі незайманих куточків природи не припиняться.
«Крім полювання, багато сухопутні тварини часто випадково потрапляють в пастки і пастки, що також часто відбувається з різними мережами, тралами та іншими снастями в море. Руйнування середовищ існування додає свою лепту. Всі ці фактори в сумі вкрай негативно впливають на подальшу долю хребетних тварин», — наголошує еколог.
Запис Екологи пояснили, чому людство повинне відмовитися від м’яса вперше з’явилася Інформаційно-розважальний ресурс «Це тут».