Вчені пояснили, чому пиво небезпечніше горілки

0
213

За статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, алкоголь і тютюн забирають більше життів, ніж все інше, що викликає залежність.
За рік спиртні напої вбивають близько трьох з половиною мільйонів чоловік. Деякі вчені пропонують прирівняти алкоголь і сигарети до важких наркотиків, заборонивши їх вживання і оборот, пише ria.ru.
Найсильніше (зокрема, горілки) на дофаминергическую систему мозку — систему винагороди — діє пиво. Його смак викликає викид в організмі гормону дофаміну незалежно від того, скільки алкоголю в напої, встановили дослідники з Медичної школи Університету Індіани.
Вчені поїли 49 добровольців по черзі пивом і енергетичним напоєм відомого виробника. Сканування мозку випробовуваних показало, що смак пива, незалежно від градуси, викликав більший викид дофаміну, ніж енергетик. Максимальний ефект демонстрували учасники, у яких в сім’ї коли-небудь були алкоголіки.
Варіанти генів, що відповідають за схильність до залежності від спиртного, зустрічаються приблизно у половини людської популяції. Як показали дослідження міжнародної групи вчених, ці гени пов’язані і з любов’ю до солодкого. Так, якщо у носіїв особливого варіанту гена FGF21 в центральній нервовій системі не працює корецептор β-Klotho, висока ймовірність не тільки пристрасті до алкоголю, але і розлади харчової поведінки.
Втім, як відзначають професійні наркологи, людина може перетворитися в алкоголіка незалежно від того, що саме він п’є. Згідно з даними ВООЗ, безпечного рівня вживання спиртного не існує. Ось чому його краще не вживати зовсім.