Як виготовити клей з підручних засобів

0
266

У господарстві то й справа виникають ситуації, коли що-небудь потрібно склеїти. Звичайно, завжди можна піти на ринок або в магазин і просто придбати відповідну субстанцію. Втім, іноді це дуже затратно. У такій ситуації можна спробувати зробити клей самостійно. Ось три таких рецепта.
Кустарний ПВА

Для того, щоб приготувати клей ПВА, знадобиться 1 літр дистильованої води, 5 грам желатину, 4-5 грам аптечного гліцерину, 100 грам пшеничного борошна, а також 20 мл етилового спирту з аптеки.
Приготування відбувається в два етапи. Спочатку потрібно замочити желатин в склянці з водою приблизно на добу. Під час безпосереднього приготування береться посудину з дистильованою водою і поміщають на водяну баню. До неї додається приготований до цього желатин і невелика кількість звичайної води. Вся субстанція повинна постійно перемішуватися.
Суміш доводиться до кипіння, але не кип’ятити. Вона повинна бути густою, як сметана. Тепер додаємо гліцерин і спирт. Постійно і ретельно розмішуємо розчин. Приготування займе 5-10 хвилин. Після цього залишиться тільки остудити клей.
Клей для пінопласту
Как изготовить клей из подручных средств клей своими руками
Знадобиться гашене вапно й сир. Обидва інгредієнти змішуються в рівній пропорції і доводяться перемішуванням до стану однорідної маси. Клей готовий! Тільки використовувати його треба відразу ж після готування, адже субстанція дуже швидко твердне.
Клей для шпалер
Как изготовить клей из подручных средств клей своими руками
Для приготування клейстеру знадобиться борошно пшеничне – 6 столових ложок, а також літр води. Пам’ятайте про те, що 1 літра клею вистачає на 2-3 рулону шпалер.
Спочатку нагріваємо воду до кипіння. Паралельно в окремій ємності розводимо борошно до моменту утворення однорідної суміші (стежимо, щоб не було грудочок!). Тонким струменем приготовлена суміш вливається в киплячу воду, після чого субстанція постійно перемішується. Склад доводиться до кипіння ще раз, а потім остуджується.
Как изготовить клей из подручных средств клей своими руками