Прорив в галузі трансплантації печінки може вдвічі скоротити лист очікування на пересадку

0
234

Сотні пацієнтів з прогресуючим захворюванням печінки — п’ятим за наслідками вбивцею в Британії — сподіваються на успішну трансплантацію після того, як Національний інститут охорони здоров’я дав зелене світло новим методом збереження печінки поза тіла.
Підпис до зображення: Прогресуюче захворювання печінки є п’ятим за кількістю летальних результатів вбивцею у Великобританії

В даний час печінка, призначена для пересадки, як правило, зберігається під льоду тільки протягом від восьми до десяти годин.
А це означає, що не всі органи вчасно потрапляють до належного одержувача, а операції часто виконуються на швидку руку.
Крім того, стандартний метод збереження в льоду дає мало інформації лікарям-хірургам про те, чи буде взагалі донорський орган працювати в новому тілі.
На відміну від цього, нова методика, називана машинної перфузією, печінка здатна зберігати до 24 годин і дає лікарям можливість перевіряти наявність ушкоджень і навіть усувати їх перед трансплантацією.
Замість того, щоб заморозити печінку, кров донора вимивається, а потім орган поміщається в перфузионный апарат, де в нього закачується кров, збагачена киснем, так що орган продовжує функціонувати майже нормально.
До того ж, зберігання печінки при температурі від нуля до чотирьох градусів Цельсія означає, що для виживання органу потрібно менше кисню.
Трансплантація є останньою надією для людей з останньою стадією захворювання печінки, яка вбиває в Англії близько 11 тисяч осіб щороку. Мартиролог протягом останнього десятиріччя збільшився на 25 відсотків, багато в чому із-за неправильного харчування без дотримання рекомендацій дієтологів.
У минулому році близько 360 пацієнтів дочекалися пересадки печінки, хоча лист очікування в 2015 році становив 611 осіб.
Професор Даріус Мірза, який очолює випробування нового пристрою в Університетському госпіталі Бірмінгема, сказав, що нова методика може збільшити число трансплантацій печінки приблизно до 1 тисячі в рік, оскільки застосування перфузійного апарату збільшує час зберігання печінки з 8 до 24 годин.
Ванесса Хебдич, директор з політики фонду British Liver Trust, заявила: «Кожен рік сотні людей з прогресуючими захворюваннями печінки вмирають в очікуванні пересадки».
«Це новий пристрій дає реальну надію, оскільки воно дозволяє поліпшити результати трансплантації і використовувати органи, які раніше вважалася непридатними для пересадки, а також збільшити час, протягом якого печінка може зберігатися».
В даний час лікарі не можуть точно оцінити, якої шкоди було завдано донорському органу в момент його смерті, що означає, що деякі органи, які пересідають, не працюють, а інші, які могли б функціонувати належним чином, викидаються.
Крім неправильного харчування, причинами захворювань печінки є зловживання алкоголем, а також наявність гепатитів B або C.