Секрет, яким Сталін вирішив не ділитися з союзниками. Так і написав: «Відмовити!»

0
242

75 років тому було винайдено пристрій, який врятував тисячі життів наших солдатів під час Великої Вітчизняної війни

Все геніальне — просто. Зовні цей пристрій — «запобіжник Афанасьєва» — м’яко кажучи, не вражає уяву: сталеве кільце, яке кріпиться дульне частина ствола міномета.
Але, ця нехитра «залізяка» реально сприяла розгрому німецького вермахту.
Міномет сам по собі досить нехитре зброя, що складається з стовбура, опорної плити, двуноги і прицілу. І принцип дії простий. Він не змінювався з дня винаходу міномета російськими офіцерами у 1880-х роках (історики сперечаються про першість: чи то генерал-лейтенант Леонід Гобято автор ідеї, то капітан кріпосної артилерії Романів).
Заряджаючий вручну опускає міну в ствол хвостовиком вперед. Вона під власною вагою опускається вниз, наколюється бойком, відбувається підрив вишібного заряду. Всі! Міна понеслася на ворога по балістичної траєкторії.
Все, на перший погляд, просто. Але є нюанси.
Що являв собою масовий 50-мм ротний міномет зразка 1938 і 1940 років розробки конструкторського бюро Б. В. Шавырина? Класичний стовбур-труба, лафетних двунога з підйомним механізмом і опора. Вага — 17 кг., Швидкість польоту міни вагою 0,85 кг — 95 м/с. За станом на 22 червня 1941 року це був наймасовіший міномет РСЧА.
Секрет, которым Сталин решил не делиться с союзниками. Так и написал: «Отказать!» история
Проблема полягала в тому, що максимальна дальність пострілу з нього становила лише 800 метрів. Тобто мінометний розрахунок можна було розстрілювати з усього, що було у ворожої піхоти.
Не кажучи вже про те, що по виявленим вогневим позиціях мінометників оперативно починала працювати артилерія противника. Природно, що шанси вижити у наших розрахунків були в прямій залежності від їх вправності. Випустив кілька мін — міняй вогневу позицію, зараз сюди прилетять чужі міни та снаряди, німці вміли воювати…
Скорострільність ротного міномета — 32 постріли в хвилину. Тобто у мінометників було на постріл дві секунди. Найбільш підготовлені розрахунки домагалися ще кращих показників. Могли «підвісити в повітрі» до кількох снарядів. Це коли ти робиш, скажімо, вже четвертий постріл, а три попередні міни ще не впали на землю. Міна на максимальну дистанцію летіла довго, майже 8 секунд!
І саме в гарячці бою виходив той самий страшний ефект «здвоєного заряджання»: два снаряди зустрічалися в конусі стовбура. Заряджаючий занадто захоплювався, а ціною помилки було життя. Між тим Ставка ВГК вимагала різко розширити можливості застосування масованого вогню мінометів.
Секрет, которым Сталин решил не делиться с союзниками. Так и написал: «Отказать!» история
Причина зрозуміла. При всій своїй неймовірній простоті міномет — це настільки ж неймовірно ефективна зброя. І, як виявилося, самогубне для своїх мінометників.
Виробництво мінометів в роки II Світової війни:
— Німеччина — 68.000;- Великобританія — 96.000;- США — 110.000;- СРСР — 348.000.
Потрібно було знайти технічне рішення, яке вирішило б цю проблему. І його знайшли. Починаючи з 1944 року втрати радянських військ від згаданих «аварій» різко скоротилися. Причина — запобіжник Афанасьєва.
Секрет, которым Сталин решил не делиться с союзниками. Так и написал: «Отказать!» история
Навесні 1943-го року Афанасьєв розробив запобіжник від подвійного заряджання» до 82-мм і 120-мм мінометів.
Його пристрій відрізнялося простотою конструкції, дії і високою надійністю в роботі — міна, покинувши ствол міномета, його як би закриває за собою. Дві міни зарядити механічно неможливо.
Після деяких доопрацювань, завдяки порадам конструктора знаменитого автомата Олексія Судаєва, живучість пристрою зросла з 400 до 800 пострілів
Незабаром мінометний запобіжник конструкції майбутнього Героя Соціалістичної Праці, лауреата Державної премії СРСР Миколи Михайловича Афанасьєва був запущений в серійне виробництво і в обов’язковому порядку встановлювався на всі серійні радянські міномети.
Секрет, которым Сталин решил не делиться с союзниками. Так и написал: «Отказать!» история
У другій половині 1944 року до Наркомату закордонних справ СРСР надійшов офіційний лист із США. Союзники у війні з фашистською Німеччиною просили продати їм ліцензію на право випуску запобіжника Афанасьєва. Американцям — і це в роки II Світової війни був вкрай рідкісний випадок — було відмовлено.
Резолюцію про відмову підписав особисто Верховний Головнокомандувач Йосип Сталін.
…Строго кажучи, мінометні запобіжники створювалися і до Миколи Афанасьєва, і після. Вони були різними, складними і простими, але об’єднувало їх одне: в реальному бою вони не працювали.Афанасієвський — використовується до цих пір.
«Зірка»