Випробування холодом: тестуємо 6 флагманів і один «бюджетник» в умовах російської зими

0
275

Холодна зима — випробування не тільки для нас, але і для наших смартфонів. На морозі вони гальмують, швидко розряджаються і вимикаються. Чи так було раніше, а зараз — жодних проблем? Ми взяли 7 відомих і не дуже смартфонів і перевірили їх надійність в умовах російської зими. Результат здивував.
Хто бере?
В снігу лежать 6 іменитих флагманів і чекають своєї долі. В їх компанію затесався Tecno Camon 11 — «бюджетник» китайської компанії Tecno Mobile. Не дивуйтеся, якщо бачите назва в перший раз: основний ринок збуту — Африка. В Росію Tecno прийшла в 2018 році.

Ось які смартфони беруть участь:
Samsung Galaxy Note 9
Tecno Camon 11
Honor 1
Huawei Mate 20 Pro
Sony Xperia XZ3
Apple iPhone XS Max
POCOPHONE F1
Смартфон з африканськими коренями бореться проти дорогих флагманів від A-брендів у засніженій Росії. Де ви ще таке зустрінете?
Як тестували?
На холоді найвразливіше місце смартфона — акумулятор. Чим холодніше, тим швидше він втрачає заряд. Більшість апаратів розраховані на експлуатацію в діапазоні температур 0 — 35 градусів. Але для нашої країни це несерйозно, погодьтеся.
Ми провели два тесту при різній температурі і в різних умовах. Перший — на балконі, за вікном — 12 градусів морозу (всередині трохи тепліше). На всіх смартфонах запустили гру Subway Surfers і «ганяли» год. Потім виміряли температуру батареї і витрата заряду.
Испытание холодом: тестируем 6 флагманов и один «бюджетник» в условиях русской зимы гаджеты
Испытание холодом: тестируем 6 флагманов и один «бюджетник» в условиях русской зимы гаджеты
Не всі смартфони захищені від води і пилу, тому ми поклали їх в спеціальний кейс (в коробку).
Другий тест — при мінус 20 градусів морозу. Проворачиваем те ж саме і дивимося температуру і витрата заряду. В кінці обчислюємо залишок. У кого залишилося більше «відсотків», той і переміг.
Тест 1: мінус 12 градусів
Більшість смартфонів йшли на одному рівні, але Huawei Mate 20 Pro і iPhone XS розряджалися в два рази повільніше. У Mate 20 Pro сама ємна батарея — 4200 маг, і енергоефективний 7-нанометровий процесор Kirin 980. В iPhone XS Max теж 7-нанометровий чіп, і самий «великий» акумулятор серед усіх iPhone.
Camon 11 не поступився «ділкам» Galaxy Note 9 і Xperia XZ3, а ось Honor 10 під кінець тесту змерз і почав розряджатися швидше. Звідси програш в 2%.
Дивимося температуру батарей (iPhone XS Max перевірити не вдалося):
Сильніше всіх остудився Samsung Galaxy Note 9, менше всіх — Honor 10. Різниця — 7 градусів, і не на користь Samsung, але «китаєць» все одно розряджався швидше. Можливо, справа в процесорі і «ненажерливому» IPS-екрані.
Корпус у всіх скляний, крім POCOPHONE F1: там пластик, він проводить тепло гірше металу і скла, тому довше залишається нагрітим. Хоча за годину все одно вистигає.
Тест 2: мінус 20 градусів
Лютий мороз підкосила двох китайських «середняків»: Honor 10 і POCOPHONE F1 втратили більше половини заряду! На такому холоді матеріал корпусу вже не має значення. «Африканський» суперник показав себе на здивування гідно, на рівні лідерів попереднього тесту.
Проте вся трійця почала сильно «гальмувати», анімація сповільнилася, а екран ніби змерз: динамічна картинка немов «взяла» на морозі. Виною тому особливості IPS-матриць.
У решті четвірки потужних флагманів з OLED-дисплеями таких проблем не було. Крім iPhone XS Max: екран почав погано реагувати на дотики, розумів через раз. Могло вплинути захисне скло, наклеєне на дисплей. Воно було тільки у «айфона».
Mate 20 Pro і iPhone XS Max знову прийшли врівень, поступившись «корейцеві» і «японцеві».
Sony Xperia XZ3 і Samsung Galaxy Note 9 витримали різкий перепад температур, причому при -20 °C обидва показали себе краще, ніж при -12 °C. Налаштування (яскравість екрану, роботу датчиків) ми не міняли — тільки температуру повітря.
«Найтепліші» смартфони розрядилися швидше за всіх. Ми про Honor 10 і POCOPHONE F1, які «з’їли» найбільше енергії. Зате не відключилися. Найхолоднішим знову опинився Samsung Galaxy Note 9. Можливо, корейські розробники більше довіряють своєму «заліза» і допускають можливість охолодження до дуже низьких температур.
Хто переміг?
Разом смартфони пролежали на морозі 2 години. У кого залишилося більше заряду?
Huawei Mate 20 Pro і Apple iPhone XS Max — 76%
Sony Xperia XZ3 — 73%
Samsung Galaxy Note 9 — 71%
Tecno Camon 11 — 67%
POCOPHONE F1 — 33%
Honor 10 — 27%
Міф про вырубающиеся на морозі «айфони» зруйнований: iPhone XS Max спокійно переніс -12 °C і не сильно розрядився в -20 °C. Huawei Mate 20 Pro з величезною батареєю теж годиться для довгих зимових прогулянок.
Відмінний результат показав Sony Xperia XZ3, для якого чим холодніше, тим краще. Враховуючи захист, IP65/68 і потовщене скло Gorilla Glass 5, його можна назвати одним з самих надійних смартфонів. Galaxy Note 9 не відстає.
Испытание холодом: тестируем 6 флагманов и один «бюджетник» в условиях русской зимы гаджеты
Але найбільше здивував Camon 11. Живучий «бюджетник» спокійно пролежав на морозі і, здається, втрачав заряд тільки з-за яскраво палаючого дисплея.
POCOPHONE F1 і Honor 10 виявилися не готові до суворої російської зими: швидкий витрата батареї і погіршення чуйності дисплея. Але якщо там, де ви живете, не буває холодніше -10 °C, ці проблеми себе не проявлять. Звісно, якщо не «морозити» смартфон надто довго.
І головне — жоден смартфон за час тестування не виключився.
Наостанок — кілька порад:
Надягніть на смартфон чохол, тоді холод буде повільніше проникати в акумулятор;
Зберігайте смартфон у внутрішній кишені, ближче до тіла;
Не тримайте гаджет на холоді довше 10 хвилин;
Зігрівайте смартфон поступово — від різкого перепаду температур у корпусі може утворитися конденсат;
Не заряджайте смартфон на сильному холоді — так можна нашкодити пристрою;
Захисне скло погіршує чутливість сенсора на морозі.