Заборонений вантаж: що насправді перевозив Титанік

0
260

Трагічна історія Титаніка стала предметом незліченних книг, документальних фільмів і наукових досліджень. Більше ста років тому найбільший лайнер свого часу наштовхнувся на айсберг і затонув, забравши з собою у вир життя півтори тисячі людей. Донині в наукових спільнотах не вщухають суперечки про справжні причини катастрофи: існує версія, що корабель атакували спеціально, щоб захопити невідомі скарби, які в таємниці провозив на борту капітан. Більшість припущень абсолютно абсурдні і придумані охочими до містифікацій шарлатанами, але є і теорії, які підтверджують деякі факти.

Опіум
За час плавання четверо пасажирів Титаніка потрапили в бортовий шпиталь для лікування від найсильнішої опійної залежності. У 1912 році опіум вже заборонили до продажу в багатьох цивілізованих країнах і перевезення зілля значно подорожчала. В трюмах Титаніка виявлені останки декількох тонн пресованого в пластини опіуму. Провозили його, звісно, нелегально.
Запретный груз: что на самом деле перевозил Титаник груз
Діамант Хоупа
Одна з теорій свідчить, що подружня пара перевозила на Титаніку рідкісний блакитний діамант Хоупа. Цей камінь здавна славився тяжіє над ним прокляттям: вкрадений в Індії, він перейшов Людовіка XV, потім Марії-Антуанетти, яка закінчила дні на ешафоті. Вважається, ніби саме діамант Хоупа привіз у Європу чуму, і він же погубив своїх нових власників — а заразом і весь корабель.
Запретный груз: что на самом деле перевозил Титаник груз
Єгипетська мумія
Кілька матросів, які врятувалися розповідали пресі і поліції досить дивну історію про єгипетської мумії, нібито піднятою на борт перед самим відплиттям. Таємничий ящик перевозив в Америку лорд Кэнтервиль, наполягла на тому, щоб цінний вантаж зберігався прямо на капітанському містку.
Запретный груз: что на самом деле перевозил Титаник груз
Золоті злитки
Перший клас займали досить заможні люди. Перша експедиція до затонулого корабля дозволила оцінити його скарби в 250 мільйонів доларів. Антикваріат, живопис і дорогоцінні камені потрапили в об’єктиви камер, а деякі з особливо цінних предметів були підняті на поверхню. Однак, роботи-нирці не впоралися із залізними сейфами, встановленими на нижній палубі затонулого гіганта. Вважається, що в них перевозив тонну золота один з довірених керівників масонського ордену.
Запретный груз: что на самом деле перевозил Титаник груз
Дорога живопис
Достовірно відомо, що на Титаніку перевозили картину Жака-Франсуа Блонделя La Circassienne Au Bain і страхова компанія навіть виплатила власникові (Моріцу Стеффансону) її вартість — близько 100 000 $. За сьогоднішніми мірками ця сума вже перевищила б два з половиною мільйони доларів. Цікаво, що Моріц Стеффансон заявив про цілої колекції неймовірно дорогих полотен, проте потім віддав перевагу забрати свої слова назад. Передбачається, що Стеффансон і справді перевозив у трюмах Титаніка раритетні картини, викрадені з найбільших музеїв Європи.