Чорнобиль: зміни, які відбуваються в зоні відчуження

0
275

Пригода на Чорнобильській АЕС стало найбільшим технокатаклизмом в історії людства. Територія біля станції, не кажучи вже про Прип’яті, залишається зоною відчуження. До недавнього часу вважалося, що тут ще сотні і навіть тисячі років не буде з’являтися нормальної флори і фауни, але останні дослідження принесли вкрай несподіваний результат – природа бере своє з лякаючою швидкістю.

Ідея проекту
Учені з Великобританії запустили проект з вивчення того, як відновлюється планета після такої жахливої катастрофи. Зокрема, дослідників цікавив стан місцевої флори і фауни: важливо зрозуміти, скільки часу потрібно природі, щоб повернутися на правильний шлях розвитку.
Чернобыль: изменения, которые происходят в зоне отчуждения авария на чернобыльской аэс
Звірі з минулого
Перші ж дослідження на місцевості показали дивовижну картину: у Чорнобильській зоні відчуження не тільки практично відновилася популяція тварин-ендеміків, але і з’явилися кілька видів, які вважалися зниклими більше століття тому.
Чернобыль: изменения, которые происходят в зоне отчуждения авария на чернобыльской аэс
Гірше війни
Доводиться визнати, що людина знищує навколишній світ набагато більш ефективно, ніж якийсь там ядерний вибух і подальше радіаційне зараження. За останні тридцять років у зоні відчуження тварин стало в рази більше.