Як нас обманюють ЗМІ: 13 найбільш скандальних фотографій-фейків

0
342

Багато інтернет-користувачі щиро обурюються, коли бачать на екрані ознаки фотошопу — «замазані» прищі, неприродно тонку талію або «поплив» задній фон. А що якщо ми скажемо, що деякі знімки на сторінках провідних таблоїдів і зовсім фейки?

Нижче ми зібрали 13 найбільших фото-махінацій, які одного разу стали причинами гучних скандалів. А замішані в них і політики, і священнослужителі, і навіть уряди деяких країн.
Два в одному

У 1989 році видання TV Guide розмістило на обкладинці знімок телеведучої Опри Уїнфрі, яка сиділа на купі грошей в розкішному сяючому сукню. Здавалося б, тут не до чого причепитися — красива жінка, стильний наряд, цікава задумка… Але з’ясувалося, що від самої Опри на цьому фото всього нічого — лише одна голова. А тіло належить актрисі Енн-Маргрет Ульссон.
Поспілкувавшись з обома жінками, журналісти змогли з’ясувати, що ні Вона, ні Анна не давали дозволу на створення цього «Франкенштейна» — ініціатива повністю належала редакції TV Guide. До речі, Вона додала, що ні за що не стала б позувати в такому жахливому вбранні», а Енн — явно не була в захваті від свого «нового» обличчя.
Згорнути всі вікна

У 2010 році прес-служба нафтогазової компанії BP опублікувала фотографії, на яких видно, як працюють працівники контрольного поста інженерної служби. На їх моніторах можна було спостерігати незрозумілі простому людині дії техніки, що працює під водою, і такі загадкові графіки.
І все б нічого, але інтернет-юзери змогли розгледіти на знімках ознаки фотошопа. Бачте, контури голів співробітників здалися їм занадто «підсвіченими», краю моніторів погано зістикувалися і взагалі вся картина виглядала так, наче її підлаштували навмисне.
Після того, як цією інформацією поділилися в пресі, компанії BP все ж довелося опублікувати реальні фотографії співробітників. Виявилося, що в той момент вони сиділи перед порожніми моніторами. Але хто знає, а раптом це теж вигадка, і на їх екранах було щось набагато цікавіше…
Пустотлива математика

Студенти, які вивчають математику в Таїланді, полюбили її ще більше, коли на обкладинках їх підручників раптово опинилася зірка японського порно Мана Аокі. Найімовірніше, дизайнер обкладинки не став сильно заморочуватися з підбором зображень, а вибрав перше-ліпше з пошуковика по запиту «вчителька математики».

Так стало ясно, що місцеві студенти відмінно розбираються в японському порно, чого, на щастя чи на жаль, не можна сказати про дизайнера книги. Після виявлення помилки «бешкетну математику» довелося вилучати прямо з магазинів і бібліотек, так як підручник вже встиг вийти у світ.
Тут не курять

У 2010 році в Лондоні фотографія Вінстона Черчілля, що прикрашає фасад музею «Британія під час війни, зазнала безжальної модифікації. На знаменитому знімку прем’єр-міністра зникла одна прикметна деталь — сигара, яку він тримав у роті.

Коли наглядові жителі Лондона пред’явили керуючому музею Джону Велшу претензії на цей рахунок, чоловік відповів, що «нічого не знає», і, мабуть, сигара сама випала з рота Черчілля, коли його портрет вішали на стіну.
Варто відзначити, що цей випадок обурив багатьох курців, мовляв, що за ставлення до кращим людям в сучасному англійському суспільстві.
Зверху видно все

Коли індійський місто Ченнаї постраждав від повені, прем’єр-міністр країни Нарендра Моді (Narendra Modi) відвідав його з гуманітарних візитом. Звіт про цю подію був опублікував у Твіттері, проте фото, на якому Моді дивиться на місто зверху крізь ілюмінатор, навіщось вирішили змінити — на знімок додали одну деталь. Власне, сам місто.

В оригіналі Моді не бачив в ілюмінаторі нічого, крім неба і хмар, що цілком природно, враховуючи висоту польоту і відстань, на якому вже була суша. Не дивно, що обман відразу ж розкрили, адже місто у вікні виглядав дуже неправдоподібним.
No women, no cry

У 2011 році єврейська газета «Ді цайтунг» опублікувала знімок представників американського уряду, які на моніторах спостерігали за операцією із затримання одного з найнебезпечніших злочинців у світі — Усами Бен Ладена. На знімку, який потрапив в офіційну хроніку, була зображена група чоловіків, але це фото кардинально відрізнявся від оригіналу.

Справа в тому, що газета «Ді цайтунг» у зв’язку з ортодоксальними уявленнями про норми пристойності не публікує на своїх сторінках фотографій жінок. Тому Хілларі Клінтон, також сиділа за столом, а заодно і антитерористичного директора Одрі Томасон, що стоїть біля дверей, зі знімка довелося «видалити».
Коли про це дізналися феміністки, піднялася велика галас. Цікаво було б подивитися, як викручувалися б в «Ді цайтунг», якби Хілларі все таки стала президентом.
Зі швидкістю вітру

У період гонки «Тур де Франс» журналісти французького видання Le Parisien взяли інтерв’ю у Ніколя Саркозі і навіть опублікували фото президента на своїй обкладинці. У бесіді з представниками ЗМІ політик похвалився своїми спортивними талантами: «Ви знаєте, який я вправний велосипедист? Навіть охоронець не може за мною наздогнати, так і їду сам, а він плентається десь позаду».
Звичайно ж, розповідь президента повинен був виглядати правдоподібно, тому охоронця, неспішно їде близько Саркозі, на оригіналі знімка вирішили «зафотошопить».
Було три, стало чотири

Три ракети добре, а чотири — краще! Напевно, саме так подумали іранські дизайнери і вирішили злегка модифікувати відеозапис з запуску континентальних ракет близько Ормузської протоки у липні 2008 року. Все, що відбувається у відеоролику виглядало настільки правдоподібним, що ніхто не запідозрив каверзи. А він був!

Розкрити обман вдалося, коли в мережу випадково (або не зовсім) потрапили оригінальні кадри з місця подій. На фото можна бачити, що одна ракета з якихось причин не змогла злетіти і залишилася на землі.
Маленький, та молодецький

Дуже складно виглядати на фото респектабельно, коли твої колеги-політики «закривають» тебе широкими плечима. Але як бути, адже президент обов’язково повинен виділятися серед інших? У газеті «Аль-Ахрам» знайшли оригінальне рішення. На знімку з мирних переговорів, що проводилися на Близькому Сході в 2010 році, єгипетського політичного і державного діяча Хосні Мубарака просто «вирізали» і «переставили» на інше місце, так як спочатку він йшов попереду Барака Обами.

Коли журналістів викрили в обмані, ті навіть не спробували виправдатися. «Це всього лише художній прийом», — заявили в «Аль Ахрам» і залишили на сторінках липове фото.
Літак-нелетайка

У 2013 році влада Ірану опублікували знімок унікального літака-невидимки Qaher-313, втілення могутності і можливостей сучасної інженерії. Однак деякі експерти засумнівалися в літальних здібностях бойової машини, про що поспішили висловитися у своїх блогах.

Тоді уряд країни вирішив піти далі. Вже скоро в інтернеті з’явилися нові фото Qaher-313, гордо височіє над хмарами.
З боку прес-служби іранських властей було занадто самовпевнено вважати, що такий нахабний фотошоп зможе переконати допитливих експертів. Навіть неозброєним оком можна помітити підозрілу схожість між ракурсами на знімку літака в ангарі і в небі.
Невдалий ракурс

У 2005 році канадські ЗМІ поширили знімок американського космонавта Стівена Робінсона, який був зображений на тлі довгої білої кишки з написом «Canada». Все виглядало цілком природно, крім цих самих літер, які ніби ніяково приліпили зверху тремтячою рукою початківця дизайнера.

Як з’ясувалося, напис «Canada» і справді була додана в фотошопі, хоча ця розробка дійсно належала Канаді, і на ній навіть красувався канадський логотип. Але от біда — він перебував із зворотного боку кишки і в кадр, звичайно ж, не потрапив.
Божественний фотошоп

Гучний скандал вибухнув у Росії в 2012 році після того, як Патріарх всієї Русі Кирил «явив народу» наручний годинник Breguet вартістю 30 тисяч доларів. В фотогалереї на сайті московського патріархату було опубліковано зображення, на якому єпископ сидить за столом і дає інтерв’ю.

Наглядові користувачі відразу помітили дивне відображення на поверхні столу. Неважко було здогадатися, який аксесуар прибрали зі знімка за допомогою фотошопу. Коли народ почав обурюватися і вимагати від церкви правди, в пресі опублікували оригінальний знімок з тими самими годинами.
Хоч прес-служба РПЦ в результаті і вибачилася за інцидент, репутація священнослужителя сильно постраждала.
А ми знайомі?

У 2015 році американське телебачення транслювало передвиборчий ролик республіканської партії, в якому президента Барака Обаму звинуватили в таємних зв’язках з іранської елітою. В якості доказу була представлена фотографія глави держави та іранського лідера Хасана Рухани, що тримаються за руки.

Але американський народ не так просто обвести навколо пальця. Спритні журналісти одразу ж помітили, що рука Рухани неприродно стирчить зі складок одягу. Після недовгого розслідування їм вдалося відшукати оригінальний знімок: на ньому Барак Обама тримає за руку індійського прем’єра Манмохана Сінгха. Тінь від рук навіть не довелося «фотошопити».
До речі, з головою Ірану Рухани Барак Обама навіть не знайомий особисто.