Символіка релігійних рухів світу. Частина 1.

0
348

Доброго дня шановні.
Можливо,буде цікаво. Давайте спробуємо — і там подивимося, що вийде :-))
Отже, почнемо, природно Авраамистических релігій.
І почнемо сьогодні, мабуть, із найдавнішою з цих течій, а саме — іудаїзмі.
Основних знака це релігії, мабуть два. Насамперед, це Менора або по іншому священний семисвічник.

Він описаний ще в книзі Вихід (25:31-40) як зроблений із золота семистовбурний світильник з мигдалеподібними чашами масляних ламп (пізніше свічок). Її освячення пов’язано з історичним випадком, коли після осквернення Єрусалимського храму греками (V ст. до н. е..), испачкавшими всі запаси священного масла, менора з одноденним запасом масла прогоріла цілих дев’ять днів.
Символика религиозных движений мира. Часть 1. символизм
Цей випадок був визнаний рабинами чудесним. нинішні фахівці в іудаїзмі так описують цей символ «Семисвечная менора служить символом творення світу у 7 днів, середня гілка уособлює суботу… Разом з тим 7 гілок повинні нагадувати землю — 6 сторін світу і небеса». Сім гілок менори тлумачаться так само, як сім днів тижня. В даний час менора — найбільш поширена національна та релігійна єврейська емблема. Вона служить основним елементом герба держави Ізраїль.
Символика религиозных движений мира. Часть 1. символизм
Другий найважливіший символ,це, звичайно Зірка Давида (Маген-Давид)
Символика религиозных движений мира. Часть 1. символизм
Шестикутна зірка Давида складається з двох взаємно перекриваються рівносторонніх трикутників, один з яких розвернутий на 180 градусів відносно іншого. В іудеїв він називається «щит Давида», що на івриті звучить як Маген-Давид. Ці трикутники символічно представляють дві стихії: вогонь і воду. В часи Давида під знаком шестикутної зірки відбулося об’єднання іудеїв з іншими народами Ізраїлю.
Символика религиозных движений мира. Часть 1. символизм
Вторинне народження цього символу відбулося у Празькій синагозі, де з XVIII століття почався рух за возз’єднання розпорошилися по світу єврейської нації та утворення єврейської держави на місці, з якого цей народ був вигнаний.
Нині на державному прапорі Ізраїлю на білому тлі синім кольором зображено Маген-Давид.
Символика религиозных движений мира. Часть 1. символизм
Набагато рідше зустрічаються інші символи. Це дві розташовані поруч прямокутні таблиці з закругленою верхньою частиною. Іноді на скрижалях вигравірувані 10 заповідей, у повній або скороченій формі, або 10 перших літер єврейського алфавіту, службовців для символічної нумерації заповідей. Часто можна побачити цю символіку в синагогах.
Символика религиозных движений мира. Часть 1. символизм
Прапори кожного з 12 колін. і насамперед коліна Иудиного, оскільки традиційно вважається, що сучасні євреї, в основному, відбуваються з цього коліна і існував на його території Іудейського царства. А на прапорі цьому зображений лев. Іноді лев зображується з царським скіпетром — символом царської влади, якої наділив це коліно у своєму пророцтві праотець Яків (Бут. 49:10). Також зустрічаються зображення двох левів, по обидві сторони від скрижалей — стоять на сторожі заповідей».
Символика религиозных движений мира. Часть 1. символизм
Звичайно ж часто можна побачити Сувої Тори. Протягом щонайменше 3000 років текст Тори (Старого Завіту) листувався вручну, а потім выверялся людьми дуже почесної професії — спеціально підготовленими считчиками Тори. Текст прочитувався з початку до кінця і від кінця до початку, при цьому скрупульозно підраховували кількість тих чи інших букв.

Наприклад, у книзі Буття 20 780 слів і 78 100 букв. Таким чином вдалося зберегти автентичність цього документа Древніх століть. Незважаючи на те, що тоді ще не було голосних та інших знаків, у ІІ та ІІІ століттях у талмудистів був текст книг, дуже близький до цього. У всіх читаннях того часу перебуває лише 220 варіантів, притому різночитання в них досить незначні. Зображення тори — часто зустрічає символ.
Ще зрідка можна побачити ще кілька символів
Шофар
Це священний баранячий ріг, який звучить в дні свят Рош га-Шана і Йом Кіпур — День спокути. У цей день всім дозволяється спробувати потрубить в нього.

Ханукийот
Так називаються особливі обрядові світильники, запалювані під час свята Ханука, встановленого в пам’ять про диво з глечиком олії.

Севивоны

Святкові вовчки для дитячих ігор. На чотирьох гранях севивонов написані букви, які є першими літерами слів: «Диво велике сталось там».
Ось приблизно так…
Продовження слідує…
Приємного часу доби.