Секрети сухого валяння

0
339

Валяння або фелтінг — популярна і дуже цікава техніка, використовуючи яку можна створювати різноманітні фігурки, прикраси, предмети інтер’єру і аксесуари. Це оригінальний мікс скульптури і рукоділля, що дозволяє максимально розкритися творчої фантазії автора.

Зараз можна знайти безліч посібників та майстер-класів, присвячених техніці сухого валяння, однак розбираючи конкретні приклади, автори часто упускають технічні рекомендації загального характеру і тонкощі майстерності, на які варто було б звернути увагу починаючим майстрам. У цій статті ми постараємося відповісти на основні питання, що виникають у тих, хто мріє опанувати техніку сухого валяння, і поділимося деякими професійними секретами.
Вибір матеріалів для валяння
Як і в будь-якому ручній праці, вибір матеріалів для валяння займає важливе місце. Для початку роботи вам знадобиться не так багато матеріалів, однак до їх вибору слід підійти свідомо, а не купувати перші-ліпші на очі в магазині, предмети.
Підкладка
Наявність підкладки — важливий аспект техніки безпеки при валянні. Вона повинна захистити як ваші пальці, так і поверхня робочого столу від можливих проколів. Можна придбати в магазині товарів для рукоділля товсту повстяну підкладку або спеціальну пластикову щітку для фелтінг. В якості альтернативи підійде звичайна губка банна з товстого поролону.
Секреты сухого валяния полезные советы
Повстяна і поролонова підкладки, голки, непряденая шерсть
Голки для валяння
Саме в спеціальних гранованих голках — секрет перетворення безформного мотка вовни в щільну і витончену фігурку. Голки для валяння виробляються із загартованої сталі і мають спеціальні зазубринки, які чіпляють тонкі волоски непряденої вовни, міцно переплітаючи їх між собою. Для роботи знадобиться кілька голок, які розрізняються як по товщині, так і по вигляду перерізу.
Пам’ятка: на сьогоднішній день існує 2 стандарту нумерації голок для валяння. За міжнародною маркуванні більшого номером голки відповідає більш тонка голка, по вітчизняній класифікації, все навпаки.
Голки з трикутним перетином зазвичай товщі і підходять для початкових етапів валяння, зірчасті — для фінішної обробки і роботи над дрібними елементами.
Секреты сухого валяния полезные советы
Голки для валяння
Для роботи знадобляться мінімум 3-4 голки (номери вказані, відповідно до міжнародної класифікації):
товста голка з трикутним перетином № 36 (для первинного приваливания)
середня голка для проміжних етапів роботи № 38
зірчаста голка для фінішної обробки № 4
Примітка: будьте обережні при роботі з голками, голки гострі і крихкі, і можуть не тільки легко ламатися на кінчику, але і пошкодити пальці. Спочатку можна заклеїти великий і вказівний пальці лейкопластиром, щоб захистити їх від можливих уколов.
Вовна для валяння
Секреты сухого валяния полезные советы
Вовна для валяння: кардочес (сірий) і гребний стрічка
Для валяння вам потрібно натуральна непряденая шерсть різних кольорів (зазвичай використовується овеча шерсть). На сьогоднішній день різних варіантів вовни в магазинах дуже широкий вибір, з часом ви зможе підібрати зручні для вас варіанти.
Основні види вовни, підходящі для виготовлення фігурок:
Кардочес — чесана, схожа на вату, шерсть з хаотично перемішаними волокнами. Дуже зручна в роботі.
Гребний стрічка — вовняна стрічка з вирівняними в одному напрямку волокнами. Для валяння іграшок підходить, хоча і менш зручна, ніж кардочес.
Тонка і напівтонких шерсть — частіше використовується для обробки і створення аксесуарів.
Груба шерсть — грубий пух, використовується лише для створення основи фігурки.
Слівер — неочищена, груба шерсть. Застосовується тільки для валяння внутрішньої частини іграшки в цілях економії матеріалу.
Декор та аксесуари
Саме декор і аксесуари надають вашій роботі настрій і неповторний зовнішній вигляд.
Використовувати в якості декору можна кольоровий фетр листовий, ґудзики, бісер, стрічки, різну фурнітуру. Не забудьте про готових пластикових або скляних оченятах для іграшок. Декор можна пришити, привалять або приклеїти до фігурки, залежно від матеріалу.
Секреты сухого валяния полезные советы
Основи техніки сухого валяння
Якщо ви визначилися з вибором матеріалів, пора приступати безпосередньо до роботи. З чого почати?
Секреты сухого валяния полезные советы
Гребний стрічка і готовий кулька з вовни
Уявіть, а краще намалюйте в кольорі на аркуші паперу своє майбутнє виріб. Яку б незвичайну форму воно не мало, подумки його можна розкласти на більш прості складові деталі, саме так, частинами, і буде валятися фігурка.
Примітка: якщо ви збираєтеся виготовити фігурку вище 15 см, має сенс виготовити базові заготовки основних деталей (тулуб, голова) з сливера або грубої вовни. Це істотно знизить витрати на матеріал і ніяк не позначитися на підсумковому зовнішньому вигляді виробу.
Як підготувати шерсть для валяння?
Від загального мотка (особливо, якщо ви працюєте з гребний стрічкою, яка найчастіше зустрічається на прилавках магазинів) починайте відокремлювати окремі пір’ячко вовни для майбутньої деталі. Підготувати їх слід з неабияким запасом.
Пам’ятка: в процес роботи початковий обсяг вовни зменшитися приблизно в 3-4 рази!
Відібрані прядки знову поділяємо у різних напрямках, поки вони не змішаються в повністю однорідну масу. Довгі волокна в процесі валяння створюють некрасиві борозни, тому так важливо розділяти шерсть на дрібні волокна і перемішати їх між собою.
Секреты сухого валяния полезные советы
Секреты сухого валяния полезные советы
Секреты сухого валяния полезные советы
Секреты сухого валяния полезные советы
Секреты сухого валяния полезные советы
Процес підготовки вовни для валяння
Якщо вам потрібно виготовити дві або більше однакові деталі, рівні за обсягом пучки вовни слід заготовити заздалегідь для них усіх. Якщо ви почнете валяти одну лапу, а за іншу візьметеся тільки, коли перша буде повністю готова, шансів виготовити однакові деталі, у вас дуже мало.
Як клеїти? Валяння — простий процес, що полягає в тому, що ви часто встромляєте голку в клубок вовни. Волокна переплітаються між собою, а ви руками надаєте їм потрібну форму.
Секреты сухого валяния полезные советы
З безформних волокон поступово починаємо голкою і руками формувати прості форми, поступово з деталізую
Основні правила сухого валяння:
валяти слід завжди на підкладці
починаємо роботу завжди з більш товстої голки, поступово змінюючи її на більш тоненькиеиголка повинна входити в матеріал перпендикулярно площини, рухи повинні бути рівномірними і досить быстрымиво час роботи постійно повертайте деталь, обробляючи одночасно всі сторони, включаючи торці тонких деталейна початкових етапах роботи намагайтеся щільно включити серцевину деталі, встромляючи голку глубокопока шерсть м’яка, надавайте їй потрібну форму пальцями, як при ліпленні з пластилинаготовой деталь можна вважати лише тоді, коли шерсть придбала відчутну щільність. Всередині не повинно бути порожнеч, фігурка не повинна бути ворсистою і не повинна деформуватися від натискання пальцемесли ви плануєте з’єднувати одну деталь з іншого, залишайте вільними прядки вовни у місцях з’єднання
Примітка: якщо треба змінити розміри деталі, поки її поверхня ще пухка, додайте в потрібних місцях додаткові пір’ячко вовни.
Як з’єднувати деталі між собою?
Великі деталі, наприклад, голова і тулуб фігурки, часто валяються разом як єдине ціле. Більш дрібні (лапи, носи, вуха, хвости і т. д.) виготовляються окремо. Щоб деталі можна було надійно з’єднати один з одним, на кінцях більш дрібних заготовок залишають вільні непривалянные прядки, які потім ретельно привалюють до основної деталі.
Секреты сухого валяния полезные советы
Капелюшок гриба придбала поглиблення. На ніжки залишилися вільні нитки для з’єднання деталей
Як надати виробу закінчений вигляд?
Шліфування
Якщо ви з’єднали між собою всі деталі фігурки і задоволені результатом, пора приступати до заключного, проте важливого етапу роботи — шліфовці. Поверхня повинна бути щільною, однорідною і не ворсистою.
Відокремлюємо від основного мотка вовни кілька маленьких шматочків, розриваючи їх у різних напрямках, перетворюємо в легкий пух без довгих ворсинок. Вийшло «хмарка» прикладаємо до деталі і самою тонкою голкою акуратно приваливаем. Наступне хмарка кладемо трохи внахлест і таким чином опрацьовуємо всю поверхню фігурки, поки вона не стане абсолютно гладкою. Робота трудомістка і копітка, однак без неї виріб не придбає охайний зовнішній вигляд!
Пам’ятка: візерунок на поверхні деталі робиться аналогічно, з пухових «хмаринок» потрібного кольору.
Секреты сухого валяния полезные советы
Грибок, поверхня вирівняна, з’єднані деталі
Тонування
Як надати фігурці велику виразність і підкреслити об’єм? Для цього краще всього застосувати техніку тонування, накладаючи на форму своєрідний макіяж. Для цього можна використовувати розведені водою акрилові фарби або подрібнену суху пастель. Останній спосіб простіше і краще підходить для новачків.
Пастельні крейди (можна використовувати замість них кольорові олівці) дрібно кришаться з допомогою канцелярського ножа і наносяться на поверхню іграшки сухою, м’якою кистю. Красиель можна злегка розтушувати пальцями, створюючи м’які переходи.
Секреты сухого валяния полезные советы
Раскрошенные пастельні крейди
Примітка: щоб надати деталі велику глибину, використовуйте темну тонування (на 2-3 тони темніше основної поверхні), щоб додати об’єм і підкреслити опуклість — світліші.
Основам техніки сухого валяння при бажанні може будь-який бажаючий. Це копітка, але надзвичайно захоплюючий творчий процес, результати якого напевно приведуть в захват ваших друзів і близьких. Більш детально з етапами роботи можна ознайомитися в наших наступних майстер-класах, від простого до складного.