Коньяки СРСР. Частина 2

0
34

Доброго дня шановні.
Продовжимо з Вами розмову, розпочату вчора
Але не тільки вірменськими та грузинськими молитвами в СРСР народ про коньяк замислювався :-))
Всі пам’ятають і про молдавські коньяки. Ще в 1895 році в Калараше (поблизу Кишинева) був відкритий перший коньячний завод.
Було придумано місцева назва напою – «дивин». Так що, прийнято позначати його так. Але ми будемо як і в першій частині називати коньяк :-))

Зараз в Молдові складна система кваліфікації дівінов за якістю, час проведений в бочці і витримці, а в СРСР було все трохи простіше.
Коньяки СССР. Часть 2
Найвідоміший сорт молдавського коньяку, це. мабуть, «Білий лелека». Створений в 1979 році. Він створений з спиртів середнього віку 4,5 року. Цей молдавський коньяк володіє наступними характеристиками:
Колір: ошатний темно-золотистий.
Букет: гармонійне поєднання тонкого квіткового аромату.
Смак: м’який, приємний.
Коньяки СССР. Часть 2
Об’ємна частка етилового спирту: 40%.
Масова концентрація цукрів: 1,5 г/дмЗ.
Марка неодноразово удостоювалася нагород міжнародних конкурсів:
Ялта, 1998 — срібна медаль
Кишинів, «VinMoldova», 2000 — срібна медаль
Санкт-Петербург, «Interdrink 2000» — золота і срібна медаль
Москва, міжнародний професійний конкурс вин, 2000 — золота медаль.
У зв’язку з популярністю — дуже багато підробок. Важко знайти справжній і якісний дивин.
Самий крутий ж молдавський коньяк-це був Кодру. Його кілька років витримують у винних погребах. Там відбувається чарівне перетворення напою: народжене землею і сонцем вино, просочується таніном, що виділяється з стінок дубової бочки.

Цей молдавський коньяк свою назву отримав по гористій місцевості, вкритій лісами, — Кодри. Готується з коньячних спиртів середнього віку 20 років. Створений у 1974 році. Він підкорив всіх цінителів вин і отримав на закритій дегустації в Парижі — «Гран-Прі» в 1981 році. А в 1985 році «Кодру» завойовує дві золоті медалі одночасно з відомим французьким «Наполеоном».
Колір коньяку від темно-золотавого до бурштинового.
Букет дуже складний, з різноманітною гамою ефірно-смольных і квіткових відтінків.
Смак повний, гармонійний, м’який, з приємним незабутнім післясмаком.
Об’ємна частка етилового спирту: 43%.
Масова концентрація цукрів: 7 г/дмЗ.
Дуже популярний був коньяк під назвою «Букурія»
«Букурія» в перекладі — «Радість», готується з коньячних спиртів середнього віку 10 років. Виробляється в Молдавії з 1963 року.
Колір: від золотистого до чайно-бурштинового.

Букет: тонкий, складний з квітково-ванільно-ефірними тонами.
Смак: гармонійний, повний.
Об’ємна частка етилового спирту: 43%.
Масова концентрація цукрів: 7 г/дмЗ.
Ще всі пам’ятають, напевно, коньяк «Святковий», який готується з коньячних спиртів середнього віку 12 років. Молдавська марка, створена в 1967 році з нагоди відомої річниці Жовтневої.

Колір: від золотистого до чайно-бурштинового.
Букет: складний, багатий, з смолисто-квіткової гамою і легким энантовым тоном.
Смак повний, гармонійний, що запам’ятовується.
Об’ємна частка етилового спирту: 44%.
Масова концентрація цукрів: 9 г/дмЗ.
У 1957 році отримав путівку в життя коньяк під звучною назвою «Дойна» (пісня), на виготовлення якого пішли високоякісні спирти дев’ятирічної витримки.

Це один з найбільш «сухих» коньяків. За своїми смаковими якостями він дуже близький до французьких коньяків групи «V. S. O. P.» (коньяк витриманий вищої якості). Цього коньяку, першим в колишньому СРСР, було присвоєно Державний знак якості.
Можна згадати також «Ністру»

«Чорний лелека»,

Сюрпризный, Сонячний, Променистий
Коньяки СССР. Часть 2
і ще багато інші.
Завжди дуже непоганими, хоча куди менш поширеними були й Азербайджанські коньяки. Любителі цінували завжди. Особливий, несхожий на інші смак.

Найвідоміший, ну, або принаймні, найпоширеніший — це, звичайно коньяк «Апшерон»

Термін витримки коньяку — 4-5 років. Основу купажу складають азербайджанські спирти, створені з винограду, що росте на Апшеронському півострові. Дистиляти витримуються в дубових бочках, вік яких становить 150-200 років. Коньячна лінійка «Апшерон» досить велика — там зустрічаються напої різної витримки і вінтажу. Найчастіше, це був ординарний коньяк чотирьох — або п’ятирічної витримки, фортеця 40%.
Найвідоміший, це мабуть «Москва».

Це марочний коньяк старий, купаж дванадцятирічних спиртів. Виготовляється з європейських, а не автохтонних сортів винограду. Фортеця досягає 45%.
«Гек-Гель» — марочний витриманий коньяк, «вік» досягає 8 років, бренд вперше з’явився на ринку в 1948 році.

«Гянджа» — марочний витриманий коньяк, купаж шестирічних спиртів, рік появи – 1967.

Ну і звичайно ж — «Азербайджан» — марочний коньяк старий з десятирічних спиртів, лауреат міжнародних премій, володар 5 золотих медалей. Фортеця 47%, випускається з 1974 року.
Коньяки СССР. Часть 2
ну і Баку

Продовження випливає….
Приємного часу доби.

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here